Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο "Πόρτο Παλάς" για την ενημέρωση και την προαναγγελία του φιλικού αγώνα μπάσκετ "Κάνουμε τρίπλα στον εκφοβισμό", που θα γίνει στο "Nick Galis Hall" την προσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου στο πλαίσιο της δράσης "Live Without Bullying" μεταξύ των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας και των Greek Legends 2004.
Την εκδήλωση αυτή διοργανώνει το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, την ΚΕΔΗΘ και τον Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
Το παρών στην συνέντευξη Τύπου έδωσε από το ΚΜΟΠ η εκπρόσωπος Τύπου του, Μαρία Σαμολαδά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο Αναπληρωτής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αριστείδης Παπαδόπουλος, η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Χρύσα Αντωνίου, ενώ από τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 παρευρέθηκε ο Άγγελος Χαριστέας και από τον Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας ο Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:
Μαρία Σαμολαδά (Εκπρόσωπος Τύπου ΚΜΟΠ): «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να ανακοινώσουμε ότι για τρίτη χρονιά θα διοργανώσουμε φιλικό αγώνα για τους σκοπούς του «Live without bullying», όπου θα αγωνιστούν αθλητές-θρύλοι, που έκαναν τη χώρα μας περήφανη. Αναφέρομαι στην ομάδα Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος, που μας υποστηρίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς και στην ομάδα Greek Legends 2004, που είναι μαζί μας για δεύτερη. Η μέχρι τώρα υποστήριξή τους έχει συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να γνωστοποιηθεί το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και να επωφεληθούν κυρίως παιδιά, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Το «Live without Bullying» είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα στην Ελλάδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Παιδιά ηλικίας 13-18 ετών, αλλά και γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν ανώνυμα και χωρίς καμία χρέωση διαδικτυακά με έναν επαγγελματία σύμβουλο-ψυχολόγο για προβλήματα εκφοβισμού. Φέτος προστέθηκε στην εξυπηρέτηση του κοινού και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμη από τους εφήβους. Αυτή είναι και η καινοτομία της πλατφόρμας, η οποία λειτουργεί από το 2016 και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Μέχρι στιγμής έχει βοηθηθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών, αλλά και ενηλίκων, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε εβδομάδα προστίθενται 2-3 καινούργιες συνομιλίες. Το 80% των παιδιών μπαίνει δεύτερη και τρίτη φορά, αναζητώντας τον ίδιο σύμβουλο, που σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη έχει κερδηθεί, που είναι και το κυριότερο, ενώ σε ένα 50% έχουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις διαδικτυακής συμβουλευτικής, δηλαδή έχει δοθεί λύση στα προβλήματα των μισών παιδιών της πλατφόρμας. Αυτό το πρόγραμμα είναι μια προσφορά του ΚΜΟΠ στο κοινωνικό σύνολο, δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από πουθενά. Να σημειωθεί επίσης ότι ο αγώνας θα είναι φιλικός και όχι φιλανθρωπικός, η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι συμμετοχές έχουν αγγίξει ήδη τα 5.000 παιδιά, που θα έχουν γύρω στους 350 συνοδούς, ενώ θα έρθουν και δύο σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες και δύο νηπιαγωεγία».
Απόστολος Τζιτζικώστας (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας): «Είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε εδώ όλοι μαζί, ενωμένοι, για να κάνουμε «τρίπλα στον εκφοβισμό», όπως είναι και το σλόγκαν. Η Περιφέρειά μας, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, είμαστε εδώ ως συνδιοργανωτές. Κοινός μας στόχος είναι να παρακινήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για την αντιμετώπιση του σχολικού και του διαδικτυακού εκφοβισμού. Επίσης, να ευχαριστήσω τους αθλητές, τόσο τους Βετεράνους Καλαθοσφαιριστές, όσο και τους θρύλους του 2004, γιατί αποδεικνύετε στην πράξη ότι είστε πρότυπα για την κοινωνία όχι μόνο για τις αθλητικές σας επιδόσεις, αλλά και για την κοινωνική σας δράση. Και αυτά τα πρότυπα έχει σήμερα ανάγκη η κοινωνία μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι γεγονός ότι τα φαινόμενα εκφοβισμού καταγράφουν επικίνδυνα αυξητικές τάσεις, γι’ αυτό και καλούμαστε ως κοινωνία, ως φορείς, αλλά και ως άτομα ξεχωριστά να ξεπεράσουμε τον φόβο, να σπάσουμε τα ταμπού και να μιλήσουμε ανοιχτά. Πρέπει να στηρίξουμε έμπρακτα όσους έχουν το θάρρος να μιλήσουν για αυτά τα θέματα, να φτιάξουμε ένα ισχυρό κοινωνικό πλέγμα ασφαλείας και προστασίας για όλους εκείνους που μας χρειάζονται. Εμείς, ως Περιφέρεια, είμαστε πάντα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά όσα και αν κάνουμε χρειάζονται πάντα περισσότερα, γιατί η ευθύνη δεν αφορά κάποιους ή λίγους. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι μας. Υπάρχει ανάγκη συνεργασίας και ευαισθητοποίησης όλων των φορέων, ώστε να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να έχουν μια ανέμελη παιδική ηλικία. Κλείνοντας, θέλω να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν στον φιλικό αγώνα που θα γίνει στο Παλέ ντε Σπορ στις 4 Μαρτίου».
Αριστείδης Παπαδόπουλος (Αναπληρωτής Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας): «Το bullying είναι ένα θέμα διαχρονικό, δεν είναι κάτι πρόσφατο. Μπορεί τώρα να είναι σε έξαρση, ωστόσο ταλαιπωρεί τις κοινωνίες εδώ και χρόνια. Ζούμε σε μια εποχή που όχι μόνο πρέπει να κάνουμε «τρίπλα στον εκφοβισμό», αλλά πρέπει να τον βάλουμε στη γωνία. Η εκπαίδευση θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια, θα σταθεί απέναντι στο φαινόμενο και θα προτείνει λύσεις. Εμείς προτείνουμε τις θετικές διαπροσωπικές σχέσεις. Η εκπαίδευση, τόσο η πρωτοβάθμια, όσο και η δευτεροβάθμια, μέσα από προγράμματα διαμορφώνει ένα πλαίσιο θετικών διαπροσωπικών σχέσεων, με τους εκπαιδευτικούς να είναι συντελεστές αυτής της προσπάθειας, προσπαθώντας να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα στους μαθητές. Οι δράσεις κινούνται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ενημέρωση των ίδιων των μαθητών, το δεύτερο με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και το τρίτο με την εκπαίδευση των γονέων. Οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για το σχολείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος του εκφοβισμού. Ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει στο πρόβλημα έχει να κάνει με τη διαμεσολάβηση ομηλίκων. Οι μαθητές εκπαιδεύονται και μπορούν να διαμεσολαβούν ανάμεσα στους θύτες και στα θύματα για την εκτόνωση της κατάστασης και δίνουν λύσεις μαζί με τη σχολική κοινότητα. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και εμείς θέλουμε να το βάλουμε στα σχολεία μας».
Βούλα Πατουλίδου (αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης): «Το θέμα του εκφοβισμού δεν είναι τωρινό, είναι διαχρονικό. Κάποια στιγμή η τηλεόραση έβγαζε ανθρώπους που ήταν κλειδωμένοι και ξεχασμένοι από τον κόσμο, αλλά τώρα ευτυχώς υπάρχει μια δυνατότητα αυτά τα ανθρώπινα ερείπια να μην παραμένουν ερείπια, περιμένοντας το τέλος τους. Χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους-πρότυπα, που δραστηριοποιούνται και συνεργάζονται για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είναι εξαιρετικό να έχεις μια αποτελεσματικότητα ύψους 50% όσον αφορά τις λύσεις προβλημάτων εκφοβισμού, όπως είπε η κα Σαμολαδά. Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τον εκφοβισμό, εάν θέλει να τον δει. Τα μάτια είναι τρομαγμένα, οι κόρες διεσταλμένες και η αγωνία του πού να απευθυνθεί το παιδί είναι τραγική. Εάν δεν αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να είστε σίγουροι ότι έχουμε έναν ενήλικα που είναι κινούμενη βόμβα. Οπότε αυτές οι δράσεις είναι εξαιρετικές».
