ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαναλειτουργούν και στελεχώνονται οι… ανενεργές κλίνες ΜΕΘ

Βαγγέλης Στολάκης13 Σεπτεμβρίου 2021

«Σούσουρο» και μάλιστα ηχηρό δημιούργησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στο υπουργείο Υγείας η είδηση πως οι 18 κινητές υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ που δώρισε μόλις τον περασμένο Απρίλιο η «Επιτροπή Ελλάδα 2021» στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» για την ενίσχυση του νοσοκομείου σε μια δύσκολη εποχή για τη Θεσσαλονίκη λόγω της έξαρσης της πανδημίας, λειτούργησαν μόλις δύο μήνες με δανεικό προσωπικό από άλλες κλινικές του νοσοκομείου και στη συνέχεια τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Η είδηση συνέπεσε χρονικά με την παρουσία της προέδρου της Επιτροπής, Γιάννας Αγγελοπούλου στην πόλη η οποία δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της δημόσια για την αρνητική αυτή εξέλιξη, δεδομένου του γεγονότος πως οι εν λόγω κλίνες ΜΕΘ αγοράστηκαν και παραδόθηκαν στο νοσοκομείο σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Το ζήτημα μάλιστα, έφτασε και στα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη με αφορμή τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης στο Διοικητήριο. Το θέμα, όπως όλα δείχνουν λύθηκε με διαδικασίες… fast track, ενώ για τη στελέχωση των συγκεκριμένων κλινών με νέο προσωπικό έκανε ειδική αναφορά και ο νέος υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» οι ανενεργές κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου συζητήθηκε στα «πηγαδάκια» του υπουργείου Υγείας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, μετά τον ανασχηματισμό που είχε ανακοινωθεί μόλις λίγες ώρες πριν. Μόλις ενημερώθηκε μάλιστα για την υπόθεση ο νέος υπουργός Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να μάθουν τι έχει συμβεί και γιατί οι εν λόγω κλίνες παραμένουν ανενεργές, όπως επίσης και να βρεθεί άμεσα λύση.

Αγγελοπούλου: «Λυπήθηκα»

Η κ. Αγγελοπούλου από την πλευρά της, πληροφορούμενη για την εξέλιξη δήλωσε σοκαρισμένη και λυπημένη. Μιλώντας στη «ΜτΚ» την περασμένη Κυριακή ανέφερε: «Δεν γνώριζα ότι οι κλίνες είναι ανενεργές. Το έμαθα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στη Θεσσαλονίκη. Εξεπλάγην και λυπήθηκα από αυτό το νέο. Από τη μεριά μας ολοκληρώσαμε, με τη συνεργασία της πολιτείας, τις διαδικασίες για την προμήθεια των κλινών σε χρόνο ρεκόρ, μόλις σε 49 ημέρες, και παραδώσαμε τις κλίνες πλήρως λειτουργικές και διασυνδεδεμένες με το κτίριο του νοσοκομείου Παπανικολάου. Στις 24 Απριλίου ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρωθυπουργό και εγκαινιάσαμε την εγκατάσταση. Από όσο ξέρω οι κλίνες είχαν λειτουργήσει τότε, αλλά δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής να παρακολουθεί την καθημερινότητα και τις ανάγκες του ΕΣΥ. Είμαι βέβαιη ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν στη λειτουργία τους θα αρθούν και θα ενταχθούν κανονικά στο σύστημα υγείας συνεισφέροντας στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μας και γνωρίζω πολύ καλά το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του για το συγκεκριμένο θέμα» είχε πει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η παρέμβαση της κ. Αγγελοπούλου φαίνεται ωστόσο πως είχε αποτέλεσμα. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιας αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας, Δώρας Αυγέρη, ο νέος υπουργός υγείας έκανε λόγο για δέκα προσλήψεις ειδικά για τη μονάδα. Οι προσλήψεις εντάσσονται στην προκήρυξη 534 θέσεων στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να προσληφθούν δέκα εντατικολόγοι, δύο μικροβιολόγοι, δύο γιατροί ΤΕΠ και ένας καρδιολόγος. Την ίδια ώρα, η μονάδα επαναλειτούργησε την περασμένη Τρίτη, καθώς μεταφέρθηκαν εκεί ασθενείς, ενώ το προσωπικό που την στελέχωσε εξακολουθεί είναι «δανεικό» από άλλες κλινικές του νοσοκομείου αλλά και άλλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Όταν δε, συζητήθηκε το θέμα μαθαίνουμε πως μέλος της διοίκησης σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν να λειτουργούν οι κλίνες που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός».

