Πριν από έξι χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης ενέταξε στο πλούσιο έργο του μαθήματα εκμάθησης ραφής διχτυών. Πρόθεση του Συλλόγου που εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει δράσεις σε πολλά επίπεδα ήταν οι παλαιότερες γενιές να διδάξουν στις νεότερες την τέχνη της ραφής των διχτυών, που αποτελεί παράδοση σε μία περιοχή έχει ταυτιστεί με τη θάλασσα και την αλιεία. Έξι χρόνια μετά, τα μαθήματα συνεχίζονται με τη στήριξη μιας καινοτόμας και έντονα εξαγωγικής εταιρείας παραγωγής διχτυών, την «ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ», η οποία έχει προχωρήσει μάλιστα στην πρόσληψη περισσοτέρων των τριάντα γυναικών που έμαθαν τη… δουλειά ραφής διχτυών στα μαθήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Αυτό το γεγονός, εξέπληξε όταν το πληροφορήθηκε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που αποτέλεσε και τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη.
Τα μαθήματα εκμάθησης ραφής διχτυών ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μηχανιώνας, Τριανταφυλλιάς Χάκη. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια στη «ΜτΚ» η πρόθεσή της όταν υλοποιήθηκε η ιδέα της ήταν διπλή. Από τη μία να μην εκλείψει η παραδοσιακή τέχνη της περιοχής και από την άλλη να στηριχτούν οι άνεργες γυναίκες της Μηχανιώνας. «Από μικρό παιδί θυμάμαι τις γυναίκες να πηγαίνουν στα καΐκια και να ράβουν ή να μερεμετίζουν τα δίχτυα. Αποφασίσαμε ως Σύλλογος λοιπόν να ξεκινήσουμε τα μαθήματα, τα οποία γίνονται σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί από το δήμο Θερμαϊκού. Στην αρχή τη διδασκαλία ανέλαβαν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας του τόπου μας που γνωρίζουν την τέχνη. Στη συνέχεια ενημέρωσα για τη δράση τον κ. Σίμο Διαμαντίδη ο οποίος την αγκάλιασε» υποστηρίζει η κ. Χάκη.
Τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μηχανιώνας έχουν τρίμηνη διάρκεια, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα και τη διδασκαλία έχουν αναλάβει υπάλληλοι της «ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ». «Οι γυναίκες που τα παρακολουθούν δεν είναι μόνο από την περιοχή μας αλλά και από τα γύρω χωριά έρχονται. Οι ηλικίες ποικίλουν. Έχουμε μαθήτριες από 20 ετών έως 55» λέει η κ. Χάκη, σημειώνοντας ότι πολλές από τις συμμετέχουσες στα σεμινάρια έχουν βρει εργασία στην επιχείρηση «ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ». Εκτιμάται πως ο αριθμός ξεπερνά τις τριάντα. Η κ. Χάκη την περασμένη Τρίτη είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία. «Του άρεσε πολύ η ιδέα, εκτιμώντας ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας» αναφέρει η κ. Χάκη.
Μία επιχείρηση πρότυπο
Αυτό, ήταν και εκείνο που εντυπωσίασε τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας: πως δηλαδή επιτυγχάνεται η εκπαίδευση και η απασχόληση μέσα από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία. Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σημείωσε: «Δεν υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». «Ένα μεγάλο κομμάτι της δικής μας μεταρρύθμισης της εργατικής αφορά ακριβώς στο να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όχι απλά καλές συνθήκες εργασίας άλλα για εκείνους τους εργοδότες -εσείς δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία- οι οποίοι μπορεί να έχουν μία προδιάθεση να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους να έχουν οι εργαζόμενοι όλα τα εργαλεία στη διάθεσή τους ώστε να μπορούν να αμύνονται και κυρίως να καταγραφούν τον πραγματικό χρόνο εργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Τελικά δεν έχω συναντήσει καμία επιτυχημένη επιχείρηση στην οποία να μην υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι επικεφαλής της επιχείρησης ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τον εξωστρεφή χαρακτήρα της παραγωγής αλλά και για την καινοτόμα ερευνητική δραστηριότητα που υλοποιείται σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων, η επιχείρηση έχει αναπτύξει ένα ειδικό δίχτυ που αποβλέπει στον διπλασιασμό του ιχθυοπληθυσμού στις θάλασσες, μέσω της δημιουργίας σχετικά ασφαλούς περιβάλλοντος για τα ψάρια μετά την εκκόλαψή τους. Σημειώνεται, πως η επιχείρηση εξάγει δίχτυα σε πολλές χώρες της κόσμου, ειδικά όπου αναπτύσσονται ιχθυοκαλλιέργειες, όπως: Σκωτία, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Νορβηγία, χώρες Αφρικής, Ευρώπη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλβανία, Βουλγαρία. Απασχολεί 100 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 70 είναι γυναίκες, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον κ. Μητσοτάκη.
