ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επελαύνει η κακοκαιρία και στην Καρδίτσα: Δύο χωριά χωρίς πρόσβαση - Στα όριά τους τα ποτάμια (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team06 Σεπτεμβρίου 2023

Mαίνεται και στην Καρδίτσα η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel η οποία έχει ως συνέπεια μεγάλες κατάστροφες στην περιοχή, με πολλά σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και τα ποτάμια να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του Αμπελώνα, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Φύλλο, Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Σακελλαρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκκενώσεις κατοικιών είχαμε και μέσα στην πόλη του Παλαμά.

Στην περιοχή του δήμου έχουν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις, το οδικό δίκτυο σε πολλές θέσεις, αλλά και οικισμοί. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα δίκτυα των ομβρίων δεν μπορούν να απορροφήσουν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε και λειτουργούν πλέον ανάστροφα, ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρεια.

Ειδικότερα, σε υψηλά επίπεδα αλλά σταθερή για τις τελευταίες δύο με δυόμισι ώρες, παραμένει η στάθμη του ποταμού Καράμπαλη.

Συγκεκριμένα περί ώρα 11.00 της Τετάρτης (6/9) σύμφωνα με τις πληροφορίες του Karditsalive.Net βρίσκεται πενήντα περίπου εκατοστά κάτω από την γέφυρα στην είσοδο της πόλης.

Υπενθυμίζουμε πως όλα τα ποτάμια στο νομό Καρδίτσας βρίσκονταν το πρωί σε οριακή κατάσταση και παραμένει «ζωντανός» ο κίνδυνος υπερχείλισης, ειδικά αν η κακοκαιρία συνεχιστεί και προστεθούν νερά από τον ορεινό όγκο.

Σημειώνουμε ότι είναι κλειστό το ρεύμα κυκλοφορίας για Αθήνα, και η τροχαία ενημερώνει ότι παρακάτω υπάρχουν σημεία με πολύ νερό στο δρόμο.

Πήρε το νερό την πρόχειρη γέφυρα Αμυγδαλής και Ελληνοκάστρου στο Δήμο Μουζακίου - Χωρίς πρόσβαση τα δύο χωριά

Άλλα δύο χωριά Αμυγδαλή και Ελληνόκαστρο χάνουν την οδική τους πρόσβαση μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας "Daniel" τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου.

Η πρόχειρη κατασκευή με τσιμεντοσωλήνες που είχε δημιουργηθεί μετά τον "Ιανό" το Σεπτέμβριο του 2020 σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net έγινε κομμάτια και η πρόσβαση των δύο χωριών χάθηκε. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν να κατασκευαστεί νέα γέφυρα μέσω της εργολαβίας της ΤΕΡΝΑ και μετά να καθαιρεθεί η πρόχειρη.


Στα όριά του το αποχετευτικό της Καρδίτσας - Πλημμυρίζουν υπόγεια και ισόγεια μέσα στην πόλη

Το αποχετευτικό σύστημα της Καρδίτσας, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης των ποταμών, έφθασε στα όρια του, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα συσσώρευσης βρόχινων νερών σε δρόμους της πόλης.

Η ενημέρωση που είχε το KarditsaLive.Net, από το γραφείο του δημάρχου είναι πως η στάθμη των ποταμών βρίσκεται σε πολύ υψηλό σημείο, με αποτέλεσα να μην μπορεί να παροχετευτεί το νερό που συγκεντρώνεται στα φρεάτια. Αυτό δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία.

Δεν είναι θέμα ακαθάριστων φρεατίων, τονίστηκε,. Είναι όλα καθαρισμένα, αλλά ο συνδυασμός των δύο παραγόντων που προαναφέρθηκε έχει δυσκολέψει στο έπακρο την ομαλή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως με το που σταματά για λίγο η ένταση της βροχής υποχωρούν και τα νερά από τους δρόμους. Η κατάσταση, επισημάνθηκε δεν είναι τραγική αλλά σαφώς υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα και αρκετές παρεμβάσεις, μετά από κλήσεις δημοτών.

