Άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με την επιστολή που εστάλη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τις επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή σημερινό άρθρο της «Καθημερινής» σχετικά με τις «προϋποθέσεις» πώλησης των αμερικανικών F16 στην Τουρκία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» «δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι ολοκληρώνεται με σταθερά βήματα η διαδικασία πώλησης F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία - σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο κ Μητσοτάκης στη Βουλή - αλλά οδηγεί σε σοβαρά ερωτηματικά ως προς τις 'προϋποθέσεις' που τίθενται για την πώληση, στην επιστολή που εστάλη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τις επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου».
Υπογραμμίζει ότι «οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν έναν εξαιρετικά σημαντικό αγώνα - που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει απόλυτα - για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, μεταξύ άλλων και για την πώληση των F16 στην Τουρκία». Τονίζει ότι «η Κυβέρνηση αντί να επαναπαύεται σε αυτήν την προσπάθεια και στον ρόλο του 'δεδομένου συμμάχου' που ικανοποιεί κάθε αμερικανικό αίτημα, οφείλει να διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα από τις ΗΠΑ για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων και να απαντάει με ειλικρίνεια εάν εξασφαλίζονται ή όχι».
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση για την επιστολή. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Πρώτον, η γενική και αόριστη αναφορά στην ανάγκη να μην χρησιμοποιείται αμερικανικό αμυντικό υλικό 'για τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων εναντίον άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ' δεν σημαίνει τίποτα χωρίς αναφορά στις διαδικασίες που θα κινηθούν αν χρησιμοποιηθεί. Αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν 'επανειλημμένες εισβολές εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ', οι ΗΠΑ 'θα προσπαθούσαν να επιλύσουν διπλωματικά την κατάσταση'. 'Εάν η κατάσταση δεν μπορούσε να επιλυθεί μέσω της κανονικής διπλωματικής οδού... θα χρησιμοποιήσουν πρόσθετα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία για την επίλυση της κατάστασης - συμπεριλαμβανομένης εάν είναι απαραίτητο - της εφαρμογής διατάξεων σε σχετικές συμφωνίες μεταφοράς αμυντικού υλικού με την εμπλεκόμενη χώρα, για την αναστολή ή την ακύρωση του συνόλου ή μέρους της παράδοσης του σχετικού αμυντικού υλικού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των εν λόγω συμφωνιών'.
Είναι άγνωστο πόσες και ποιες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας συνιστούν 'επανειλημμένες εισβολές'. Είναι επίσης άγνωστο αν θα υπάρξουν διατάξεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και θα δεχτεί η Τουρκία στην αμερικανοτουρκική συμφωνία για τα F16, με τις οποίες θα προβλέπεται αναβολή ή αναστολή πώλησης, εάν υπάρξουν παραβιάσεις εις βάρος της Ελλάδας. Τέλος είναι άγνωστο τι σημαίνει 'συνετή' χρήση αυτών των μέτρων στη βάση των αμερικανικών συμφερόντων, όπως αναφέρει η επιστολή. Το μόνο που είναι γνωστό, είναι ότι η τουρκική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει αποδεχθεί οποιουσδήποτε όρους.
Δεύτερον, υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη έκθεση του State Department του 2020 προς το Κογκρέσο τόνιζε πως 'Η έλλειψη οριοθέτησης συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας'. Εξαιρετικά σημαντικό για να αξιολογηθεί η επιστολή της 26ης Ιανουαρίου και τι σημαίνει 'εισβολή' για τις ΗΠΑ, είναι το ερώτημα αν το State Department συνεχίζει να υποστηρίζει τις ανωτέρω θέσεις για την ελληνική κυριαρχία.
Τρίτον, η επιστολή δεν περιορίζεται στην Τουρκία αλλά καλεί και την Ελλάδα να μην προβαίνει 'σε προκλητικές στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ', με τη χρήση F35, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εξετάσει 'σθεναρά το πλήρες φάσμα των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας....και συμπερίληψη πρόσθετων διατάξεων σε μελλοντικές πωλήσεις'. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το τι συνεπάγεται αυτό για την ελληνική άμυνα και την αγορά των F35.
Τέλος, το ανωτέρω άρθρο δεν αναφέρεται σε προϋποθέσεις που να συνδέονται με τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Αναμένουμε ενημέρωση αν υπάρχουν σχετικές προϋποθέσεις», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.