Την Πέμπτη το βράδυ με την ψηφοφορία για το διυπουργικό νομοσχέδιο που αφορούσε στην κυβερνησιμότητα των δήμων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις ρυθμίσεις για τα κωλύματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έκλεισε η πρώτη μετεκλογική φάση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συμπληρώνει σήμερα ένα μήνα και τρεις ημέρες θητείας.
Μια περίοδο γεμάτη, κατά την οποία η κυβέρνηση έκανε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά βήματα για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις 7 Ιουλίου.
Οι βασικοί στόχοι σε αυτήν την περίοδο ήταν η γρήγορη συγκρότηση του βασικού κυβερνητικού μηχανισμού.
Η σύνθεση της κυβέρνησης έγινε χωρίς κομματικές παρωπίδες, με τη συμμετοχή υπουργών όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη που δεν προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ αλλά και με επιστράτευση στελεχών που επιλέχτηκαν με βάση την τεχνοκρατική επάρκεια. Με τον ίδιο γνώμονα στελεχώθηκαν και οι Γενικές Γραμματείες και γενικότερα η κρατική πυραμίδα, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα.
Σημαντικό δείγμα γραφής είναι το γεγονός ότι συνολικά οι Γενικοί Γραμματείς είναι περίπου κατά 30% λιγότεροι σε σχέση με τον αριθμό τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σε αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα και καλά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως αρχικά η θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική και στη συνέχεια ο σεισμός στην Αθήνα, στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα ότι η δημόσια διοίκηση έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίζει ακραίες καταστάσεις.
Ακόμη έδειξε μια αποφασιστικότητα αλλά και ετοιμότητα να προχωρήσει σε εμβληματικές αλλά και ουσιαστικές κινήσεις, όπως συνέβη στις περιπτώσεις για το Μάτι και την λειτουργία της εφαρμογής του 112.
Για το Μάτι και με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις για τη στήριξη εγκαυματιών και πυρόπληκτων, αλλά και για την αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν. Ταυτόχρονα μπήκε σε τροχιά υλοποίησης η εφαρμογή του 112 και της εφαρμογής ενδιάμεσης λύσης με την αποστολή sms προς τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών που μπορεί να βρίσκονται σε περιοχές έκτακτου κινδύνου.
Μάλιστα για την πορεία της παραπάνω προετοιμασίας έγινε και σχετική δοκιμή στη Σύρο, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι η ενδιάμεση λύση με sms θα λειτουργήσει άμεσα, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του 112.
Μεγάλη κινητικότητα επέδειξε η κυβέρνηση και στο νομοθετικό έργο. Μέσα σε διάστημα ενός μηνός η κυβέρνηση προώθησε τα τρία πρώτα νομοσχέδια:Ψηφίστηκε ήδη το νομοσχέδιο που μειώνει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και βελτιώνει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, το νομοσχέδιο για το επιτελικό Κράτος και το διυπουργικό νομοσχέδιο.
Με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος δημιουργούνται νέοι θεσμοί και νέοι κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνέρχεται τακτικά, όχι για να νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά για να καταρτίζει ένα συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
Ακόμη η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από την προεδρία της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα, ενώ θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει διάσπαρτες δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.
Με το διυπουργικό νομοσχέδιο ενισχύεται η κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών της χώρας, καθώς εξαιτίας του εκλογικού νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που αναδείχθηκαν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, με πιο σημαντική αυτή που προβλέπει να υπάρχει παρέμβαση των Αρχών, τόσο όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις μέσα στα πανεπιστήμια, όσο και όταν οι δράστες αξιόποινων πράξεων καταφεύγουν σε αυτά.
Στο διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που έχουν στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Συγκεκριμένα, ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για τη διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι τους, στο χώρο της νοσηλείας τους ή τα φαρμακεία της γειτονιάς, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, εισάγονται και διατάξεις που δημιουργούν το πλαίσιο για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων, περιορίζουν τη γραφειοκρατία και μειώνουν δραστικά το χρόνο αναμονής.
Επιπλέον, μειώνεται το επιτόκιο για τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3%, όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς τη εφορία.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, η κυβέρνηση έβγαλε ήδη μεγάλο αριθμό αστυνομικών από τα γραφεία στο δρόμο, προχώρησε ήδη στη θέσπιση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο μεταφορών και υποδομών ζήτησε τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τη χρήση κράνους, ώστε η απόκτησή του να γίνει πιο οικονομική και σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.
Άμεση προτεραιότητα ακόμη για τη νέα κυβέρνηση είναι και η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπου αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και η εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Σε όλα αυτά οι αγορές αντέδρασαν θετικά. Μόλις σε ένα μήνα από τις εκλογές είχαμε σαφή δείγματα ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%., ενώ το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό 812,5 εκατ. ευρώ κατά την πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση 0,15%, έναντι 0,85% ένα χρόνο πριν σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και έχοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στις αποσκευές του αλλά και με στόχο στο βάθος τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει μπαράζ επαφών στο εξωτερικό. Στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Ολλανδία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, όπου θα συναντήσει τον ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.
Τέλος ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 24 έως 27 Σεπτεμβρίου όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Αυγούστου 2019