Χρύσα Αντωνίου (επικεφαλής Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης): «Η συμμετοχή μας σε αυτή τη δράση έγινε, διότι το κέντρο μας ενημερώνει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους μέσα σε αυτή. Όταν σχεδιάζαμε το σχέδιο δράσης σκεφτήκαμε να επικεντρωθούμε στα δικαιώματα των πολιτών με τοπικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε να δώσουμε βάση στον ενδοσχολικό εκφοβισμό. Όλοι μας έχουμε, εξάλλου, βιώσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και έχουμε γίνει κοινωνοί τέτοιων πράξεων. Το κοινό που θα υπάρχει είναι τέτοιο που μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε καλύτερα το μήνυμά μας. Στείλαμε μια επιστολή σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ζητήσαμε να γράψουν οι μαθητές μια «επιστολή στον θύτη». Ανταποκρίθηκαν πολλά σχολεία και μεμονωμένοι μαθητές και, λυπάμαι που θα το πω, οι επιστολές είναι συγκλονιστικές. Στις 26, 27 και 28 Μαρτίου, μάλιστα, θα ανεβάσουμε μια παράσταση, όπου θα παρουσιαστούν όλες αυτές οι επιστολές δραματοποιημένες. Επιτέλους να ξορκίσουμε αυτό το κακό όλοι μαζί».
Άγγελος Χαριστέας (μέλος Greek Legends 2004): «Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια με την ίδρυση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που θα έχει ως γνώμονα να βοηθήσει τα παιδιά, είτε στο αθλητικό κομμάτι, είτε στο κομμάτι της παιδείας και της υγείας. Αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντι στα παιδιά και πρέπει να εξαλείψουμε το μπούλινγκ. Οι Greek Legends είμαστε χαρούμενοι που θα πάρουμε μέρος σε αυτό το παιχνίδι. Παρόντες από την πλευρά μας, πέρα από εμένα, θα είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Τάκης Φύσσας, ο Γιώργος Σεϊταρίδης, ο Κώστας Χαλκιάς και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Τα δύο σημαντικότερα πράγματα είναι το σπίτι και οι εκπαιδευτές. Μία έρευνα της ΟΥΕΦΑ για τον αθλητισμό στην οποία είχα πάρει μέρος έδειξε ότι το μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός αθλητή τον διαδραματίζει ο εκπαιδευτής και όχι ο γονέας».
Χρήστος Κωνσταντινίδης (μέλος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος): «Πριν από τρία χρόνια, όταν μου είπε η κα Σαμολαδά ότι θέλει να κάνει κάτι για τον σχολικό εκφοβισμό, αμέσως εμείς, ως Βετεράνοι Καλαθοσφαιριστές, είμαστε οι πρώτοι που δίνουμε αγώνες σε όλη τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους αθλητές που έρχονται σε αυτούς τους αγώνες. Ευχαριστώ τον Άγγελο και όλα τα παιδιά που θα έρθουν. Δεν θα παίξουμε καλαθοσφαιριστές εναντίον ποδοσφαιριστών, απλά θα φτιάξουμε δύο ομάδες, η μία θα είναι του Βαγγέλη Αλεξανδρή και η άλλη του Σούλη Μαρκόπουλου. Στην πρώτη θα είναι ο Παπαλουκάς, ο Φύσσας, ο Σεϊταρίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Χαλκιάς, ο Καράγκουτης, ο Λιαδέλης, ο Χρυσανθόπουλος, ο Λάππας, ο Σωτήρης Νικολαΐδης και ο Γαλακτερός. Σε αυτή του Μαρκόπουλου θα είναι ο Ζαγοράκης, ο Χαριστέας, ο Γιαννούλης, ο Χατζηβρέττας, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Κακιούσης, ο Χαραλαμπίδης, ο Μασλαρινός, ο Γιαννουζάκος και ο Καραποστόλου, ενώ θα υπάρξουν και δύο μεγάλες εκπλήξεις».
Χαριστέας: «Είμαι ζωντανό παράδειγμα, ο αθλητισμός δίνει διέξοδο από τέτοιες καταστάσεις»
Σε ερώτηση μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, ο Άγγελος Χαριστέας εξομολογήθηκε ότι έχει υπάρξει θύμα εκφοβισμού και παρότρυνε τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, καθώς τους παρέχει διέξοδο: «Ο αθλητισμός είναι διέξοδος από τέτοιες καταστάσεις. Δεν ντρέπομαι να το πω. Ο αθλητισμός δίνει διέξοδο σε ένα παιδί, το κάνει πιο δυνατό, αποκτάει αυτοπεποίθηση και μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια κρούσματα. Είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα, είχα δεχτεί και εγώ bullying μικρός. Ίσως είμαι ένα παράδειγμα που θα πρέπει να δουν τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και γιατί μας κάνει πιο δυνατούς. Ευτυχώς ακολούθησα αυτό το δρόμο και ξέφυγα από αυτά τα προβλήματα».