Ταξιδεύοντας στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, ένα εκπαιδευτικό «βαν» σαν ένα περιπλανώμενο σχολείο με τις αποσκευές του γεμάτο βιβλία και παιχνίδια, περιμένει μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πρόκειται για το Κινητό Σχολείου του Δάσους, μια πρωτοβουλία της Actionaid, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας που ξεκίνησε λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια του 2021. Το φετινό καλοκαίρι δημιουργήθηκε και το Κινητό Σχολείο του Δάσους, που από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί 12 χωριά στην περιοχή, ενώ περισσότερα από 200 παιδιά έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις υπαίθριες δραστηριότητές του.
«Στο εκπαιδευτικό βανάκι που μοιάζει με ένα περιπλανώμενο σχολείο έχει διαμορφωθεί μέσα μία εκπαιδευτική τάξη με βιβλιοθήκη, τραπεζάκια, κινητή καφετέρια με χώρο για παιχνίδι, καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες ενώ δύο εκπαιδευτικοί-εμψυχώτριες βρίσκονται εκεί για να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά στις διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται. Ωστόσο, η ιδέα αυτή απευθύνεται και σε ενήλικες καθώς έχει σκοπό να εμπλέξει ολόκληρη την κοινότητα μέσω οικογενειακών δραστηριοτήτων που απασχολούν και παιδιά και γονείς μαζί», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συντονίστρια του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας, Κέλλυ Γαρυφαλλή.
Η κ. Γαρυφαλλή για τις ανάγκες του προγράμματος που υλοποιείται στη Βόρεια Εύβοια έχει κληθεί να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί για δύο χρόνια με σκοπό την άμεση ανταπόκριση και στήριξη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής. «Συνεχώς προσαρμόζεσαι και ακούς τις ανάγκες. Είναι μια ωραία μίξη ανθρώπων που μετακομίσαμε για να μείνουμε 2 χρόνια ενώ υπάρχει και ντόπιο προσωπικό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εξερευνώντας τον τόπο τους καλύτερα οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ιστορίες και παραδόσεις του τόπου τους, μέσα από μία φωτογραφία ή ένα αντικείμενο με σκοπό να τον γνωρίσουν καλύτερα. Στο τέλος του προγράμματος όσα συγκεντρωθούν από χωριό σε χωριό θα αποτυπωθούν ψηφιακά σε μία έκθεση με τίτλο «Ο δρόμος της Ευβοιώτικης ελπίδας», ενώ στη συνέχεια το υλικό θα δωριστεί στο δασικό μουσείο της περιοχής ώστε να είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες αλλά και σχολεία από όλη την Ελλάδα.
«Θέλουμε να αποτελέσει παρακαταθήκη και στοχεύουμε να τονώσει και την τοπική περηφάνια των κατοίκων που έχει πληγεί πολύ μετά τις φωτιές σε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε και την ψυχική διάθεσή τους και την κατάσταση», σημειώνει η κ. Γαρυφαλλή.
Η Ματίνα Λεοντσίνη, νοσηλεύτρια που κατοικεί στις Κεχριές της Βόρειας Εύβοιας, νιώθει πως η στάχτη από την φωτιά του Αυγούστου 2021 βρίσκεται ακόμα στην περιοχή. Τα τρία της παιδιά συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό στο Κινητό Σχολείο Δάσους καθώς κατάφεραν να ασχοληθούν με δραστηριότητες που δεν είχαν τη δυνατότητα να τους προσφερθούν λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν. «Εμείς εδώ στην Βόρεια Εύβοια αν και βρισκόμαστε αρκετά κοντά στην Αθήνα, έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές ενώ υπάρχουν και μαθήματα με τα οποία τα παιδιά μας δεν έχουν επαφή και καλούμαστε να τους τα παρέχουμε εμείς ιδιωτικά εκτός δημόσιας εκπαίδευσης. Την έλλειψη αυτή την ανακάλυψε η Actionaid κι οργάνωσαν ομάδες που ασχολούνται με εικαστικά, επιστήμες, μελέτη και ομαδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια μέσω του σχολείου του Δάσους», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λεοντσίνη προσθέτοντας ότι μετά την πυρκαγιά οι προϋπάρχοντες ελλείψεις και τα προβλήματα γιγαντώθηκαν και βγήκαν πιο έντονα στην επιφάνεια.
«Ο κόσμος εδώ είναι στεγνός από ερεθίσματα. Όλες αυτές τις δράσεις τις απορρόφησε σα σφουγγάρι και θέλει και άλλες», τονίζει ενώ επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή είναι η έλλειψη συγκοινωνίας με κάποια παιδιά να χρειάζονται ακόμα και μιάμιση ώρα να φτάσουν στο σχολείο.
Ανοιχτό κέντρο στήριξης κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 στη Βόρεια Εύβοια η Actionaid στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συμμετέχει στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του τόπου μέσα από μια σειρά δράσεων με αφετηρία το Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης Κατοίκων στη Στροφυλιά του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες και όλους τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε παιδιά και ενήλικες και εστιάζει σε τρεις τομείς: τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, την ενίσχυση της οικονομικής ζωής και την εκπαίδευση των νέων της περιοχής.
Από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 η Actionaid προχώρησε στην εκτίμηση αναγκών της περιοχής ώστε να καταλήξει στους πυλώνες που θα στηθεί η παρέμβαση τους. Οι πυλώνες αυτοί είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη των κατοίκων, η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και της απασχολησιμότητας καθώς και η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω εργαστηρίων τεχνών και επιστημών.
Συγκεκριμένα, η ActionAid πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά προγράμματα και εργαστήρια για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και της οικονομικής διαφοροποίησης, αλλά και προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων για ανέργους.
Επίσης, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες και υλικοτεχνική υποστήριξη στα σχολεία της περιοχής, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την Science Communication (SciCo).
Τέλος, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για θέματα ψυχικής υγείας και ατομικές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής, τόσο στο Ανοιχτό Κέντρο, καθώς και μέσω μίας κινητής μονάδας που επισκέπτεται τα χωριά της περιοχής.
Σύμφωνα με την κ. Γαρυφαλλή συνολικά 220 άτομα έχουν λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη, 90 άτομα έχουν εμπλακεί στο κομμάτι της απασχολησιμότητας, 300 τα παιδιά έχουν απασχοληθεί μέχρι τώρα μέσω του Κινητού Σχολείου Δάσους και 255 παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια τεχνών και επιστημών.
Η δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας υλοποιείται από την ActionAid σε συνεργασία με τους οργανισμούς ΑΡΓΩ Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και Science Communication (SciCo) με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
ΑΠΕ-ΜΠΕ