ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας δύσκολος χειμώνας

Νίκος Οικονόμου11 Οκτωβρίου 2020

«Ο χειμώνας που μας έρχεται θα είναι η πρώτη δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση» έλεγε πρόσφατα γαλάζιο στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στα νεοδημοκρατικά πράγματα. Αυτή η εκτίμηση είναι διάχυτη στο στρατόπεδο της ΝΔ με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πολλαπλά μέτωπα. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να κεφαλοποιήσουν τις κινήσεις που δείχνουν ότι οι ξένες επιχειρήσεις επιλέγουν την Ελλάδα για καινούργια και ενδιαφέροντα πρότζεκτ. Ένα τέτοιο ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και προβλέπει τη δημιουργία από τη Microsoft του πρώτου συμπλέγματος datacenter στη χώρα μας. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθιστά τη χώρα μας πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα η επένδυση αντανακλά την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην φιλοσοφία που διαπνέει την κυβέρνηση και την αισιοδοξία που τρέφει για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα έπειτα από 28 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Έτσι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region. Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. 

Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της ΕΕ που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των data centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Να σημειωθεί ότι το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισ. ευρώ. «Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data centre σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft, αυτομάτως την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό.

Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εξέλιξη θα δώσει και νέα ώθηση σε πολλές νεοφυείς εταιρείες. Γιατί θα μεταφέρει στην πατρίδα μας πολύτιμη τεχνογνωσία. Θα βοηθήσει στην άνθηση της επιστημονικής έρευνας. Και θα βοηθήσει επίσης στην ανακοπή, γιατί όχι στην αντιστροφή, του ρεύματος του brain drain, σε μία οικονομία και σε μια κοινωνία που θα κινούνται και θα κινείται συνέχεια προς τα εμπρός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Microsoft.

Στην κυβέρνηση μιλούν συνολικά για κινήσεις που αποδεικνύουν την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρουν τρία πρόσφατα παραδείγματα. Πρώτον ότι αυτές τις ημέρες το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικά 812,5 εκατομμύρια ευρώ με αρνητικό επιτόκιο. 

Δεύτερον ότι η απόδοση τόσο του 10ετούς όσο και του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά, στην περιοχή του 0,9% και 1,08% αντιστοίχως. Και τρίτον ότι η κοινοπραξία Mohegan -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε οικονομική προσφορά- ρεκόρ, 150 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Προσφορά πενταπλάσια από το ελάχιστο προβλεπόμενο τίμημα, που είχε προσδιοριστεί από τα τεύχη του διαγωνισμού στα 30 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι αυτές τις ημέρες ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου Ναυπηγείου της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντικές τις αποφάσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο σχετικών οδηγιών του πρωθυπουργού αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ οι πόροι του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή επιδομάτων, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Στα εθνικά θέματα η κινητικότητα συνεχίζεται μετά και την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, μία απόφαση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη πρόκληση. Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική «Figaro» o κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, κάτι που όμως προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων.

 Και παρέπεμψε στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου γίνεται επίκληση των άρθρων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων, καθώς και στην ξεκάθαρη αναφορά ότι τυχόν συνέχιση μονομερών και επιθετικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας θα επιφέρει συνέπειες από την πλευρά της Ευρώπης. «Δύο δρόμοι βρίσκονται μπροστά μας: Αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, του διαλόγου που βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, δίχως μονομερείς ενέργειες και στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Η δεύτερη οδός είναι αυτή της κλιμάκωσης και της έντασης, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στον πρώτο δρόμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα ο πρωθυπουργός συζήτησε και κατά τη τηλεδιάσκεψη που είχε την Πέμπτη το πρωί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως τονίζεται και στην κοινή δήλωσή τους οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Παρέπεμψαν δε στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσο για την απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία πραγματική νίκη για τη Δημοκρατία. «Η ετυμηγορία κλείνει ένα σκοτεινό επεισόδιο στη δημόσια ζωή της χώρας. Ως πρωθυπουργός, πάντοτε απέχω από τον σχολιασμό δικαστικών αποφάσεων, ως έλληνας πολίτης ωστόσο χαίρομαι, όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες μου, που αυτό το κόμμα χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο εγκληματική οργάνωση».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Οκτωβρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.