Λειτούργησαν για δύο μήνες

Σύμφωνα με τον διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, στην εποπτεία της οποίας ανήκει το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» οι κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η επιτροπή «Ελλάδα 2021» λειτούργησαν κανονικά από τις 28 Απριλίου 2020 μέχρι τις 16 Ιουνίου 2020. Συνολικά, λειτούργησαν 12 κλίνες στις οποίες νοσηλεύτηκαν τριάντα ασθενείς, εκ των οποίων το 55% αποσωληνώθηκε και κέρδισε την μάχη με τον κορονοϊό. Όπως εξηγεί ο κ. Μπογιατζίδης δεν συνέτρεχε λόγος να λειτουργήσουν το περασμένο διάστημα, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία της πόλης λόγω πανδημίας δεν ήταν μεγάλη. «Οι εν λόγω κλίνες ΜΕΘ ενσωματώθηκαν άμεσα στον Οργανισμό. Εξυπηρέτησαν, εξυπηρετούν και θα εξυπηρετούν περιστατικά όταν κριθεί σκόπιμο» εξηγεί ο κ. Μπογιατζίδης. Σημειώνει επίσης πως η στελέχωση των κλινών με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό έγινε αμέσως μετά την εγκατάσταση των κλινών, ενώ σημειώνει πως το υπουργείο προκήρυξε θέσεις και εντατικολόγων και προσωπικού που θα στελεχώσουν την εν λόγω ΜΕΘ. «Είναι προίκα των νοσοκομείων της πόλης αυτές οι ΜΕΘ» λέει.

Ενήμερος ο πρωθυπουργός

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, όπως ήταν λογικό, εξαιτίας της αντίδρασης της κ. Αγγελοπούλου έφτασε γρήγορα στα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο όμως είχε ενημερώσει δια ζώσης και ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας όταν τον συνάντησε στο Διοικητήριο μαζί με τους άλλους συναδέλφους του από την Α’ και Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι είναι γνώστης του ζητήματος, αφού ο ίδιος εγκαινίασε την εγκατάσταση στις 24 Απριλίου 2021 ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να διερευνήσουν τι συμβαίνει. Το θέμα μάλιστα, ξεπέρασε τη Θεσσαλονίκη και έγινε πρώτο θέμα συζήτησης και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλίνες ΜΕΘ που λειτούργησαν στελεχώθηκαν με «δανεικό» προσωπικό από άλλες κλινικές και πιο συγκεκριμένα των Α’ και Β’ ΜΕΘ αλλά και την Κλινική Post COVID που λειτουργεί στο νοσοκομείο. Σε σύσκεψη μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες μεταξύ της διοίκησης και στελεχών της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας εκτός του θέματος της αναδιοργάνωσης υπηρεσιών του νοσοκομείου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πανδημίας, συζητήθηκε και η αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσε η είδηση των ανενεργών κλινών ΜΕΘ.

«Οι κλίνες είναι διαθέσιμες και λειτουργούν» αρκέστηκε να δηλώσει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία η διοικήτρια του «Γ. Παπανικολάου» Μαρία Γιογκατζή, χωρίς να επιθυμεί να προσθέσει κάτι επιπλέον ή να μας διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αλλά και το πώς στελεχώθηκαν εν τέλει οι εν λόγω κλίνες.

Δωρέα 2,5 εκατ.

Οι νέες 18 κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρως εξοπλισμένες ενώ η περάτωση του έργου πραγματοποιήθηκε μέσα σε μόλις δύο μήνες. Τονίζεται δε πως η συγκεκριμένη πτέρυγα συνδέεται με τα υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των κλινών σε άλλο χώρο ενώ παρέχεται τρία χρόνια εγγύηση στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές δωρεές της Επιτροπής ύψους 2.340.000 ευρώ. Η δωρεά βασίστηκε στη συνδρομή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς ενώ συνέδραμε και ο ΑΔΜΗΕ φτιάχνοντας τον υποσταθμό του ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2021 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.