Στην παραδοχή πως το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού, προέβη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή, Τετάρτη, ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε ο υπουργός, η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι πλέον μεταξύ 40 και 64 ετών, ενώ στις ηλικίες 75 ετών και άνω και στις ηλικίες 65 έως 74 υπάρχει σημαντική επίπτωση της νόσου και αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 5% τον τελευταίο μήνα.
Κατά τον κ. Κικίλια, περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Φλώρινας, ενώ τόνισε ότι ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Αττική, όσον αφορά τις νέες μολύνσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχειά που παρουσίασε και αφορούν τις ΜΕΘ, 83% των κλινών είναι κατειλημμένες σε όλη τη χώρα, 77% των κρεβατιών ΜΕΘ είναι κατειλημμένα στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη.
Είπε ότι μετά από πέντε βδομάδες lockdown υπάρχει μία ισορροπία στον αριθμό των εισαγωγών αλλά και όσον παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία με Covid.
«Εάν πράγματι υπάρξει τρίτο κύμα, όπως λένε κάποιοι επιστήμονες, ή συνεχιστεί η διασπορά» ο υπουργός Yγείας αναρωτήθηκε «πού θα νοσηλεύουμε τους συμπολίτες μας εάν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα μετά από τον εφησυχασμό την χαλάρωση η ενδεχομένως και την άρση κάποιων μέτρων».
Όπως είπε αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, η συμπαράσταση μας στους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη το ατομικό μας συμφέρον και αν αυτό θα μας οδηγήσει στο να συμπεριφερθούμε ανεύθυνα. «Η εικόνα που είναι φυσιολογική αυτές τις ημέρες το Χριστουγέννων, είναι οι γονείς να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και να ανταλλάσσουν δώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει σε αυτές τις γιορτές πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί τα φετινά Χριστούγεννα».
Όπως πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα είναι ο εμβολιασμός που θα γίνει με ασφάλεια και οργάνωση σε μία εθνική εκστρατεία. Κόμματα, εκκλησία, αλλά και όλοι οι φορείς της κοινωνίας, θα στηρίξουν τον εμβολιασμό, είπε και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και «το μήνυμα αυτό θα πρέπει να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας».
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση πως το ΕΣΥ άντεξε και αντέχει, παρά τους φόβους που εξέφρασε προηγουμένως για την πίεση που συνεχίζουν να δέχονται τα νοσοκομεία. Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίζοντας την μάχη που δίνουν με τον ιό «συγκλονιστική».
Σύμφωνα με τον Β. Κικίλια, οι κλίνες ΜΕΘ έφτασαν συνολικά τις 1.307 και προστίθενται, όπως ισχυρίστηκε, συνέχεια νέες «και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα προστεθούν πολλές ακόμη».
Απαντώντας σε ερώτηση για την περίθαλψη περιστατικών non covid από τα νοσοκομεία, σημείωσε ότι «προφανώς, σε μια πανδημία όλα τα συστήματα προσαρμόζονται στην απειλή, αλλά εμείς φτιάξαμε ένα σύστημα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και εντελώς δωρεάν όλα τα περιστατικά που προέκυπταν, εξυπηρετούνται και από το ΕΣΥ και από τα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα στην Β. Ελλάδα». «Φτάσαμε να συν-εφημερεύσουν νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα στη βόρεια Ελλάδα για να στηρίξουν το ΕΣΥ», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.
Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά για το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το «Θεαγένειο», ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εκεί νοσηλεύονται αποκλειστικά και μόνο ογκολογικά περιστατικά. Γνωστοποίησε, όμως, ότι σήμερα υπεγράφη σύμβαση με το ίδρυμα «Νίκος Κούρκουλος» για την ίδρυση μονάδας ημερήσιας νοσηλείας και στο «Θεάγενειο», όπως συνέβη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αθηνών, «Άγιος Σάββας».
Π. Πρεζεράκος: Τα πράγματα ήδη άρχισαν να βελτιώνονται
Τα πράγματα ήδη άρχισαν να βελτιώνονται, διότι τα όπλα της δημόσιας υγείας όσο και αν δείχνουν απλά είναι πολύ δυνατά και πάρα πολύ αποτελεσματικά, (αποστάσεις, υγιεινή χεριών, μάσκες), τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, που συμμετείχε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργού Υγείας για την πανδημία.
