Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε αυτή την εβδομάδα τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού συντήρησης της Νέας Παραλίας, κόστους 2,18 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση εκφράζει αμφιβολίες για τον χρόνο έναρξης και ολοκλήρωσης της εργολαβίας, ενώ θέτει και ορισμένες ενστάσεις για το περιεχόμενο της εργολαβίας.
Σε ό,τι αφορά την εργολαβία, πρόκειται για παρεμβάσεις αποκατάστασης, ή αντικατάστασης υποδομών και εξοπλισμού και ειδικότερα οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές και εργασίες πρασίνου καθώς και της συντήρησης των εγκαταστάσεων της Νέας Παραλίας, η οποία εκτείνεται σε μήκος, περίπου, τριών χιλιομέτρων.
Πιο αναλυτικά, στη μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και με βάση αυτή καταρτίστηκαν οι όροι του διαγωνισμού, προβλέπεται η αντικατάσταση κατεστραμμένων φωτιστικών σωμάτων, η διασφάλιση της καλής λειτουργίας του συστήματος άρδευσης, η ενημέρωση του δήμου από τον εργολάβο για ενδεχόμενα προβλήματα και η άμεση επίλυσή τους.
Να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να παραδώσει «ανανεωμένη» τη Νέα Παραλία εντός 24 μηνών.
«Για πρώτη φορά ολική συντήρηση»
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, διαμηνύει μιλώντας στο makthes.gr ότι στις 400 σελίδες της τεχνικής μελέτης υπάρχουν ακριβείς λεπτομέρειες για το έργο που θα πρέπει να υλοποιήσει ο ανάδοχος και υπενθυμίζει ότι «γίνεται για πρώτη φορά» εργολαβία συνολικής συντήρησης της Νέας Παραλίας.
Κατά την εκτίμησή του «σε τρεις-τέσσερις μήνες θα έχουμε ανάδοχο». Τονίζει, δε, ότι ειδικά εν μέσω της πανδημίας ο δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών, καθώς πέραν της διαχρονικής υποστελέχωσης λόγω μνημονίων, σήμερα εφαρμόζεται υποχρεωτικά η τηλεργασία στο 50% του προσωπικού.
«Μακάρι να μη σταματήσει ποτέ και από τις επόμενες διοικήσεις», καταλήγει ο αντιδήμαρχος, σχολιάζοντας την προσφυγή του δήμου στη λύση του ιδιώτη για τη συντήρηση της παραλίας.
Αμφιβάλλει για το χρονοδιάγραμμα η αντιπολίτευση
Β. Γάκης: Φθορές λόγω ανυπαρξίας ασφάλειας
«Αφού είχαν σε μελέτη και ήταν έτοιμη η διαδικασία προκήρυξης, ποιος ο λόγος όλων των εργολαβιών που είναι σε εξέλιξη;» στην παραλία, διερωτάται μέσω του makthes.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, και υπογραμμίζει πως ο διαγωνισμός για τη συνολική συντήρηση της παραλίας θα μπορούσε να είχε προκηρυχθεί πολύ νωρίτερα «για να μπορέσουν να προλάβουν» να κάνουν εργασίες και το 2021. Κατά την εκτίμησή του, ο διαγωνισμός δεν θα τελεσφορήσει εντός του 2021, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των πιθανών ενστάσεων που προβλέπουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Ακόμη, «δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα επισημαίνει τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Έχει παραχωρηθεί όχι μόνο η συντήρηση, αλλά ο πλήρης έλεγχος. Κανονικά θα πρέπει να είναι στην αρμοδιότητα του δήμου ο εντοπισμός των προβλημάτων», προσθέτει ο κ. Γάκης, κάνοντας λόγο για «σοβαρό έλλειμμα» του διαγωνισμού.
Παράλληλα, «οι μεγαλύτερες φθορές που προκαλούνται στη Νέα Παραλία», οφείλονται στην «ανυπαρξία ασφάλειας», παρατηρεί ο επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».
Κλιμάκιο για τη Νέα Παραλία προτείνει η Ε. Χρυσίδου
Η Έλλη Χρυσίδου, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» και μέλος της Ο.Ε. του δήμου, αναρωτιέται μέσω του makthes.gr «ποιος θα κοιτάει για την καλή εκτέλεση και τη συντήρηση μετά», συμπληρώνοντας πως «οι υπηρεσίες του δήμου αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό το πράγμα» και δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον διαγωνισμό. Παραδέχεται, δε, ότι οι υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούν να ανταποκριθούν, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης ειδικοτήτων, στις ανάγκες της Νέας Παραλίας. Επίσης, το επόμενο «βήμα» θα πρέπει να είναι διαγωνισμός για τη φύλαξη της παραλίας, σημειώνει η κ. Χρυσίδου. «Το θέμα είναι να δημιουργήσεις μία τέτοια συνθήκη, ώστε να μην έχεις κάθε δύο χρόνια μια εργολαβία για να μπορέσεις να συντηρήσεις ό,τι έχει χαλάσει», καταλήγει η δημοτική σύμβουλος της «Θεσσαλονίκη Μαζί», προτείνοντας τη σύσταση μίας τεχνικής ομάδας από τον δήμο που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη συντήρησης της Νέας Παραλίας.
