Ένα ολόκληρο… χωριό, εκτιμάται ότι μετακόμισε στη Θέρμη την τελευταία διετία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της περιοχής είναι έντονοι, ενώ ραγδαία είναι και η οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τις νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2020 και το 2021 να ξεπερνούν τις 220. Σύμφωνα με αιρετούς και επαγγελματίες η περιοχή ενδείκνυται για την ανέγερση νέων διαμερισμάτων και συγκροτημάτων με εκείνους που επιλέγουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο εκεί να είναι κυρίως νέοι οικογενειάρχες. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Θέρμη είναι η μοναδική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης όπου παρατηρείται τέτοιου μεγέθους ανοικοδόμηση, εξηγώντας πως το φαινόμενο οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες.
Οι ίδιοι εξηγούν στη «ΜτΚ» πως οι παράγοντες για την έντονη ανοικοδόμηση της περιοχής είναι αρκετοί. Αρχικά, η ίδια η περιοχή είναι η μοναδική στην ανατολική πλευρά του νομού με αρκετά άδεια οικόπεδα και πολεοδομημένες εκτάσεις. «Υπάρχουν τεράστια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, με έτοιμες οικοδομικές άδειες» αναφέρει συγκεκριμένος εργολάβος και συμπληρώνει πως «η περιοχή ξεκίνησε να οικοδομείται πριν από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, επειδή την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων η οικοδομική δραστηριότητα ήταν μηδενική, πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν και οι τράπεζες δεν δανειοδοτούσαν, η δραστηριότητα στη Θέρμη έμεινε στη μέση. Δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για νέα ακίνητα, ξεκίνησε ξανά» συμπληρώνει ο ίδιος εργολάβος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πολεοδομία Θέρμης το 2020 εκδόθηκαν 82 οικοδομικές άδειες, ενώ ένα χρόνο μετά, δηλαδή το 2021 εκδόθηκαν 139, δηλαδή 57 περισσότερες. Μάλιστα, υπολογίζεται πως τα 2/3 των νέων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν αφορούν την περιοχή της Επέκτασης Θέρμης.
Γιατί επιλέγουν την περιοχή;
«Πριν την οικονομική κρίση χτίζαμε με μεγάλη ένταση στην περιοχή. Η ίδια ένταση υπάρχει και σήμερα σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά. Η Θέρμη βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, ενσωματώνεται σταδιακά στο πολεοδομικό συγκρότημα, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα η δημοτική αρχή έχει βελτιώσει τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και την ποιότητα ζωής των πολιτών» εξηγεί ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας που το τελευταίο διάστημα «σηκώνει» κυρίως συγκροτήματα μεζονετών. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που ανεγείρονται πρόκειται κυρίως για διώροφες μεζονέτες ή διαμερίσματα μεσαίου μεγέθους ανεξάρτητα σε συγκροτήματα. «Την τελευταία δεκαετία δεν χτίστηκε τίποτα. Η ανάγκη για νέα ακίνητα παραμένει. Το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν χρήματα ωστόσο. Τώρα που βελτιώθηκε λίγο η οικονομική κατάσταση των μεσαίων οικονομικά στρωμάτων ξεκίνησε να κινείται η αγοραπωλησία των ακινήτων» εξηγεί ο ίδιος ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας, ο οποίος τονίζει πως σε αυτό συνέβαλε ότι «άνοιξε ελαφρώς η κάνουλα της χρηματοδότησης των τραπεζών και η χορήγηση στεγαστικών δανείων».
«Τα τελευταία δυο χρόνια εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Θέρμης αυξήθηκε κατά 3.000 κατοίκους περίπου» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων δήμου Θέρμης, Ευστάθιος Πιστέλας. «Η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν πέραν της κεντρικής και νέες αγορές στην περιοχή της Επέκτασης. Θα δημιουργηθούν κι άλλες επιχειρήσεις» εκτιμά ο κ. Πιστέλας, συμπληρώνοντας πως οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται στην Θέρμη αφορούν κυρίως εστίαση και ψυχαγωγία και παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον ίδιο η περιοχή διαθέτει περίπου 400 επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι εμπορικές είτε είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Για «οικοδομική καταιγίδα» κάνει λόγο από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και συμπληρώνει πως πρόκειται για κάτι το «πρωτόγνωρο». «Υπολογίζεται πως μόνο για την περασμένη χρονιά, το 2021 οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την πολεοδομία αφορούν περίπου 800 διαμερίσματα. Η Θέρμη αποκτά νέο πληθυσμό, κυρίως νεαρές οικογένειες» λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Για τον ίδιο, στην περιοχή της Θέρμης αναμένεται να υπάρξει αύξηση πληθυσμού στην νέα απογραφή σε σχέση με το 2011, ενώ στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες οι αριθμοί αναμένεται να παραμείνουν οι ίδιοι. Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως η έντονη ανοικοδόμηση μετρά ήδη δύο χρόνια.
Η παραπάνω δραστηριότητα ωστόσο, που περιγράφει τόσο ο δήμαρχος όσο και οι επαγγελματίες του χώρου σηματοδοτεί την έναρξη ενός αγώνα δρόμου από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την δημιουργία νέων υποδομών, σχολείων κ.τ.λ. προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη.
Η αντιπαροχή… ξανάρχεται
Για τη μοναδική περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου συναντάται τέτοιου μεγέθους οικοδομική δραστηριότητα κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος. Κατά τον ίδιο, η δραστηριότητα στη Θέρμη ξεκίνησε το 2017-2018. «Πρόκειται για ακίνητα τα οποία θα λέγαμε πως απευθύνονται στις μεσαίες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή γιατρούς, καθηγητές Πανεπιστημίων, επιχειρηματίες. Δύσκολα βρίσκει κανείς ακίνητο στην Θέρμη κάτω των 180.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον των αγοραστών εστιάζεται στην αγορά κάποιου ακινήτου και όχι στην μίσθωσή του, ενώ οι περισσότεροι αναζητούν διαμερίσματα και όχι μεζονέτες» λέει. Ο κ. Γεωργάκος συμπληρώνει πως η «έκρηξη» αυτή όπως χαρακτηριστικά αναφέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι εργολάβοι που την περίοδο της κρίσης χρεοκόπησαν, «ξαναμπήκαν» στο παιχνίδι, ενώ τα τελευταία χρόνια επέστρεψε και η… αντιπαροχή, η μέθοδος δόμησης που στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε έντονα την μεταπολεμική περίοδο. Ωστόσο, ο κ. Γεωργάκος εκτιμά ότι η «περιοχή έχει πλέον κορεστεί, φτάσαμε στην κορυφή και πλέον η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει αντίστροφη πορεία» καταλήγει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων.