ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ενιαίο "γαλάζιο" ψηφοδέλτιο στην ΚΕΔΕ χωρίς επικεφαλής αλλά με έντονο... παρασκήνιο

Βαγγέλης Στολάκης25 Οκτωβρίου 2019

«Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι μου στην αυτοδιοίκηση θα προκρίνουν την δική μου υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου». Με την λακωνική αυτή δήλωση του στο makthes.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και απερχόμενος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου που διεκδικεί την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που τον θέλουν να συμφωνεί στην πρόταση της ΝΔ να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς επικεφαλής στις εκλογές που θα διεξαχθούν το πρόσεχες διάστημα.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, σύμφωνα με συνεργάτες του, εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο κάνει ένα βήμα... μπροστά, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν πως κάνει ένα βήμα πίσω!

Κατά τον χθεσινό απολογισμό της πενταετούς θητείας του στην ΠΕΔΚΜ ερωτώμενος ο κ. Κυρίζογλου από το makthes.gr εάν επιμένει να φτάσει μέχρι τέλους σε ό,τι αφορά τις εκλογές στην ΚΕΔΕ απάντησε: «Έγιναν οι συναντήσεις που έπρεπε να γίνουν. Θα γίνουν κι άλλες. Είμαστε σε μια διαδικασία κύησης και θα δούμε τον τοκετό».

Πίσω από τις παραπάνω δηλώσεις Κυρίζογλου κρύβεται έντονο... παρασκήνιο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο πυροσβέστη στη φωτιά που άναψαν στη ΝΔ οι προθέσεις δυο αυτοδιοικητικών στελεχών της, του κ. Κυρίζογλου από τη μία και του δημάρχου τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου από την άλλη να διεκδικήσουν την ίδια θέση, έπαιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε μάλιστα τη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε προσωπικά με τους δυο διεκδικητές της προεδρίας της ΚΕΔΕ και τους κατέστησε σαφές πως επιθυμεί η ΝΔ να κατέβει στις εκλογές της αυτοδιοίκησης ενιαία και με κοινό ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για την πρόταση σχηματισμού ενός ψηφοδελτίου χωρίς επικεφαλής, σύμφωνα με την οποία πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα αναλάβει ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους.

Με την πρόταση εξ αρχής συμφώνησε ο κ. Παπαστεργίου, ενώ ο κ. Κυρίζογλου διαφωνούσε αναφέροντας πως δεν νοείται να υπάρχει συνδυασμός χωρίς επικεφαλής. Ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ των κκ. Κυρίζογλου και Παπαστεργίου αλλά και με τον γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Σπύρου Σταθούλη. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, εκπρόσωποι των δυο διεκδικητών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν στην διαδικασία κατάρτισης του ενιαίου ψηφοδελτίου χωρίς επικεφαλής.

Από εδώ και στο εξής, οι δυο «γαλάζιοι» υποψήφιοι διεκδικητές της ΚΕΔΕ θα δώσουν την μάχη του... σταυρού προσπαθώντας να πείσουν ο καθένας όσους περισσότερους μπορεί από τους περίπου 510 εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ. Οι τελευταίοι θα εκλέξουν το νέο 31μελές διοικητικό συμβούλιο. Εκεί θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς τα μέλη του ΔΣ είναι εκείνα που θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Σημειώνεται πως η ΝΔ έχει βάψει «μπλε» τους 280 από τους 332 δήμους της χώρας, γεγονός που καθιστά σαφές την υπεροχή του κόμματος στην αυτοδιοίκηση άρα και την «γαλάζια» πρωτιά στις εκλογές της ΚΕΔΕ.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.