Ανοικτό και πάλι στο κοινό για επισκέψεις, το μουσείο φυσική ιστορίας των Σερρών διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στις μικρές εκδρομές και περιηγήσεις.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό μπαίνει στο μουσείο και ξεναγεί τους θεατές στον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Ο Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, Μέλος κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κάτω Ποροίων Σερρών αναφέρει ότι η μεγάλη ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων και των ειδών πανίδας και χλωρίδας του νομού καθιστούν την περιοχή, πόλο έλξεως κυρίως για τους μαθητές σχολείων που έχουν την δυνατότητα να μάθουν για το φυσικό περιβάλλον και να το σεβαστούν ως ενήλικες.
Η συλλογή και διατήρηση κάθε είδους πανίδας και χλωρίδας, αλλά και του ορυκτού πλούτου, εντάσσονται στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Το 1996 ο Δήμος Σερρών ίδρυσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και έκτοτε συνεχώς εμπλουτίζει τις συλλογές του.
Ατυχώς κάποια στιγμή έκλεισε, αφού ο υπεύθυνος είχε συνταξιοδοτηθεί και η γραφειοκρατία καθυστέρησε την επαναλειτουργία του. Μετά από οκτώ μήνες το μουσείο ανοίγει και είναι μοναδική ευκαιρία για μια επίσκεψη.
Ο κ. Κωνσταντινίδης, εξηγεί ότι οι προθήκες είναι χωρισμένες ανά εκθέματα, περιοχές για τα διαφορετικά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που συναντά ο επισκέπτης στον νομό.
Πρωτεύουσα θέση στην μουσειακή παρουσίαση κατέχει η λίμνη Κερκίνη με τον μοναδικό σε πλούτο ειδών υδροβιότοπό της και ο ποταμός που διατρέχει τον νομό, ο Στρυμόνας. Το μουσείο κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την έρευνα και την μελέτη των βιοτόπων και αγροβιοτόπων της χώρας.