Ιανουάριος 2020. Η νέα χρονιά ξεκινά για τον πλανήτη με χαρά, ελπίδες και «δεσμεύσεις» για τον καθέναν ξεχωριστά. Όμως, λίγες μέρες μετά την έλευση του... ολοστρόγγυλου νέου έτους, η είδηση πως στην Κίνα έκανε την εμφάνισή του από τον Δεκέμβρη ένας νέος κι άκρως επικίνδυνος κορονοϊός αρχίζει να προκαλεί ανησυχία.
Έκτοτε, η κατάσταση με τον κορονοϊό που βαφτίστηκε COVID-19 είναι τόσο χαοτική που μοιάζει με σενάριο του Χόλιγουντ. Όμως, η χώρα που τον... γέννησε, η Κίνα έχει πληρώσει αναμφίβολα το μεγαλύτερο τίμημα, ενώ σε όλη την επικράτεια εφαρμόστηκαν άμεσα μέτρα που την απομόνωσαν από τον υπόλοιπο πλανήτη αλλά και άλλαξαν ραγδαία την ζωή των πολιτών. Τις τελευταίες ημέρες, που ο ιός εξαπλώνεται στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν νέα κρούσματα στην Κίνα, παρά μόνο στη Χουάν, όπου εμφανίστηκε πρώτη φορά ο ιός. «Λόγω των μέτρων δεν φοβάμαι μη κολλήσω, αλλά από την άλλη ο ιός έχει βλάψει την καθημερινότητά μας» δηλώνει στη «Θ» Mπάμπης Γεωργάκαινας. Ο εκπαιδευτικός από τη Θεσσαλονίκη, ζει και εργάζεται στη Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια. Με την βοήθειά του ταξιδέψαμε στη Zhangjiagang, σε μια πόλη που αν και δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορονοϊού, η ζωή έχει αλλάξει δραματικά.
«Η πόλη είναι σαν προαύλιο νοσοκομείου»
Η πόλη που ζει ο Θεσσαλονικιός ανήκει στην περιφέρεια Jiangsu, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 631 κρούσματα. Όταν ξέσπασε ο ιός, ο εκπαιδευτικός βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αν και θα μπορούσε να αποφύγει την επιστροφή του στην Κίνα, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοι του, ο ίδιος επέστρεψε. «Η οικογένεια μου ανησύχησε και δεν ήθελε να γυρίσω. Εγώ όμως δεν ένιωσα φόβο ποτέ» αναφέρει, τονίζοντας όμως πως ο ιός «σκότωσε» τις ζωές των ανθρώπων. «Τα πάντα έχουν νεκρώσει. Η πόλη είναι σαν προαύλιο νοσοκομείου, που όλοι οι ασθενείς κυκλοφορούν με μάσκες» περιγράφει για την εικόνα που αντικρίζει καθημερινά στην Zhangjiagang.
Ο κ. Γεωργάκαινας πιστεύει πως ο κορονοϊός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στην Κίνα, λόγω της περιόδου που εκδηλώθηκε. «Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε όταν όλοι ήταν σε διακοπές και έκαναν συχνά οικογενειακά τραπέζια. Σε αυτές τις συναντήσεις, οι Κινέζοι μαζεύονται ακόμα και 50 άτομα για να γιορτάσουν μαζί. Αυτό σίγουρα βοήθησε στην εξάπλωση» εξηγεί.
«Νιώθω μόνος πλέον»
Τα αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση της Κίνας για τον κορονοϊό λειτουργούν ως φράκτες ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς τους εγκλωβίζουν στα σπίτια τους. «Δεν μπορεί κανείς να σε επισκεφτεί στο σπίτι σου. Απαγορεύεται να μπει στα συγκροτήματα οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τους ενοίκους» τονίζει ο εκπαιδευτικός για τον τρόπο που έχουν διακοπεί οι συναντήσεις ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς. «Σε κάθε είσοδο, υπάρχουν σεκιούριτι που ελέγχουν αν έχεις πυρετό με ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα εμπορικά κέντρα».
Ο περισσότερος κόσμος έχει σταματήσει να πηγαίνει στον χώρο εργασίας, δουλεύοντας από το σπίτι. Ο κ. Γεωργάκαινας είναι διευθυντής σε διεθνές σχολείο και λόγω του κορονοϊού αναγκάστηκε να αναδιαμορφώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. «Το σχολείο που εργάζομαι ήταν να ανοίξει στις 10 Φλεβάρη αλλά ακόμα δεν άνοιξε. Όλα τα μαθήματα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας». Ο ίδιος μάλιστα διδάσκει καθημερινά φυσική στους μαθητές. «Προσάρμοσα το πρόγραμμα στις οδηγίες της κυβέρνησης. Έχουν ορίσει συγκεκριμένο χρόνο για τις ώρες διαδικτυακού μαθήματος, καθώς δεν θέλουν τα παιδιά να κάθονται για ώρες μπροστά από τον υπολογιστή. Γενικότερα δεν θέλουν να κουράζονται, προσπαθούν όλοι να είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να έχουν καλό ανοσοποιητικό». Αν και το e-learning αποδίδει μέχρι στιγμής, ως διευθυντής του σχολείου ανησυχεί για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στις αρχές Μαΐου.
Οδηγός ταξί έχει τοποθετήσει διαχωριστικό, για να μην έχει επαφή με όποιον κάθεται στα πίσω καθίσματα
Σε όλες τις χώρες της Κίνας είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα συνέχεια. «Αν και δεν έχουμε στην πόλη κρούσματα, μας υποχρεώνουν να τις φοράμε» υπογραμμίζει, συμβουλεύοντας το ίδιο να πράξουν και οι Έλληνες. «Αν δεν φοράς μάσκα, μπορεί να γίνεις δολοφόνος από αμέλεια. Δεν είναι σίγουρο ότι όποιος έχει τον ιό θα εμφανίσει συμπτώματα και αν δεν γνωρίζεις, υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρεις τον ιό σε ευπαθείς ομάδες».
Τα καταστήματα εστίασης στην πόλη, παρέχουν υπηρεσίες μόνο take away και delivery. «Έξω από τα καταστήματα εστίασης υπάρχει μια κορδέλα που απαγορεύει την είσοδο. Υπάρχει ένα κωδικός που το σκανάρεις με το κινητό σου και σου δείχνει το μενού. Επιλέγεις, παραγγέλνεις και πληρώνεις από το κινητό. Έπειτα στα ετοιμάζουν και στα φέρνουν στην είσοδο, με τον υπάλληλο να φοράει πάντα μάσκα» περιγράφει.
«Νιώθω μόνος πλέον» λέει ο κ. Γεωργάκαινας καθώς «οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν σταματήσει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι μια βόλτα στο πάρκο, αλλά και για αυτό δεν υπάρχει όρεξη». Βέβαια, η μοναξιά του κορονοϊού τον οδήγησε να αποκτήσει νέες συνήθειες, όπως η μαγειρική. «Αγόρασα φούρνο, ενώ δεν μαγείρευα. Πάλι καλά που υπάρχει η τηλεόραση και το διαδίκτυο και περνάει η ώρα».
Πετάνε τις μάσκες τέλη Μαρτίου
Μέσα σε έναν μήνα αναμένεται να αλλάξει η καθημερινότητα στην Κίνα, με τους πολίτες σύντομα να πετούν τις μάσκες, εκτιμά ο κ. Γεωργάκαινας. «Αν και αυστηρά τα μέτρα, φαίνεται πως αποδίδουν. Η κατάσταση βελτιώνεται και τα κρούσματα πλέον είναι άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό, αν εξαιρέσουμε τη Χουάν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα και το κλίμα που διαμορφώνεται η κρίση θα έχει ξεπεραστεί στα τέλη Μαρτίου και οι πολίτες θα έχουν πετάξει τις μάσκες».
Στον περιορισμό του ιού, μεγάλη ευθύνη έχουν οι πολίτες της Κίνας, που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης. «Έχω φίλους κινέζους που τους λέω να βρεθούμε αλλά προτιμούν να κάτσουν σπίτι λόγω των μέτρων. Είναι πιστοί σε όσα τους λένε, τα θεωρούν σωστά και τα τηρούν» λέει, σημειώνοντας την αντίθεση με την Ελλάδα, όπου «οι πολίτες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στο κράτος, στα ΜΜΕ, στη δικαιοσύνη και στα Πανεπιστήμια και ίσως δεν θα ακολουθούσαν με τον ίδιο τρόπο τα μέτρα».
Γεμάτα ράφια με μακαρόνια και μάσκες
Παρά την μεγάλη αναστάτωση στην Κίνα με τον κορονοϊό, οι πολίτες ήταν εγκρατείς και δεν προχώρησαν σε υπερβολές. Βέβαια και η κυβέρνηση έθεσε όρους για την καταναλωτική συμπεριφορά. «Δεν είχαμε πρόβλημα με τρόφιμα και μάσκες. Η κυβέρνηση προέβλεψε και έβαλε πλαφόν στις αγορές. Δεν μας αφήνουν να αγοράζουμε αλόγιστα ό,τι θέλουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε μέχρι 10 γάλατα και 4 πακέτα μακαρόνια» τονίζει.
Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν και οικονομικές ανάσες για τους πολίτες, λόγω του κορονοϊού. «Έχουν αποφασίσει μειώσεις στο ρεύμα 20%, επειδή οι πολίτες κάθονται περισσότερο στο σπίτι τους, υπάρχουν μειώσεις στο αέριο, ενώ έχουν παγώσει και οι πληρωμές σε δάνεια».
O Mπάμπης Γεωργάκαινας είναι οικονομικός μετανάστης, που αναγκάστηκε να αποχωριστεί την οικογένειά του. «Στα χρόνια της κρίσης, ως εκπαιδευτικός δεν μπορούσα να επιβιώσω οικονομικά στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και στα φροντιστήρια υπήρχαν μεγάλες περικοπές» αναφέρει. Μετά από αιτήσεις που έκανε σε σχολεία του εξωτερικού, τον δέχθηκαν στην Κίνα. «Ήταν μια τρελή απόφαση, αλλά ήθελα επιτέλους ως εκπαιδευτικός να αποκτήσω μια τάξη» ομολογεί. Ο μόνος λόγος που σκέφτεται να γυρίσει πίσω στη Θεσσαλονίκη, είναι φυσικά η οικογένειά του. «Έχω ένα παιδί στην εφηβεία και δεν είμαι κοντά του, γι’α αυτό θέλω να γυρίσω» εξηγεί.
Δημοσιεύθηκε στην "Θ" στις 12.03.2020