ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο με συνταξιούχους και εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Δημήτρης Λαζόπουλος08 Μαΐου 2023

Ένταση δημιουργήθηκε σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του Σώματος, μετά τις παραστάσεις διαμαρτυρίας στις οποίες προχώρησαν εργαζόμενοι αλλά και συνταξιούχοι του δήμου.

Αρχικά, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της καθαριότητας. Ο Φώτης Μαραντζίδης, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους που ανήκουν στην παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, τόνισε μιλώντας προς τους δημοτικούς συμβούλους ότι μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί τρία εργατικά ατυχήματα στον τομέα της καθαριότητας.

Τα ατυχήματα αυτά δεν αποδίδονται στην κακοτυχία, αλλά στην έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών και στην εντατικοποίηση της εργασίας, διαμήνυσε ο κ. Μαραντζίδης.


Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία 3,5 χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δαπανήσει 9,0 εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους για τις συντηρήσεις των οχημάτων, την ώρα που στο αμαξοστάσιο του δήμου υπάρχουν 60 ειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να συντηρούν τον στόλο των οχημάτων με λιγότερο κόστος. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια έχει γίνει «μόνο μια μικρή προμήθεια ανταλλακτικών» μέσω εργολάβων, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ.

Επιπλέον, αυτά τα «χαΐρια» καταγράφονται και στην υπηρεσία πρασίνου, συνέχισε ο Φ. Μαραντζίδης. Κατά την άποψή του τα δέντρα σακατεύτηκαν λόγω των ιδιωτικοποιήσεων που συνεπάγονται πλημμελή φροντίδα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Εστιάζοντας στην ανάγκη για προσλήψεις ο κ. Μαραντζίδης υπογράμμισε πως ο δήμος διαθέτει μόλις τρεις υπαλλήλους για το μπάλωμα των δρόμων και επτά εργατοτεχνίτες.


Τούτων δοθέντων, «δεν πρόκειται να κάτσουμε να βλέπουμε τους συναδέλφους μας να σακατεύονται, μέχρι να έρθει η δική μας η σειρά. Υπερασπιζόμαστε πλέον τις ζωές μας, όχι τις δουλειές μας», διατράνωσε ο ίδιος.

Εν συνεχεία, μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων Δήμου Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν απευθυνόμενα στο Σώμα για το γεγονός ότι εδώ και τρεις μήνες περιμένουν να γίνει πράξη η υπόσχεση του δήμου για την αποζημίωση των Μέσων Ατομικής Προστασίας τα οποία είχαν αγοράσει οι ίδιοι, αντί του δήμου ως οφείλει, όταν ακόμη ήταν ενεργοί εργαζόμενοι. Κάνοντας λόγο για κοροϊδία, οι συνταξιούχοι απαίτησαν το θέμα τους να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη, εξηγώντας πως πρόκειται για 120 συνταξιούχους που δικαιούνται τα ΜΑΠ, κάτι βέβαια που αρνήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης, αντιτείνοντας το επιχείρημα πως οι δικαιούχοι είναι, περίπου, 1.000 κάτι το οποίο τους εξήγησε, όπως είπε, έξω από την αίθουσα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.


Σε εκείνο το σημείο προκλήθηκε ένταση, καθώς ο πρόεδρος του Σώματος, Πέτρος Λεκάκης, έθεσε το αίτημα προς ψηφοφορία με 13 δημοτικούς συμβούλους να ψηφίζουν θετικά, αντί των 16 που απαιτούνται για να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Τότε, οι συνταξιούχοι απαίτησαν να γίνει καταμέτρηση και των αρνητικών ψήφων κάτι το οποίο αρνήθηκε ο κ. Λεκάκης, προκαλώντας την αντίδραση των πρώτων. Στο ίδιο μοτίβο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, ανέφερε στον κ. Λεκάκη ότι δέχεται τραμπουκισμούς «να σηκώσει το χεράκι του», ενώ στη συνέχεια οι συνταξιούχοι κατηγόρησαν τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο, ότι τους αποκάλεσε συμμορίτες.

Πάντως, ο Ηλίας Μανουσαρίδης, πρόεδρος του Σ.Σ.Δ.Θ., διαμήνυσε προς τη διοίκηση πως «τα ΜΑΠ τα πληρώσαμε εμείς» και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν λάβουν άμεσα τις αποζημιώσεις τους.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.