Συνέστησε λίγο ακόμα υπομονή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει μείνει λίγο διάστημα» και «πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα». Σημείωσε ότι τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε διαφορετικά αλλά «ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται το φως στο τούνελ, που είναι οι εμβολιασμοί». Επικαλέστηκε μάλιστα τον κ. Τσιόδρα λέγοντας: «όπως θα έλεγε και ο κ. Τσιόδρας το θέμα δεν είναι να αγκαλιάσει ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι, το θέμα είναι να αγκαλιάσει με ασφάλεια ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι τους».
Οι Έλληνες τα έχουν καταφέρει
«Οι Έλληνες πολίτες παρά την δύσκολη φάση, τα έχουν καταφέρει», είπε ο κ. Πρεζεράκος, τονίζοντας ότι αυτό προκύπτει και από την συγκριτική αξιολόγηση με άλλα κράτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι μαζί συντεταγμένα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον ένα και μοναδικό εχθρό και έκανε έκκληση «να κλείσουμε τα αυτιά μας σε ό,ποια παραπληροφόρηση υπάρχει, ειδικά αυτή τι στιγμή που είμαστε σε δύσκολη φάση της πανδημίας».
Διευκρίνισε ότι με τον όρο δημόσια υγεία εννοούμε το σύνολο όλων των ενεργειών και παρεμβάσεων που γίνονται με ευθύνη της πολιτεία «προκείμενου να προλάβουμε τη νόσο και να προστατεύσουμε και προάγουμε την υγεία των πολιτών». Επίσης, είπε, ο ισχυρότερος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των πολιτών, κατά 40% είναι η συμπεριφορά των ατόμων.
Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν 10 μήνες τώρα, επισημαίνοντας ότι λειτούργησαν τα πάντα υπό την καθοδήγηση 31 ειδικών. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 141 συνεδριάσεις της επιτροπής εμπειρογνώμων με μέση διάρκεια τις 3,5 με 4 ώρες. Είτε ομόφωνα, είτε πλειοψηφικά, όπως είπε, η επιτροπή κατέληγε σε εισήγηση προς την πολική ηγεσία για να ληφθούν οι αποφάσεις.
Αύξηση των ελέγχων
Μίλησε επίσης για αύξηση των ελέγχων που από 200 που ξεκίνησαν «έφτασαν σε διάστημα λίγων μηνών να αγγίξουν τις 27.500 σε ημερήσια βάση», τονίζοντας ότι η στρατηγική των testing αναβαθμίζεται.
Σχετικά με τον αριθμό των τεστ που γίνονται είπε ότι «ανάλογα με τις ανάγκες διαμορφώνονται και οι έλεγχοι και δεν είναι λίγο ότι έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό, να ανταποκρινόμαστε δηλαδή, επαρκώς στις ανάγκες». Είπε επίσης ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο καλύτερα είναι, τονίζοντας ότι «και σε αυτό ανταποκρινόμαστε ήδη και το βελτιώνουμε συνεχώς με την αύξηση των ελέγχων».
Ο κ. Πρεζεράκος, πρόσθεσε ότι στο οπλοστάσιο των testing έχουν προστεθεί και τα rapid test, λέγοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές για τα τεστ ταχείας δοκιμασίας.
Πρόσθεσε ότι η είσοδος των rapid test δοκιμάστηκε με κάθε τρόπο και αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι οι επιστήμονες αρχικά υπέδειξαν ότι θα πρέπει να επιβεβαιώνονται τα θετικά τεστ με μοριακό έλεγχο και στη συνέχεια, αφού φάνηκε η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται μοριακός έλεγχος. «Αυτές οι συνεχείς αλλαγές είχαν ως συνέπεια την ελαφριά μείωση του αριθμού των τεστ. Παρόλα αυτά ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός τους και μείωση παρατηρείται το Σαββατοκύριακο κάτι που είναι λογικό».
Σχετικά με την συνταγογράφηση των τεστ είπε ότι οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει τα κριτήρια που κάποιος πρέπει να ελεγχθεί και η πολιτεία έχει εξασφαλίσει την κάλυψη 100% όλων αυτών των περιπτώσεων. Αν ωστόσο, πρόσθεσε, ο πολίτης κρίνει ότι θέλει να κάνει περισσότερα τεστ, είναι θέμα δικό του και υπάρχει και αυτή η διαθεσιμότητα. «Άρα λοιπόν η συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ δεν θα βοηθούσε κανέναν και πιθανώς να εκτιθέμεθα και ως πολιτεία στην μη ανταπόκριση ικανοποίησης των αιτημάτων αυτών που έχει προσδιορίσει η επιτροπή επιστημόνων».
Δείτε την ενημέρωση: