Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη.
Σε επίπεδο σχεδιασμού χρονολογείται από το 2018 οπότε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέθεσε την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που αποδίδει χρήσεις γης σε μία τεράστια έκταση, που εκτείνεται σε μήκος 40 χιλιομέτρων. Μετά από μία μακρά περίοδο «κυοφορίας» το σχέδιο αυτό θα τεθεί για δεύτερη φορά σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2024.
Παραμένει ένα ακόμη «αγκάθι», καθώς ο ΟΣΕ προβάλλει αντιρρήσεις για την απόδοση σε δημόσια χρήση μιας έκτασης που βρίσκεται στον πρώην εμπορευματικό σταθμό. Εάν ο ΟΣΕ επιμείνει στις αντιρρήσεις του, το τμήμα αυτό θα αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη δυτική είσοδο της πόλης.
Πάντως το Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί εντός του έτους και ενδεχομένως μέχρι τα τέλη της χρονιάς να προκηρυχτούν και οι πρώτοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, σε όλο το μήκος της έκτασης του παραλιακού μετώπου.
Για το σύνολο των έργων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να αναβαθμίσουν ολόκληρες περιοχές, να μεταβάλλουν χρήσεις και αξίες γης, και εν τέλει να μεταμορφώσουν ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και τη σχέση των κατοίκων της με τη θάλασσα.
Το πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα και το ποιος φορέας θα τα διαχειριστεί είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν σκέψεις για τη δημιουργία ενός νέου φορέα με επισπεύδουσα την Περιφέρεια και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων δήμων.
Διαγωνισμός για την παραχώρηση της Μαρίνας Αρετσούς
Από το σχέδιο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου είχαν εξαιρεθεί μεγάλα τμήματά του που βρίσκονται στα όρια του δήμου Καλαμαριάς, καθώς ο νόμος ορίζει δεν μπορεί να υπάρχουν για την ίδια περιοχή ταυτόχρονα δύο μελέτες που να αποδίδουν χρήσεις γης.
Ένα από αυτά είναι η μαρίνα Αρετσούς, για την οποία εκδόθηκε ήδη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Η μαρίνα ανήκει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο σχεδιάζει μέχρι το καλοκαίρι του 2024 να διενεργήσει νέο διαγωνισμό για τη μακροχρόνια παραχώρησή της σε ιδιώτη.
Στον πρώτο διαγωνισμό είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από έξι επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στη β’ φάση, όμως μετά από προσφυγή του δήμου Καλαμαριάς στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκείνος ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, καθώς δεν είχε προηγηθεί η επικύρωση του Γενικού Σχεδιασμού μαρίνας με Προεδρικό Διάταγμα.
Πλέον το ΠΔ που αποδίδει τις χρήσεις γης είναι σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2023 δίνοντας τη δυνατότητα να οικοδομηθούν σχεδόν 15.000 τ.μ. με χρήσεις τουριστικές αλλά και κατοικίας, σε μία παραλιακή ζώνη «φιλέτο».
Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματα για να αξιοποιήσει αυτό το περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του, δρομολογώντας τον σχετικό διαγωνισμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Πάντως η νέα δημοτική αρχή του δήμου Καλαμαριάς έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της και μένει να φανεί ποια θα είναι τα περιθώρια αντίδρασης στα σχέδια αξιοποίησης της μαρίνας με όρους real estate.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.12.2023