Α. Κουράκης: Πέρασαν 18 μήνες διοίκησης Ζέρβα για να κάνει μία μελέτη για θέμα που γνωρίζουμε
Το έτερο μέλος της Ο.Ε. του δήμου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Ανδρέας Κουράκης, τονίζει μιλώντας στο makthes.gr ότι «πέρασαν 18 μήνες διοίκησης του νέου δημάρχου για να κάνει μία μελέτη για ένα θέμα το οποίο γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Ήταν φανερό και για το πράσινο, αλλά κυρίως για τα δομικά στοιχεία», ότι υπήρχαν προβλήματα.
Όπως και ο κ. Γάκης, έτσι και ο Α. Κουράκης εμφανίζεται βέβαιος ότι η εργολαβία θα ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του 2021, οπότε το ποσό του συνολικού κόστους που αντιστοιχεί στο φετινό έτος δεν πρόκειται να απορροφηθεί και θα μεταφερθεί για το επόμενο έτος.
Ακόμη, ο κ. Κουράκης κατηγορεί τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα για «απίστευτη προχειρότητα» σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον Κήπο του Νερού, παρατηρώντας ότι έχουν περάσει οι 10 ημέρες που είχε δεσμευθεί ο Σ. Δημητριάδης ότι θα χρειαστούν για να επανέλθει το σημείο, ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη.
Ο Α. Κουράκης επαναφέρει την πρόταση που είχε κάνει και στο παρελθόν για τη σύσταση ομάδας με υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με τη συντήρηση της Νέας Παραλίας, η οποία είναι απαραίτητη μετά το τέλος της επικείμενης εργολαβίας συντήρησης. Ειδικότερα ο ίδιος θεωρεί λανθασμένο το σκεπτικό της διοίκησης για διαδοχικές εργολαβίες συντήρησης της Νέας Παραλίας. Όπως λέει ο ίδιος, τα έσοδα του δήμου μόνο από τα γυάλινα περίπτερα, ανέρχονται σε, περίπου, 800.000 ευρώ ετησίως, οπότε η συντήρηση της παραλίας θα μπορούσε να αυτοχρηματοδοτείται.
Επιπλέον, σημειώνει πως στους όρους της εργολαβίας δεν υπάρχει η πρόβλεψη για υπερωρίες, παρά μόνο εάν κριθεί αναγκαίο. «Θα μπορούσε να συντμηθεί ο χρόνος» ολοκλήρωσης του έργου με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει ο δημοτικός σύμβουλος της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης».
Πέρα από αυτά, ο κ. Κουράκης επισημαίνει ότι παράλληλα με την εργολαβία συντήρησης, ο δήμος έπρεπε να έχει ξεκινήσει και άλλη μία που θα αφορά τη φύλαξη της παραλίας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα βανδαλισμού.
Υπενθυμίζει, δε, ότι ο κ. Ζέρβας είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη για την ελλιπή φροντίδα που παρείχε στη Νέα Παραλία.
Εξάλλου, ο Α. Κουράκης προτείνει να υπάρξει συνεργασία της διοίκησης με τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας», διότι «θα βοηθήσουν να γίνει το έργο με έναν ποιοτικό τρόπο, να χρησιμοποιηθούν ποιοτικά υλικά και να παραδοθεί έγκαιρα».
Επιφυλακτικός ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας
Ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας και πρόεδρος του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας», Πρόδρομος Νικηφορίδης, υπενθυμίζει ότι «ο δήμαρχος από τα πρώτα πράγματα που εξήγγειλε στο πρόγραμμά του, ήταν η συντήρηση της Νέας Παραλίας και ακολούθως παρατηρεί δηκτικά ότι «ο Φεβρουάριος του 2021 είναι πολύ μακριά, πέρασε πολύς καιρός χωρίς να γίνει κάτι, ενώ θα μπορούσε να «τρέχει» ήδη η εργολαβία».
Βάσει της γραφειοκρατίας που προβλέπουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, η έναρξη της εργολαβίας μπορεί απαιτήσει 10 μήνες και ως εκ τούτου η συντήρηση να μην ξεκινήσει φέτος, αλλά το 2022, προειδοποιεί ο κ. Νικηφορίδης. Επιπλέον, «στην τεχνική έκθεση της εργολαβίας αναφέρει ότι οι ζημιές στον Κήπο του Νερού προκλήθηκαν από τη μη συντήρηση των ηλεκτρομηχανολιγικών εγκαταστάσεων και τώρα πρέπει να αλλαχτούν» τα μηχανήματα, συμπληρώνει ο κ. Νικηφορίδης, παρατηρώντας ότι η σχετική μελέτη δεν ήταν λανθασμένη, όπως ισχυριζόταν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης.
Ακόμη, «η επιφυλακτική στάση που έχουμε είναι απέναντι στην αποτελεσματικότητα που έχουν επιδείξει οι υπηρεσίες μέχρι τώρα και απέναντι στο γεγονός ότι κρύβουν "κάτω από το χαλί" τα προβλήματα. Ποτέ δεν θα βρούμε λύσεις» με αυτή την πρακτική, δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας».