Νέα δεδομένα στη μάχη των εκλογών για την ανάδειξη διοικήσεων στα Επιμελητήρια διαμορφώνει τροπολογία η οποία ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και δημοσιεύτηκε προχθές στο ΦΕΚ 195/2022.
Την τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων-Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» το οποίο κατέστη νόμος του κράτους (4982/2022).
Σύμφωνα με το άρθρο 91 του συγκεκριμένου νόμου, αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά την εκλογή προέδρου στα Επιμελητήρια. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, για την εκλογή προέδρου απαιτούταν απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 50% συν ένα, μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Πλέον, μετά την ψήφιση της τροπολογίας οι όροι αλλάζουν καθώς δίνεται η δυνατότητα εκλογής προέδρου ακόμη και με σχετική πλειοψηφία στο δ.σ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 91 του ν.4982/2022 «ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακηρύσσεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε τουλάχιστον το 50% των ψήφων.
Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε αυτό το ποσοστό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτό, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, η οποία λαμβάνει χώρα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και κατόπιν πρόσκλησης της απερχόμενης Διοικητικής Επιτροπής ή, αν αυτή παραληφθεί, του διοικητικού προϊσταμένου του Επιμελητηρίου.
Αν κανείς από τους υποψήφιους Προέδρους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρίαση και ως πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται σε κάθε περίπτωση που καταστεί κενή η θέση του Προέδρου».
Σύμφωνα με επιμελητηριακούς παράγοντες η νέα αυτή διάταξη ενδέχεται να επηρεάσει το εκλογικό σκηνικό, όπως αυτό θα διαμορφώνεται στην πορεία προς τις εκλογές. Σε συνδυασμό μάλιστα, με μία νέα ρύθμιση η οποία πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιληφθεί στον νόμο για τα Επιμελητήρια και η οποία θα καταργεί τις ποσοστώσεις για τη συγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου καθώς και για την κατανομή των διαφόρων αξιωμάτων, πέραν του προέδρου.
Συγκεκριμένα, έως σήμερα τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων καταλάμβαναν εκπρόσωποι των τριών πρώτων παρατάξεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στον επικείμενο νόμο αυτό πρόκειται να καταργηθεί και η κατανομή θα γίνεται με βάση συμφωνίες οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ των διαφόρων συνδυασμών. Σύμφωνα με επιμελητηριακούς παράγοντες οι αλλαγές αυτές θα υποχρεώσουν τους πρωταγωνιστές να επανασχεδιάσουν ενδεχομένως τη στρατηγική τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στο οποίο, όπως έγραψε αναλυτικά η “Μακεδονία της Κυριακής”, ξεκίνησαν ήδη οι ζυμώσεις με φόντο τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης οι οποίες προσδιορίζονται για τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2023. Σε αυτή τη φάση, με τα έως χθες δεδομένα, υπήρχαν αρκετά στελέχη της νυν διοίκησης του ΕΕΘ τα οποία φιλοδοξούν να ηγηθούν συνδυασμού.
Μετά δε, την οριστική αποχώρηση του επί 17 έτη προέδρου του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη οι μνηστήρες πολλαπλασιάζονται καθώς ορισμένα στελέχη της πλειοψηφούσας παράταξης διεκδικούν ρόλο στην “επόμενη μέρα” του ΕΕΘ. Κοινή πεποίθηση η οποία θρέφει τις φιλοδοξίες αυτών των στελεχών είναι ότι, στη μετά Ζορπίδη εποχή, κανένας συνδυασμός δεν θα καταφέρει να αποσπάσει στην κάλπη απόλυτη πλειοψηφία.
Άρα, η συγκυρία επιτρέπει σε κάθε παράγοντα να συγκροτήσει δικό του συνδυασμό με στόχο να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ως μέρος μιας διαπαραταξιακής πλειοψηφίας η οποία θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση ενός από τα παλαιότερα στελέχη του ΕΕΘ “με την ψηφισθείσα τροπολογία, η προσπάθεια, τουλάχιστον των σοβαρών στελεχών, θα επικεντρωθεί στη συγκρότηση ισχυρών συνδυασμών ώστε να έχουν τον πρώτο λόγο στην κατανομή των αξιωμάτων στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία”.
Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι, με βάση τα έως τώρα ισχύοντα, για την εκλογή προέδρου απαιτούταν η θετική ψήφος από το 50% συν ένα των μελών του 51μελους διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 26 θετικές ψήφοι. Τώρα ενδέχεται να εκλεγεί κάποιος και με 25 ή και λιγότερες ψήφους στην περίπτωση που κάποιες μικρές παρατάξεις αποφασίσουν να απέχουν από την ψηφοφορία.
Έτερο στέλεχος, μέλος της σημερινής διοικούσας επιτροπής του ΕΕΘ εκτιμά απεναντίας, ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των συνδυασμών. “Θα αυξηθεί το αλισβερίσι καθώς όποιος βγει πρόεδρος θα μπορεί να κατανείμει τα υπόλοιπα αξιώματα όπως εκείνος νομίζει, χωρίς να δεσμεύεται από ποσοστώσεις. Έτσι, ακόμη και ένας συνδυασμός ο οποίος θα πάρει για παράδειγμα 1,5% και θα εκλέξει ένα μέλος στο 51μελες δ.σ., θα μπορεί να ελπίζει ότι θα καταλάβει θέση αντιπροέδρου”.
Με την ίδια τροπολογία, όπως εγκαίρως είχε γράψει η “ΜτΚ”, αίρεται ο περιορισμός που δεν επέτρεπε στους εν ενεργεία προέδρους να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. Αυτό, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στη “ΜτΚ” ο κ. Ζορπίδης “είναι ένα ρουσφέτι του Άδωνι Γεωργιάδη προς τους εν ενεργεία προέδρους των Επιμελητηρίων καθώς αφορά περίπου πενήντα από τους συνολικά εξήντα, στην πλειονότητά τους στελέχη της Νέας Δημοκρατίας”.
Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει την αύξηση του απαιτούμενου ποσοστού πλειοψηφίας από απόλυτη σε πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5) για τη λήψη απόφασης περί παύσης ή αντικατάστασης μελών της Διοικητικής Επιτροπής Επιμελητηρίων, προκειμένου η σύνθεση της Διοικητικής Επιτροπής να είναι πιο σταθερή”.