ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

"Εμφύλιος" στο νοσοκομείο "Ο Άγιος Δημήτριος" για το επίδομα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Βαγγέλης Στολάκης16 Οκτωβρίου 2020

Εξώδικο στην διοίκηση των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς- Ο Άγιος Δημήτριος» απέστειλε πριν από λίγες ημέρες το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ο Άγιος Δημήτριος» με αφορμή τα ειδικά επιδόματα που δόθηκαν σε εργαζόμενους την περίοδο της πρώτης φάσης της πανδημίας (γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στην καθαριότητα) από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το επίδομα ύψους σύμφωνα με πληροφορίες 1.500 ευρώ δόθηκε σε 92 εργαζόμενους και γιατρούς του νοσοκομείου «Ο Άγιος Δημήτριος». Το Σωματείο Εργαζομένων ζητά μέσω της εξώδικης δήλωσης του προς την διοίκηση του νοσοκομείου να κάνει γνωστή τη λίστα με τα στοιχεία των 92 γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων καθαριότητας και τα στοιχεία των δικαιούχων. 

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων η διοίκηση μέσω της απάντησης που έδωσε «αμφισβητεί ευθέως τον θεσμικό χαρακτήρα του Σωματείου». «Φανερά θιγμένοι, ωστόσο με υπομονή και σύνεση, επανήλθαμε με το υπ’ αριθμ. 25/08.07.2020 έγγραφό μας, αιτούμενοι να μας γνωστοποιήσετε πόσοι εργαζόμενοι του ΓΝΘ «Ο Άγιος Δημήτριος» έλαβαν το επίδομα από το ίδρυμα Σ. Νιάρχος αριθμητικά ή πόσοι εργαζόμενοι ανά τμήμα» υποστηρίζουν επίσης στο εξώδικό τους οι εργαζόμενοι. 

 Και συνεχίζει: «Επί του ως άνω αιτήματος η απάντησή σας περιορίστηκε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 9072/13.07.2020 έγγραφό σας στη γνωστοποίηση από μέρους σας της αναφοράς του αριθμ. των 92 εργαζομένων οι οποίο έλαβαν το επίδομα. Επειδή, έχουν εξαντληθεί όλοι οι τρόποι επικοινωνίας μας, χωρίς αποτέλεσμα δηλώνουμε ότι θα λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα από το νόμο μέτρα για την προάσπιση και διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων μας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και σας γνωστοποιούμε ότι έχετε ξεπεράσει κάθε όριο, προσβάλλετε βάναυσα επί μακρόν και με κάθε ευκαιρία το σωματείο μας και το θεσμικό του ρόλο». Το Σωματείο δε, επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του.

Στο αίτημα για γνωστοποίηση των ατόμων που έλαβαν το επίδομα η Διοίκηση έκανε γνωστό τον συνολικό αριθμό των ατόμων που το έλαβαν, όχι όμως τα ονόματα τους επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί το Σωματείο επιλέγει να στέλνει εξώδικα» αναφέρει στο makthes.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Κούτρας. Ο ίδιος συμπληρώνει πως το επίδομα το έλαβαν συνολικά 92 άτομα και πως "συγκριτικά με άλλα μεγάλα νοσοκομεία είναι αναλογικά ο μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού που έλαβε την εν λόγω οικονομική ενίσχυση. Πήγαμε πολύ καλά σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας" λέει. "Τα κριτήρια για να λάβει κάποιος το επίδομα τα ορίζει ο δωρητής, όχι εμείς. Πήραν επίδομα όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Η διοίκηση είναι εδώ και δέχεται τους εργαζόμενους. Συζητά μαζί τους. Απλά ορισμένοι θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν συνδιοικούμε" αναφέρει ο κ. Κούτρας. 

Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αφορά 5.000 νοσηλευτές, γιατρούς και προσωπικό καθαριότητας που εργάζονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς για τον COVID-19 ή σε κλινικές Covid-19. Το συνολικό δε ύψος της δωρεάς ανέρχεται σε 7.500.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μοιραστεί η χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε αυτούς που το δικαιούνται. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «οι λίστες δικαιούχων συστήθηκαν από τους Διοικητές των Νοσοκομείων με προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Ωστόσο, η Ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεση της όσον αφορά την εξαίρεση από τη λίστα «μαχητών της πρώτης γραμμής όπως Τραυματιοφορείς, Παραϊατρικό, Νοσηλευτές, γιατροί στα ΤΕΠ, το προσωπικό τμημάτων υπόπτων περιστατικών κορονοϊού». Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει, μάλιστα, ότι στις λίστες των δικαιούχων βρίσκονται άτομα μη δικαιούχοι, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.