Σε ότι αφορά στα ποτάμια η εικόνα που μας δόθηκε είναι πως βρίσκονται στα όρια τους, με την περιφέρεια να ενισχύει τα αναχώματα. Προς το παρόν πάντως δεν έχει προκύψει θέμα εκκένωσης κάποιας περιοχής, όπως για παράδειγμα της «Μαύρικα» με τον οικισμό των αθιγγάνων που είναι η πρώτη στον κατάλογο σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στην Καρδίτσα έχει κλείσει η κεντρική οδός Υψηλάντου καθώς και η Μ. Αλεξάνδρου λόγω των νερών που υπάρχουν στο οδόστρωμα.

Νερά εισρέουν ανάλογα με το σημείο και σε καταστήματα της πόλης.

Στην περιοχή των Καμινάδων στην Καρδίτσα το νερό μπαίνει πλέον και στις ισόγειες κατοικίες.

Σημειώνουμε ότι πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν ήδη -κατά πληροφορίες- σε όλα σχεδόν τα χωριά του κάμπου είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό, σε κάποια δε από αυτά με εκκενώσεις πληθυσμού. Κάτοικοι καταγγέλουν αγανακτισμένοι ότι δεν έγιναν όσα έργα απαιτούνταν μετά τον "Ιανό" και μετά από 3 χρόνια βρίσκονται εκ νέου στην ίδια κατάσταση.


Προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια στον Δήμο Παλαμά

Δεν υπάρχει ούτε ένας οικισμός του Δήμου Παλαμά που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα από την εισροή νερών σε σπίτια και καταστήματα.

Μάλιστα ο δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο οποίος μίλησε στο KarditsaLive.Net, ήταν απαισιόδοξος για τη συνέχεια, τονίζοντας πως όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι τοπικές κοινότητες Φύλλου, Ψαθοχώρας, Μεταμόρφωσης καθώς και ο οικισμός Αμπελώνα για τους οποίους έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, με τόπο προορισμού το κλειστό γυμναστήριο Παλαμά. Εκεί κατευθύνονται και κάτοικοι της πόλης του Παλαμά που έχει μπει νερό στις κατοικίες τους.

Παράλληλα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα οδικής σύνδεσης μεταξύ των οικισμών, καθώς σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου το νερό βρίσκεται πάνω στο δρόμο και σε αρκετό ύψος.

Ανακοίνωση του Δήμου Παλαμά

«Από τον Δήμο Παλαμά ανακοινώνεται ότι η περιοχή του Δήμου είναι πλημμυρισμένη σε αγροτικές εκτάσεις, οδικό δίκτυο σε πολλές θέσεις, αλλά και σε όλους τους οικισμούς.

Τα δίκτυα των ομβρίων δεν μπορούν να απορροφήσουν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε και λειτουργούν πλέον ανάστροφα, μεταφέροντας το νερό από έξω προς τα μέσα. Πρόσθετα έσπασε το φράγμα στην Υπέρεια.

Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του Αμπελώνα και δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Φύλλο, Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία οι μετακινήσεις στο νομό απαγορεύονται σήμερα. Έκκληση σε όλους τους δημότες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Για επείγοντα θέματα μπορούν να τηλεφωνούν στον Δήμο στα τηλέφωνα 2444350110-116

Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια, μηχανήματα και κάθε αρμόδιος φορέας είναι επί τόπου στα πλέον δύσκολα σημεία για επεμβάσεις όπου απαιτηθεί.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση των φαινομένων με την ελπίδα να μην υπάρξουν περαιτέρω καταστροφές. Συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους και τήρηση των μέτρων της Πολιτικής Προστασίας.

Σακελλαρίου Γιώργος
Δήμαρχος Παλαμά

Με πληφορίες από karditsalive.net

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.