Ιστορία με… μέλλον
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1958, όταν ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, Ιωακείμ Διαμαντίδης με το παρατσούκλι «Δίοπας» (από όπου πήρε το όνομά της η επιχείρηση), άρχισε να ασχολείται με την εισαγωγή διχτυών αλιείας και την μεταπώληση τους σε ψαράδες τόσο της περιοχής της Νέας Μηχανιώνας όσο και των περιχώρων. Μετά το θάνατό του το 1982, τα παιδιά του συνέχισαν το όραμά του πουλώντας δίχτυα αλιείας. Η εταιρεία σιγά σιγά εξελίχθηκε και στη συνέχεια άρχισε την μεταποίηση έτοιμων διχτυών για την αλιεία. Το 1993 τα παιδιά του Ιωακείμ Διαμαντίδη μετονόμασαν την εταιρεία, προς τιμήν του πατέρα τους, σε «Δίοπας ΑΕ». Τότε ξεκίνησαν και την κατασκευή διχτυοκλωβών για την ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς επίσης και τον εμποτισμό των διχτυών με το αντιρρυπαντικό Antifouling και άλλα υλικά. Επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στις αρχές του 2000 η εταιρεία Δίοπας ΑΕ ασχολήθηκε και με την κατασκευή διχτυών αθλητισμού, προστασίας, σκίασης και αντιανεμικών. Το 2014 η επιχείρηση προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της επενδύοντας στον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή των διχτυών. Έκτοτε, έχει τη δυνατότητα να παράγει δίχτυα ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη από το μηδέν. Την ίδια χρονιά, η εταιρία καθιέρωσε για πρώτη φορά το διχτυοκλωβό με κόμπο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και προχώρησε πρώτη στην παραγωγή διχτυού με κόμπο στην Ελλάδα, ενώ πρωτοπορεί δημιουργώντας «αλεξίσφαιρα» δίχτυα, δίχτυα- πυραμίδα κ.ά. Η επιχείρηση υλοποιεί επένδυση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ ενώ κατασκευάζει και νέα μονάδα, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις της κατά 10.000 τ.μ. Η επιχείρηση στοχεύει επίσης στη δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου διχτυών με ψάρια αλλά και τη δημιουργία εκθετηρίου παλιών εργαλείων που αφορούν την βιοτεχνία την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.
Πού εστίασε ο πρωθυπουργός
Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ», Σίμος Διαμαντίδης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού αναφέρει: «Με ιδιαίτερη τιμή υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό στην έδρα της επιχείρησης μας. Παρουσιάσαμε τις δράσεις της επιχείρησης, πέραν της παραγωγής των διχτυών. Την συμμετοχή μας στην έρευνα, την κυκλική οικονομία, την μείωση της ανεργίας, τη χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο πρωθυπουργός εστίασε στις δράσεις μας στην καταπολέμηση της ανεργίας και την κυκλική οικονομία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του και σηματοδότησε την αποδοχή του μοντέλου της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ στην καταπολέμηση της ανεργίας» αναφέρει χαρακτηριστικά