ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο και… shopping therapy

Βαγγέλης Στολάκης27 Δεκεμβρίου 2021

Εμβολιασμοί μετά το… shopping therapy του Σαββάτου ή μετά την Λειτουργία της Κυριακής. Κι αν ακούγεται κάπως περίεργο, οι επιχειρήσεις εμβολιασμού των πολιτών που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε πολυσύχναστα σημεία όπως στην πλατεία Αριστοτέλους, τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις αυλές εκκλησιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα από τις αρμόδιες 3η και 4η Υγειονομικές Περιφέρειες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία με τους υπεύθυνούς τους να χαμογελούν. Οι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται σε καταδρομικές επιχειρήσεις χωρίς ραντεβού, είτε πρόκειται για πρώτες είτε για τρίτες δόσεις τείνουν να γίνουν «must», με τον μέχρι τώρα απολογισμό να ανέρχεται στα 15.000 «τσιμπήματα» τα οποία, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν θα πραγματοποιούνταν στο σύνολό τους.

Οι ίδιοι παράγοντες αποτιμούν θετικά την επιλογή ανά τακτά χρονικά διαστήματα κινητές μονάδες στελεχωμένες από προσωπικό κέντρων υγείας και νοσοκομείων της περιφέρειας να «στήνουν» εμβολιαστικά κέντρα σε πλατείες χωριών, εκκλησίες, κεντρικούς δρόμους, δημοτικά καταστήματα, δημαρχεία και να πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε πολίτες χωρίς ραντεβού και χωρίς μεγάλες αναμονές. Η ιδέα υιοθετήθηκε τους τελευταίους μήνες όταν οι επισκέψεις στα εμβολιαστικά κέντρα ήταν μετρημένες στα δάχτυλα και οι πανελλαδικοί εμβολιασμοί ανέρχονταν σε ορισμένες μόλις εκατοντάδες.

Τα… εμβόλια πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη πήγαν… πλατεία και μάλιστα στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης, την Αριστοτέλους. Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου δράση εμβολιασμού με το σκεύασμα της Pfizer, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία κόσμου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Κάτι αντίστοιχο, είχε διοργανωθεί και ένα μήνα νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου 2021 ανήμερα… Black Friday στο ίδιο σημείο από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης, με τους Θεσσαλονικείς να σχηματίζουν ουρές για το… τσίμπημα. Από το σημείο μάλιστα πέρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Νωρίτερα, ανήμερα του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε ένα άτυπο «εμβολιαστικό κέντρο» που εξυπηρετούσε πολίτες και επισκέπτες που έκαναν την βόλτα τους… χαλαρά!

Εάν δεν πάει ο πολίτης στο εμβόλιο…

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας που μίλησαν στην «ΜτΚ» δράσεις σαν και την παραπάνω λειτούργησαν θετικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδα, όπου καταγράφονταν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, πολύ χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά την 3η ΥΠΕ, εκτιμάται πως κατά τη διάρκεια των καταδρομικών αυτών επιχειρήσεων, όπως τις αποκαλούν οι παράγοντες του υπουργείου πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 4.600 εμβολιασμοί, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότερο δεν θα γίνονταν. «Οι περισσότερες δράσεις γίνονται οργανωμένα σε κεντρικά σημεία περιοχών σε συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι κινητές μονάδες επισκέπτονται αυλές εκκλησιών, δημοτικά κοινοτικά καταστήματα, δημαρχεία και άλλα κομβικά σημεία. Βέβαια, υπάρχουν και οι καταδρομικές επιχειρήσεις κατά τις οποίες πραγματοποιούνται εμβολιασμοί χωρίς να υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις εκ των προτέρων, ούτε σταθερά σημεία» αναφέρει στην «ΜτΚ» ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης. «Πηγαίνουμε σε χωριά τα οποία δεν διαθέτουν κέντρα υγείας και το πλησιέστερο μπορεί να βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ηλικιωμένοι δύσκολα θα σηκωθούν να ταλαιπωρηθούν για να εμβολιαστούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις πηγαίνουμε εμείς σε αυτούς για να τους εμβολιάσουμε» αναφέρει ο κ. Μπογιατζίδης. Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ μάλιστα, θυμάται την στιγμή εμβολιασμού μιας γιαγιάς 102 ετών στην Κοζάνη, η οποία είναι μια από τις γυναίκες της Πίνδου που πήρε μέρος στην εποποιΐα του 40.

Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια διαθέτει τρεις κινητές εμβολιαστικές μονάδες, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει περίπου 40 εξορμήσεις σε Πέλλα, Κατερίνη, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Φλώρινα, Καστοριά και Θεσσαλονίκη ειδικά στην δυτική πλευρά της πόλης. Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν τρεις καταδρομικοί εμβολιασμοί στην ακριτική περιοχή των Πρεσπών με «ταμείο» 112 εμβολιασμούς κατοίκων. Την ίδια ώρα, με ευθύνη της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.000 εμβολιασμοί κατ’ οίκον σε κατακεκλιμένους πολίτες.

«Οργώνουν» Μακεδονία και Θράκη

Ικανοποιημένη για την προσέλευση του κόσμου κατά τη διάρκεια αντίστοιχων δράσεων της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, δηλώνει και η υποδιοικήτρια της, Ειρήνη Χατζοπούλου. Είναι ενδεικτικό πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο συνολικός αριθμός εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκε σε δυο σημεία όπου βρέθηκαν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού της 4ης ΥΠΕ ανήλθε στους χίλιους. Συγκεκριμένα γιατροί και νοσηλευτές νοσοκομείων που ανήκουν διοικητικά στην 4η ΥΠΕ βρέθηκαν στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos αλλά και το δημαρχείο της Ξάνθης, πραγματοποιώντας πρώτες και τρίτες δόσεις εμβολίου της Pfizer στους πολίτες που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν νωρίτερα από το διαθέσιμο ραντεβού που τους έδινε το σύστημα. «Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτές τις δράσεις είναι πολύ μεγάλη» λέει στην «ΜτΚ» η κ. Χατζοπούλου. Αναφορικά με τις ηλικίες των πολιτών που εμβολιάζονται στις κινητές μονάδες λέει πως πρόκειται για έφηβους, νέους αλλά και ηλικιωμένους. «Πρόσφατα σε μια δράση είδα πολλές γυναίκες εγκύους που ήρθαν να εμβολιαστούν. Αυτό προσωπικά με χαροποίησε πολύ» συνεχίζει. «Εβδομαδιαία σε όλους τους νομούς των διοικητικών ορίων της Περιφέρειάς μας βγαίνουν κινητές μονάδες είτε στις μεγάλες πόλεις, είτε στα ακριτικά χωριά» συμπληρώνει. Οι κινητές μονάδες της 4ης ΥΠΕ έχουν «οργώσει» κυριολεκτικά την Μακεδονία και τη Θράκη και βρίσκονται σε πλατείες, πολυσύχναστους δρόμους, αυλές εκκλησιών. Πρόσφατα, σε μια δράση στη Συκιά Χαλκιδικής εμβολιάστηκαν 330 συμπολίτες μας, στην Ιερισσό περίπου 600 και στην πλατεία Αριστοτέλους επίσης 600. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των δεκάδων αντίστοιχων επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.000 εμβολιασμοί.

*Δημοσιεύθηκε στην "ΜτΚ" στις 24 Δεκεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.