ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμφύλιος» και στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης - Δίνουν και παίρνουν τα συντροφικά «μαχαιρώματα»

Βαγγέλης Στολάκης25 Σεπτεμβρίου 2024

Στα δυο έχει χωριστεί η Νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Α’ Θεσσαλονίκης μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η υπερψήφιση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος.

Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στην Κουμουνδούρου δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την Εγνατία, εκεί όπου στεγάζονται τα τοπικά γραφεία του κόμματος.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μετά από αίτημα του ¼ των μελών της (8 μέλη), όπως ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος. Από τα 31 μέλη από τα οποία απαρτίζεται το όργανο, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν τα 18.

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης  κάνει λόγο για τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πιο σκοτεινές γωνίες της κόλασης είναι φυλαγμένες για αυτούς που κρατούν στάση ουδετερότητας σε εποχές ηθικής κρίσης»(Δάντης) Ζούμε τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός χώρου που στη μακρόχρονη μεταπολιτευτική ιστορία του οι έντονες εσωτερικές διεργασίες υπήρξαν γενεσιουργός δύναμη και θεμελιώδες αναγεννητικό συστατικό. Τις κρίσιμες αυτές ώρες η Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης με την τελευταία της απόφαση (3/9/2024) είχε καλέσει όλες και όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καταγγέλλοντας τα φαινόμενα φραξιονισμού, πολιτικού χουλιγκανισμού και δολοφονιών χαρακτήρα» αναφέρεται στην απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα, όπως έγινε γνωστό επί των παρόντων μελών".

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Σήμερα, την ώρα που οι φωνές που διατυπώνουν την αγωνία των μελών της βάσης πληθαίνουν, συνειδητοποιούμε πως ακόμα και η «μη θέση» αποτελεί θέση. Είναι χρέος μας λοιπόν, να εκφράσουμε την αυθεντική και ακηδεμόνευτη θέση μας γι’ αυτά που καθημερινά μας πληγώνουν, με γνώμονα και οδηγό τον σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, πάνω και πέρα από πρόσωπα. Το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να είναι οι διαδρομιστές, τα πολιτικά λόμπι, οι ίντριγκες και οι παρασυναγωγές. Δεν μπορούν να είναι οι αποφάσεις των πολιτικών μας οργάνων που αγνοούν επιδεικτικά την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου (Πολ. Απόφαση 4ου Συνεδρίου, σημείο 17) που είναι και το καταστατικά ανώτατο όργανο του κόμματος (άρθρο 20 παρ. 1), την στιγμή μάλιστα που η καταστατική υποχρέωση τους είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου (άρθρο 16παρ. 1). Δεν μπορούν να είναι εκείνοι που αγνοούν τη βούληση των 150.000 μελών του κόμματος, που στήθηκαν δύο φορές επί ώρες στην ουρά για να εκλέξουν Πρόεδρο» υποστηρίζοντας τον έκπτωτο Στέφανο Κασσελάκη.

Ρίχνουν μάλιστα τα συντροφικά τους βέλη κατά εκείνων που έκαναν μομφή στον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας που με απόφασή της τον έχρισε και με τη... βούλα «έκπτωτο». «Δεν μπορεί το αύριο να είναι μια Πολιτική Γραμματεία, που αντίθετα με τον καθαρά εκτελεστικό χαρακτήρα της (άρθρο 16παρ. 3), γνωμοδοτεί αυθαίρετα επί αποφάσεων της ΚΕ, ερμηνεύει το καταστατικό χωρίς να έχει τέτοιες αρμοδιότητες, και εκδίδει τελεσίγραφα που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλους πολιτικούς χώρους».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ελπίζοντας ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή, καλούμε εκ νέου όλες και όλους, έστω και την ύστατη ώρα, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους και μάλιστα πολύ αυστηρά».

Στο επιτελείο Κασσελάκη θεωρούν ότι η εν λόγω απόφαση του κομματικού οργάνου στην εκλογική περιφέρεια της Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία εκλέγεται πρώτη βουλευτής σε σταυρούς στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ένα μήνυμα τόσο προς την ίδια που κατήγγειλε για bullying τον κ. Κασσελάκη όσο και των «87» που έκαναν την μομφή στον κ. Κασσελάκη, τον οδήγησαν στην έξοδο από την Κουμουνδούρου και κάνουν αγώνα για να μην εκλεγεί ξανά πρόεδρος εφόσον είναι υποψήφιος.


