ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους (βίντεο)

MakThes Team13 Ιουλίου 2023

«Γύρισαν σελίδα» στο πολυτάραχο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη χθεσινή συνάντησή τους που διήρκεσε μία ώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επαφές αναβαθμίζονται και θα γίνονται σε ανώτατο επίπεδο για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς ανοίγει ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, κάτι που επεδίωκε η ελληνική πλευρά με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι «δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση ότι συνομιλούμε».

Μάλιστα σε διάστημα λίγων μηνών αναμένεται να ξανασυναντηθούν με επόμενο πιθανό ραντεβού το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ και πριν το τέλος του 2023 στη Θεσσαλονίκη όπου συναποφασίστηκε ότι θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας με τη θετική ατζέντα να βρίσκεται στο μενού.

Επίσης, η Αθήνα δεν αποκλείεται να λάβει επίσημη πρόσκληση από την Άγκυρα έτσι ώστε να επισκεφθεί την Τουρκία.

Ο «οδικός χάρτης»

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν όλους τους πιθανούς διαύλους επικοινωνίας και έτσι αποφασίστηκε εκτός από την διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που ενεργοποιείται ότι:

Θα επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, στις οποίες κεντρικό ρόλο θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα καθοδηγούν τον πολιτικό διάλογο, στον οποίο, όπως διευκρίνισε ο Κ. Μητσοτάκης, θα τεθούν τα «βαριά» γεωπολιτικά ζητήματα, με βασικό τη μόνη διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα και είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερώνουν τους δύο ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται σε κάθε επίπεδο.

Οι υπουργοί Άμυνας Δένδιας και Γκιουλέρ ξεκινούν ξανά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ενεργοποιείται η θετική ατζέντα. Εδώ, έχει γίνει ήδη προεργασία από τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Φραγκογιάννη, η οποία είχε προετοιμαστεί και πριν από αυτή τη συνάντηση. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας και συνεργασίας, ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία.

Θέματα εξοπλισμών δεν τέθηκαν γιατί όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να τεθεί.

«Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είναι δρομολογημένο και δεν επιδέχεται ουσιαστικών τροποποιήσεων αλλά συνεισφέρει και στο ΝΑΤΟ και στην αυτονομία της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Αθήνα δεν ανησυχεί αλλά παρακολουθεί με προσοχή το θέμα της πιθανής απόκτησης των F16 από την Τουρκία και απομένει να «δούμε πως θα διατυπωθεί το αίτημα, είναι κοινός τόπος όλων ο τρόπος που θα διατυπωθεί».

Η γεύση που άφησε και στη μια και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου η χθεσινή συνάντηση μόνο πικρή δεν ήταν και οι κινήσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα έμοιαζαν συντονισμένες.

Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις από τα γραφεία των δυο ηγετών βγήκαν σχεδόν ταυτόχρονα και το περιεχόμενό τους συμφωνούσε σχεδόν στα πάντα. Και λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Τούρκος ηγέτης έλεγε μια μισή αλήθεια λέγοντας ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα F16 κατά της Ελλάδας και διαβεβαίωνε ότι δεν σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει κατά της χώρας μας στο μέλλον.

Το μήνυμα αυτό δεν πήγαινε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά προς το αμερικανικό Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Βραδυνή

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.