Στο κυβερνών κόμμα επιχείρησαν να δώσουν έμφαση στο «άνοιγμα» στο χώρο της κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο της προοδευτικής συμμαχίας, αλλά και στο χώρο της δεξιάς.
Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό στα ψηφοδέλτια των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Στα ψηφοδέλτια του «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» συμμετέχουν πρόσωπα που προέρχονται από έξι διαφορετικά κόμματα, αλλά και από οργανώσεις που συμμετέχουν στην προοδευτική συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Ένωση Κεντρώων, Οικολόγοι Πράσινοι, Νέα Ελληνική Ορμή).
Πάντως, στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης η συμμετοχή προσώπων που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές μάχες.
Πιο συγκεκριμένα, υποψήφιοι/ες είναι ο Κώστας Ζουράρις, που μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Ανδρέας Κατσαρός, που εντάσσεται στην προοδευτική συμμαχία, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Βούλα Τεκτονίδου, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, η Γιούλη Ρανέλλα, που εντάσσεται στην προοδευτική συμμαχία, ο Γιάννης Σαρίδης, που μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο Δημήτρης Φουτάκης από τους Οικολόγους Πράσινους, που συμπράττουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και η Έλλη Χρυσίδου, που προέρχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία συμμετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία.
Από την άλλη στη Β’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης στο ψηφοδέλτιο του κόμματος από το σκέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας προέρχεται μόνο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Δώρα Αυγέρη.
Ωστόσο, στα ψηφοδέλτια των μικρότερων εκλογικών περιφερειών φαίνεται πως οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν και τόσο θετικά την ενδεχόμενη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν υπάρξει στελέχη στο ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, σε εκλογικές περιφέρειες που συμμετείχαν το 2015 στελέχη που προέρχονται από την κεντροαριστερά, τώρα δεν συμμετέχουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συνάντησαν κατά τις διερευνητικές τους συναντήσεις «κλειστές πόρτες». Όπως έλεγε στη «ΜτΚ» στέλεχος του κόμματος, «φαίνεται πως δεν μας προτίμησαν τώρα, γιατί βλέπουν ότι τα ποσοστά μας έπεσαν», θέλοντας να αναδείξει τον καιροσκοπισμό ορισμένων, οι οποίοι το 2015 «παρακαλούσαν» για μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς. Βουλευτής του κόμματος μέχρι πρότινος ήταν ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παραστατίδης, ωστόσο δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, γεγονός που δεν στεναχώρησε τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς πρόσωπο εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και το ψηφοδέλτιο του νομού Πιερίας, καθώς οι επαφές που είχαν τα τοπικά στελέχη με πρόσωπα της κεντροαριστεράς δεν απέδωσαν καρπούς.
Στη Χαλκιδική θα είναι υποψήφιος βουλευτής ο προερχόμενος από τη Δημοκρατική Αριστερά Πάνος Ιωακείμ, ενώ στις Σέρρες θα είναι υποψήφιος ο πρώην σύμβουλος της υφυπουργού των ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλιας - Τσαρουχά, Κώστας Καρπουχτσής, καθώς και ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Ευάγγελος Φωτίου.
Στην Ημαθία θα είναι υποψήφιος ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άγγελος Τόλκας, καθώς και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Στέργιος Καλπάκης. Τέλος, στην Πέλλα ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Ιουνίου 2019