Σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται το έργο για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο και αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα από την ΕΔΕΥΕΠ (που έχει πλέον την αρμοδιότητα για τέτοια projects), καθώς η αξιοποίηση τέτοιων τεχνολογιών κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, στα πλαίσια της στρατηγικής για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με το energypress.gr.
Tο έργο αφορά την αξιοποίηση των εξαντλημένων κοιτασμάτων του Πρίνου, σε μία περιοχή που εκτείνεται από το βάθος των 1900 έως των 4200 μέτρων, με τον οριοθετημένο όγκο του αποθηκευτικού χώρου να ορίζεται στα 93,4 km3.
Μιλώντας στο Power & Gas Forum, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, ανέφερε ότι στα πλαίσια του προγράμματος +CCS, σχεδιάζεται η υλοποίηση μιας μόνιμης υποδομής αποθήκευσης στην συγκεκριμένη περιοχή, με σκοπό να προσφέρει λύσεις στη βιομηχανία μεγάλης έντασης άνθρακα.
Ειδικότερα, σχεδιάζεται η κατασκευή μιας γεωλογικής αποθήκης, όπου το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα, θα δεσμεύεται, θα μεταφέρεται είτε με χρήση αγωγού, είτε με πλοίο στην αποθήκη, όπου και θα αποθηκεύεται μόνιμα. Σκοπός είναι σε βάθος χρόνου αυτό να κρυσταλλώνεται και να διατηρείται για πάντα στο υπέδαφος.
Μολονότι το χρονοδιάγραμμα του έργου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το αργότερο λίγο μετά το Πάσχα πρόκειται να δημοσιευθεί αναλυτικός οδηγός του προγράμματος, ενώ η έρευνα που διεξάγεται, θα δώσει σε ένα χρόνο ή και νωρίτερα τα πρώτα αποτελέσματα.
Άλλωστε όπως συμπλήρωσε ο κ. Στεφάτος, το έργο έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, απ’ όπου θα λάβει στήριξη και ως εκ τούτου το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του προβλέπεται αυστηρό.
Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της Energean, το έργο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του RRF. Επίσης η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση προς ένταξη του έργου στα Large Scale Projects των PCI’s και στο EU Innovation Fund.
Επιβεβαίωσε δε, ότι έχουν πραγματοποιηθεί εξειδικευμένες μελέτες από τη Halliburton και την Wood plc για λογαριασμό της Energean, εκτιμώντας πως το έργο σταδιακά μπαίνει σε ένα νέο στάδιο ωρίμανσης και εκτιμάται ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε 2,5 - 3 χρόνια.