ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως και 97% ο εμβολιασμός στις ιδιωτικές κλινικές

Βαγγέλης Στολάκης13 Απριλίου 2021

Προβληματισμό τουλάχιστον, οργή και αγανάκτηση σίγουρα, προκαλούν οι χαμηλοί αριθμοί εμβολιασμών των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας, πολλοί από τους οποίους αν και καλούνται να δώσουν από την πρώτη γραμμή την μάχη κατά του κορονοϊού αρνούνται να εμβολιαστούν οι ίδιοι. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι απογοητευτική κυρίως για τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό, καθώς όπως αποκάλυψε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένας στους δύο μόλις εμβολιάστηκε (51%), ενώ σε ό,τι αφορά τους γιατρούς εμβολιάστηκε το 77%. Στις ιδιωτικές κλινικές και μονάδες Υγείας οι αριθμοί είναι σαφώς πιο βελτιωμένοι, ωστόσο παρατηρείται διάκριση μεταξύ των μεγάλων κλινικών όπου ο εμβολιασμός αγγίζει το 100% και των μικρότερων, όπου τα νούμερα είναι μειωμένα. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στον χώρο καταγγέλλουν πως υπάρχουν συγκεκριμένοι κλινικάρχες που πιέζουν το προσωπικό τους.

Σκέψεις για υποχρεωτικότητα

Ο υψηλός αριθμός των υγειονομικών (νοσηλευτών και γιατρών) που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί αν και ήταν πρώτοι στη λίστα του προγράμματος «Ελευθερία» έχει προβληματίσει έντονα την πολιτική ηγεσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του (Δελτίο Ειδήσεων Star) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. «Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας δε στο ερώτημα εάν ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικός, όπως στην Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Βεβαίως, θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού εντός των δημόσιων νοσοκομείων και κυρίως να εντοπίζονται οι επαγγελματίες υγείας που νοσούν ώστε να μην μεταδώσουν την ασθένεια σε ασθενείς, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι γιατροί και νοσηλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποχρεώνονται σε ελέγχους μέσω rapid tests δυο φορές την εβδομάδα.

Πάντως και σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας η εικόνα είναι παρόμοια. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Iδιωτικών Kλινικών Eλλάδος, αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Iδιωτικών Kλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός τα ποσοστά των νοσηλευτών στις ιδιωτικές μονάδες υγείας που εμβολιάστηκαν παραμένουν χαμηλά, σε αντίθεση με τους γιατρούς. «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα εάν δεν υπάρχει σχετική πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Σαραφιανός. Μάλιστα ο ίδιος, στις 8 Ιανουαρίου 2021 απέστειλε στον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, αντίστοιχα σχετική επιστολή, που δημοσιεύουμε σήμερα. «Με την αποστολή των καταστάσεων προσωπικού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού αρκετές Κλινικές διαπίστωσαν ότι εργαζόμενοι τους, στην πλειοψηφία Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Βοηθητικό προσωπικό απάντησαν αρνητικά. Επειδή η επαφή μας με τους ασθενείς μας είναι συνεχής και καθημερινή, επειδή δεν επιθυμούμε να υπάρξει διασπορά της νόσου εντός των Μονάδων μας θέτουμε το ερώτημα μήπως ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε Υγειονομικές Μονάδες καταστεί υποχρεωτικός, ιδιαίτερα ενόψει των επερχόμενων δύσκολων χειμερινών μηνών για την μετάδοση λοιμώξεων» ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Σαραφιανός, ο οποίος εκπροσωπεί περί τις 100 κλινικές. Ο ίδιος μάλιστα ζητά να υιοθετήσει η χώρα μας την πολιτική της Ιταλίας.


Άγιος Λουκάς: Το ποσοστό ξεπέρασε το 97%

Διαφορετική είναι η εικόνα σε μεγάλες κλινικές, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Αναστάσιος Κατσάρκας, εμπορικός διευθυντής της «Νοσηλευτική ΑΕ-Κλινική Άγιος Λουκάς», μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών. Ο ίδιος λέει ότι το «τελικό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ του προσωπικού και των ιατρών-συνεργατών της Κλινικής Άγιος Λουκάς ξεπέρασε το 95%. Ειδικά δε όσον αφορά στο προσωπικό της Κλινικής, υγειονομικό και διοικητικό, βοηθητικό, κ.τ.λ., το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 97%». Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για εκείνους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ο κ. Κατσάρκας υποστηρίζει: «Κατ’ αρχάς, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, όλο το προσωπικό και οι συνεργάτες του Αγίου Λουκά υποβάλλονται σε έλεγχο για τον ιό, κάθε εβδομάδα. Οι λίγοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ελέγχονται με διπλάσια συχνότητα κι επιπλέον, φορούν υποχρεωτικά και συνεχώς, διπλή μάσκα και μάλιστα αυξημένης προστασίας (Ν95, FFP2, κ.τ.λ.). Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι, ο προβληματισμός και οι πιθανές αντιρρήσεις σε σχέση με τον εμβολιασμό, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάποιος είναι ‘αρνητής’. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ακόμα και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, που δεν γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν όλα τα δεδομένα και διστάζουν, ή επηρεάζονται αρνητικά από τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναπαράγονται εκτενώς» σχολιάζει ο κ. Κατσάρκας. Και συμπληρώνει: «Συνεπώς, αντί να αντιμετωπίζονται με αρνητική διάθεση, τέτοιου είδους καλόπιστοι προβληματισμοί αποτελούν ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με σκοπό να τεθούν τα θέματα στη σωστή βάση και να ξεπεραστούν οι όποιες ανησυχίες. Αυτό έγινε και στον Άγιο Λουκά, όταν ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμούς και ορισμένοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους. Η ειλικρινής συζήτηση καθησύχασε τους περισσότερους και αντέστρεψε τελικώς την αρχικά αρνητική τους προδιάθεση». «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του προσωπικού και των ιατρών-συνεργατών μας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δήλωσαν εξ αρχής την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Όμως, ακόμα πιο ικανοποιημένοι και περήφανοι είμαστε για όλους όσοι, αντιλαμβανόμενοι το βάρος της ευθύνης τους, και ξεπερνώντας τις αρχικές ανησυχίες και αντιρρήσεις τους, επέλεξαν τελικώς να εμβολιαστούν. Θα προτιμούσαμε βέβαια η συμμετοχή να είχε ανέλθει στο 100% αλλά αυτό είναι προφανώς ανέφικτο» καταλήγει ο κ. Κατσάρκας.

«Το ποσοστό των γιατρών είναι άνω του 90% και των νοσηλευτών που έχει εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το δημόσιο. Υπάρχουν κλινικές όπου οι εργαζόμενοί τους που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.


Πιέσεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Υπάρχει προθυμία των εργαζομένων να εμβολιαστεί» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Βασίλης Γκλεζάκος. «Βέβαια, ο ιδιωτικός τομέας διαφέρει από τον δημόσιο. Οι εργαζόμενοι κάνουν δεύτερες σκέψεις. Υπάρχουν και πιέσεις από κλινικάρχες» σημειώνει ο κ. Γκλεζάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο αρκετοί εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες, ανώνυμα όπως επισημαίνει, για πιέσεις στις ιδιωτικές μονάδες υγείας αναφορικά με την εμβολιαστική διαδικασία. «Το ποσοστό των εμβολιασθέντων και στους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 11 Απριλίου 2021 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.