ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναλειτουργία της Hellenic Steel με επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Σοφία Χριστοφορίδου07 Νοεμβρίου 2018

Επένδυση 100 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, σχεδιάζει , σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία που θα αναλάβει το χαλυβουργείο της Hellenic Steel το οποίο παραμένει κλειστό από το 2015.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, που ταυτόχρονα αναμένεται να δημιουργήσει δεκάδες ή και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η Hellenic Steel ήταν ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, που μάλιστα έκλεισε όχι υπό το βάρος της ελληνικής κρίσης, αλλά λόγω προβλημάτων της μητρικής εταιρείας ILVA, η οποία αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία μονάδων εκτός Ιταλίας. Η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2016 κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης. Έτσι χάθηκαν περίπου 270 θέσεις εργασίας.

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε φαίνεται ότι βρέθηκε επενδυτής -την εταιρεία Hellenic Steel Acquisition Co. S.A.R.L., που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, η οποία είναι θυγατρική εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται στον τομέα του χάλυβα. Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου κατατέθηκε στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στα άρθρα 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να εξυγιανθεί η εταιρεία και να κάνει επανεκκίνηση, η οποία θα εκδικασθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2018.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σήμερα η Hellenic Steel ανήκει κατά 77,12% στην ILVA, 14,64% στην Τράπεζα Πειραιώς, 7,05% στη Marubeni Itochu Steel Europe και 1,19% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Για να φτάσουμε εδώ έπρεπε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του επενδυτή και της βασικής μετόχου ILVA, η οποία είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος πιστωτής, επειδή προμήθευε στην Hellenic Steel την πρώτη ύλη. Συγκεκριμένα, από τα 83 εκατ. ευρώ των χρεών (στις 31/07/2018) τα 79,9 εκατ. είναι προς την ILVA. Με τη συμφωνία ουσιαστικά «κουρεύεται» το μεγαλύτερο μέρος των χρεών προς τη μητρική εταιρεία. Η αλλαγή σκυτάλης στην Hellenic Steel θα γίνει με τη μεσολάβηση μιας νέας εταιρείας, ως εξής:

- Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, τμήμα των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, μηχανολογικός εξοπλισμός, αποθέματα, άδειες λειτουργίας κτλ.) και των χρεών της παλιάς Hellenic Steel (6,5 εκατ.) θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία.

- Η νέα εταιρεία θα μεταβιβαστεί στον επενδυτή έναντι τιμήματος 13 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους των χρεών προς την ILVA. Ο επενδυτής από την πλευρά του θα αναλάβει να εξοφλήσει παλιά χρέη 6,5 εκατ. ευρώ.

- Στην παλιά Hellenic Steel μένουν λοιπές υποχρεώσεις (είχαν εξοφληθεί αυτές προς το ελληνικό δημόσιο) και όσες υποχρεώσεις έχουν γεννηθεί ή θα γεννηθούν από την 1/8/2018 έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

- Επίσης δεν μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία και άρα στον επενδυτή οι υφιστάμενες συμβάσεις με πελάτες, οι ενεργές συμβάσεις εργασίας, αλλά και οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, οι οποίες έχουν καταγγελθεί μέχρι τις 31/07/2018. Δηλαδή ο επενδυτής θα πάρει την Hellenic Steel «καθαρή» και θα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή, με νέους όρους στις συμφωνίες που θα συνάψει.

Υπ' ατμόν οι εργαζόμενοι

Το 2015 οι εργαζόμενοι στην Hellenic Steel αποχώρησαν οικειοθελώς, σε συμφωνία με την εταιρεία, λαμβάνοντας όλα τα οφειλόμενα και τις αποζημιώσεις τους. Ήταν ίσως το μοναδικό «βελούδινο» διαζύγιο εδώ και πολλά χρόνια: Η εταιρεία απέλυσε το σύνολο του προσωπικού (ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να γίνουν απολύσεις του 5% του προσωπικού κάθε μήνα) και οι εργαζόμενοι δεν έμειναν να κυνηγούν στα δικαστήρια τα δεδουλευμένα τους όπως στην πλειονότητα των περιπτώσεων εταιρειών που αφέθηκαν να πτωχεύσουν. Αυτά υπό έναν όρο, ότι αν το εργοστάσιο επαναλειτουργούσε, το 70% του προσωπικού θα προέλθει από τους παλαιούς εργαζόμενους. Μάλιστα η σχετική συμφωνία είχε κοινοποιηθεί στην επιθεώρηση εργασίας και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία της εκκαθάρισης ξεκαθαρίζουν στη «ΜτΚ» ότι δεν υφίσταται τέτοιος όρος στη συμφωνία εξυγίανσης. Έτσι, ενώ οι εργαζόμενοι χάρηκαν αρχικά για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, βρίσκονται τώρα υπ’ ατμόν και προειδοποιούν ότι ο νέος επενδυτής θα τους βρει μπροστά του αν δεν καλύψει το 70% των θέσεων εργασίας από παλιούς εργαζόμενους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Νοεμβρίου 2018

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.