"Περιμένουμε από τον συντονιστή να σταθεί στο ύψος του πολιτικού του ρόλου"


Άμεση ήταν η απάντηση μελών της Νομαρχιακής Α’ Θεσσαλονίκης που κάνoυν λόγο για ένα ακόμα «ψήφισμα» κι όχι απόφαση. Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν εννιά εκ των 31 μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης (Δημήτρης Ακριτίδης, Χρήστος Κολοκυθάς, Πόλυ Ιωάννου, Σάββας Παναγιωτίδης, Μαργαρίτα Σταυρίδου, Μυρτώ Παυλούδη, Ανατολή Αγαθαγγελίδου, Θωμάς Στέφανος και Βασίλης Σιωμάδης) καταγγέλλουν το όργανο και τον γραμματέα του Βασίλη Μπουλούκο, που φέρεται να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, πως ενώ δεν συνεδρίασε η Επιτροπή εδώ και μήνες για σοβαρά ζητήματα, συνεδρίασε δύο φορές μέσα σε ένα μήνα για να εκδώσει όπως λένε «ένα διχαστικό ψήφισμα» για τον προεκλογικό αγώνα ενός υποψηφίου (του Στέφανου Κασσελάκη). Τα εν λόγω στελέχη καταγγέλλουν ότι η συνεδρίαση έγινε χωρίς να συγκληθεί η Γραμματεία , χωρίς θεματολογία παρόλο που ζητήθηκε εγγράφως , παρά στάλθηκε ένα κείμενο 4 ώρες πριν την συνεδρίαση και η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία.

«Ζητήθηκε εγγράφως να μην συνεδριάσει η Νομαρχιακή μόνο για το ψήφισμα , αλλά να περιμένουμε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ήρθε 2 ώρες πριν την συνεδρίαση ! αλλά δεν συζητήθηκε φυσικά γιατί άλλος ήταν ο στόχος !

Ζητήθηκε να συνεδριάσει αργότερα η Νομαρχιακή με όλους τους Συντονιστές / στριες των Οργανώσεων Μελών καθώς και με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να συζητηθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, να οργανώσουμε καλύτερα τις διαδικασίες των εκλογών συνέδρων για το Συνέδριο και ότι άλλο χρειάζεται και εκεί ας μπει ότι ψήφισμα θέλει ο καθένας Δυστυχώς ο Συντονιστής που εκλέξαμε ομόφωνα όλοι! προτίμησε την ψήφιση 2 φορές διχαστικών ψηφισμάτων αντί να λειτουργήσει συνθετικά» αναφέρουν τα εννιά μέλη της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης. Και συνεχίζουν: «Η Πολιτική Γραμματεία και η Κ. Ε. έχουν την ίδια σύνθεση και πριν τον Σεπτέμβριο και μετά , απλά σε κάποιους δεν αρέσουν οι αποφάσεις τους τώρα , ενώ κανείς δεν εξέφρασε διαφωνία ή καταγγελία των αποφάσεων στα παραπάνω πολιτικά όργανα του κόμματος».

Και καταλήγουν οι υπογράφοντες ρίχνοντας τα βέλη τους στον συντονιστή ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης, Βασίλη Μπουλούκο «Το ψήφισμα κινείται εντελώς αντίθετα με την απόφαση της ΚΕ! Η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι βαθιά αλλά όχι ανυπέρβλητη! Όσοι θέλουμε να έχει νικηφόρα πορεία το κόμμα πρέπει να δουλέψουμε μαζί, να ξαναβρούμε τον κοινό βηματισμό μας για ένα μαχητικό και σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην πρωτοπορία των κοινωνικών εξελίξεων και στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων! Περιμένουμε από τον συντονιστή να σταθεί στο ύψος του πολιτικού του ρόλου και να καλέσει διευρυμένη την επόμενη συνεδρίαση της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με θέμα την καλύτερη οργάνωση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το σπίτι μας. Και είναι καιρός να το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις» καταλήγει η απάντηση.

Στο μεταξύ, στα δυο είναι χωρισμένοι και οι βουλευτές της Α’ και Β’ Περιφέρειας.

Η βουλευτής Α’ Περιφέρειας Ράνια Θρασκιά φέρεται να είναι συνομιλήτρια του Στέφανου Κασσελάκη και να συμμετέχει στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις του πρώην προέδρου ενόψει της ανακοίνωσης της νέας υποψηφιότητάς του.

Οι Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης που ανήκουν στους «87» που κατέθεσαν την μομφή κατά του κ. Κασσελάκη δείχνοντας του την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου θα στηρίξουν όπως όλα δείχνουν την υποψηφιότητα του συναδέλφου τους από την Β’ Περιφέρεια και πρώην πρόεδρου της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος έχει «κλειδώσει» και θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες και επίσημα την υποψηφιότητά του.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.