ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας ολόκληρος... Βόλος χάθηκε στην άσφαλτο τα τελευταία πενήντα χρόνια

Βαγγέλης Στολάκης01 Οκτωβρίου 2019

Πως συνδέονται τα αντιβιοτικά, τα τροχαία ατυχήματα και οι πολυτραυματίες με την Ελλάδα;

Η χώρα μας, σύμφωνα με τους διοργανωτές των 16ου Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων και 8oυ Πανελλήνιου Συνέδριου Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής με θέμα «Τραύμα - Λοίμωξη - Σήψη» κατέχει την πρωτιά μεταξύ των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων αλλά και τον αριθμό των νεκρών και των πολυτραυματιών από τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητή Χειρουργικής του ΑΠΘ και Διευθυντή της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Απόστολο Καμπαρούδη η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων με αποτέλεσμα μειώνεται η αντοχή του πληθυσμού απέναντι στα μικρόβια. Η χώρα μας, όπως εξήγησε ο κ. Καμπαρούδης, μια χώρα των 10.000.000 κατοίκων καταναλώνει τις ίδιες ποσότητες αντιβιοτικών με την Ισπανία με πληθυσμό άνω των 50.000.000 κατοίκων.

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες. Είναι φάρμακα που έχουν συνέπειες και παρενέργειες. Όταν αρρωσταίνουμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνουμε απευθείας αντιβιοτικά» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπαρούδης σε σχετική συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως «ήρθε το τέλος των αντιβιοτικών» τονίζοντας ότι δεν θα παραχθούν νέα αντιβιοτικά χάπια και πως οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να «παλέψουν» όπως σημείωσε με τα υπάρχοντα. Κάλεσε δε, ο κ. Καμπαρούδης γιατρούς, φαρμακοποιούς και φυσικά ασθενείς να βάλουν «φρένο» σε αυτή την αλόγιστη χρήση που έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κουτελιδάκης είπε πως η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία εμφανίζουν τον υψηλότερο αριθμό πανευρωπαϊκά στο ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους αφού έχουν προσβληθεί από πολυανθεκτικά μικρόβια, το οποίο φτάνει το 37%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς “το αντιβιοτικό δεν είναι αντιπυρετικό, δεν είναι αναλγητικό, δεν είναι κακό μόνο γι’ αυτόν που το παίρνει αλλά και για τα γύρω αγαπημένα του πρόσωπα, δεν έχει δράση απέναντι στους ιούς, είναι φάρμακο και έχει σοβαρές παρενέργειες και συνέπειες” σημειώνουν.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρώπης σε νεκρούς και πολυτραυματίες από τροχαία ατυχήματα.

‘Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κουτελιδάκης, την ώρα που οι άλλες χώρες στην Ευρώπη κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των νεκρών τους από τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ζήτησε την βοήθεια της Πολιτείας για την μείωση των τροχαίων. «Οι καλοί δρόμοι και τα καλά αυτοκίνητα είναι ευθύνη του κράτους» είπε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Τεπετές σχολίασε πως η εταιρία μεταξύ άλλων εκπαιδεύει τους νέους γιατρούς στην αντιμετώπιση πολυτραυματιών. «Η εταιρεία εξακολουθεί και έχει ως βασικό πυλώνα των δραστηριοτήτων της και την εκπαίδευση. Προσπαθούμε να δώσουμε στο κοινό την έννοια της σωστής οδικής συμπεριφοράς» σημείωσε. Τόνιζε ότι τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία Θανάτου στην Ελλάδα στις ηλικίες έως 40 ετών, ενώ αποτελούν την σημαντικότερη αιτία απώλειας ζωών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές των δυο συνεδρίων τα τελευταία πενήντα χρόνια περισσότεροι από 150.000 Έλληνες, δηλαδή ένας «Βόλος» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, έχασαν τη ζωή τους στην ελληνική άσφαλτο. «Στην Ελλάδα Κάθε χρόνο εξαφανίζεται ένα ολόκληρο χωριό. Μετράμε περίπου 2.000-3.000 θανάτους. Ο κάθε θάνατος από τροχαίο συνοδεύεται και από τρεις μόνιμα αναπήρους» σχολίασε ο κ. Καμπαρούδης.

“Το διπλό συνέδριο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης γιατί τα προβλήματα αυτά μας απασχολούν εδώ και πολύ καιρό. Προσπαθούμε κι εμείς να δώσουμε λύσεις. Θα πρέπει η Πολιτεία να δει σε βάθος το θέμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες. Πωλούνται από τα φαρμακεία όπως πωλούνται τα αντιηλιακά. Η Πολιτεία να νομοθετήσει. Και σε αυτό το κομμάτι πρέπει να γίνουμε Ευρώπη” δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Σημειώνεται πως, στο συνέδριο θα παραβρεθούν οι τρεις κορυφαίοι γιατροί του κόσμου που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση τραυμάτων οι οποίοι τυγχάνει να είναι Έλληνες.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 3 – 6 Οκτωβρίου 2019 στο Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη, ενώ περιλαμβάνει δύο σεμινάρια, ένα στην επείγουσα χειρουργική κι ένα στις μαζικές καταστροφές.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.