Στο μικροσκόπιο των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα τα ρέματα του νομού Θεσσαλονίκης, τα οποία εκτείνονται σε 3,5 χιλιάδες χιλιόμετρα, προκειμένου να γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις.
Ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας, εξετάζουν τα σημεία στα οποία χρειάζεται να γίνουν εργασίες, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους δήμους και συγκεντρώνουν τα αιτήματά τους για περιοχές όπου είναι απαραίτητο να εκπονηθούν υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες.
Μάλιστα από τι αυτοψίες και τα αιτήματα των δήμων θα επιλεγούν τα ρέματα στα οποία είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξουν εργασίες ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΚΜ,
στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε πρακτικό διαγωνισμού για την εκπόνηση υδρολογικών και υδραυλικών μελετών, καθώς και φακέλων οριοθέτησης ρεμάτων εντός της περιοχής αρμοδιότητας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι σχετικές μελέτες θα γίνουν από ειδικούς μελετητές και θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου. Σημείωσαν μάλιστα πως τα έργα αυτά πρόκειται να θωρακίσουν τις πιο επικίνδυνες περιοχές, όπου βέβαια είναι δυνατόν να προβλεφθούν τέτοιου είδους καταστροφές από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Β. Πατουλίδου: «Χρειάζονται επιπλέον πόροι»
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, στο νομό υπάρχουν 3,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ρεμάτων και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μελέτες και έργα για όλα τα παραπάνω.
Ανέφερε ακόμη ότι εδώ και 1,5 χρόνο η σχετική αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων μεταφέρθηκε από όλους τους δήμους στην περιφέρεια, ωστόσο απαιτούνται επιπλέον πόροι και στελεχιακό δυναμικό, το οποίο όμως δεν υπάρχει, καθώς αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται το 40% των αναγκών σε προσωπικό.
«Αυτός είναι και ο λόγος που οι υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου διαπιστώνονται προβλήματα κατά τις αυτοψίες ή σε περιοχές που υποδεικνύουν οι ίδιοι οι Δήμοι, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Δήμο Βόλβης» πρόσθεσε η κ. Πατουλίδου.
Υπενθυμίζεται ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επαναδιατυπώνει τα σχετικά αιτήματα προς την κεντρική κυβέρνηση για την εξασφάλιση περαιτέρω κονδυλίων, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών που υπάρχουν στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας.