«Έπιασαν ταβάνι» οι τιμές των ακινήτων και σταδιακά, μετά την σταθεροποίηση θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Από τη μια πλευρά οι Έλληνες αγοραστές μειώνονται, επειδή οι τσουχτερές αγοραίες τιμές κατοικιών αλλά και τα αυξημένα επιτόκια τους αποθαρρύνουν, ενώ από την άλλη, οι πλειστηριασμοί ακινήτων που έρχονται, θα πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω. Και, μέσα σε όλα, οι ενθουσιώδεις Ισραηλινοί επενδυτές, έκοψαν ταχύτητα περιμένοντας να δούνε τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου με τη Χαμάς.
Όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά στο makthes.gr o κ. Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης, πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος καθώς και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης, «όσοι έχουν ακίνητα προς πώληση, τώρα θα πρέπει να πουλήσουν, ενώ όσοι θέλουν να αγοράσουν, μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούνε καλύτερα». Ο λόγος δε, είναι ένας, ότι προβλέπεται σταδιακή μείωση των τιμών.
«Η άνοδος των τιμών δεν μπορεί να συνεχιστεί και, εννοείται πως μιλάω γενικότερα για την αγορά και όχι για περιπτώσεις ξεχωριστών ακινήτων. Οι Έλληνες αγοραστές μειώνονται και η αγορά δεν μπορεί να κινείται μόνο με ξένους και τις μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων μεταξύ τραπεζών, funds και servicers.
«Οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού και η άνοδος στο κόστος διαβίωσης, κάνουν διστακτική την οικογένεια με το μέσο εισόδημα, στο να προβεί σε αγορά κατοικίας. Βεβαίως, η επένδυση σε ακίνητο είναι η καλύτερη τοποθέτηση σε περίοδο πληθωριστικών πιέσεων και μηδενικών, ουσιαστικά, επιτοκίων καταθέσεων, αλλά για όσους έχουν οικονομική άνεση και όχι για τον πολίτη και την οικογένεια που θα αναγκαστεί να αναλάβει το βάρος ενός μακροπρόθεσμου στεγαστικού δανείου», τόνισε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών.
Στάση αναμονής τηρούν οι Ισραηλινοί
Ο κ. Γεωργάκος, ομιλητής στο Property Show και την Prodexpo 2023, μετέφερε και τις τελευταίες εξελίξεις από τη μεγάλη αγορά της Αθήνας , όπου οι Ισραηλινοί, που επενδύουν δυναμικά τα τελευταία χρόνια, έχουν υϊοθετήσει στάση αναμονής. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, Ισραηλινοί που έχουν αποκτήσει αρκετά ακίνητα, δείχνουν διάθεση να πουλήσουν.
«Η ελληνική αγορά προσελκύει ξένους επενδυτές, αλλά δεν μπορεί να στηριχθεί σε αυτούς. Μετά δε την αποτυχία που είχε το ‘Σπίτι μου’, το οποίο ανέβασε τις τιμές στα παλιά ακίνητα δίχως λόγο, βγήκαν εκτός αγοράς και οι οικογένειες που ήθελαν να αποκτήσουν σπίτι και είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν πριν ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, «πάντοτε στην αγορά ακινήτων, εκδηλώνεται ένας παράγοντας που οδηγεί σε εκλογίκευση των τιμών, το είδα να συμβαίνει στο Μαυροβούνιο και στη Βουλγαρία, στη μία περίπτωση με την υποτίμηση του ρουβλίου και στην άλλη με την διεθνή οικονομική κρίση, το 2009, γεγονότα που άφησαν κουφάρια, χιλιάδες ημιτελείς κατασκευές. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, περί τις 170.000 Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Σερβία, σε Βελιγράδι και Νόβισαντ, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν εκτιναχθεί στον ουρανό. Η αγορά ακινήτων, όταν αντιδρά έντονα σε εξωτερικούς παράγοντες , δίνει αυξήσεις στη ζήτηση και τις τιμές, που κάποια στιγμή θα ακολουθηθούν από μειώσεις, ακόμη και μεγάλες».
Η αγορά των ξένων και των servicers
Τη δεκαετία του 2000, το 80%-90% της αγοράς ακινήτων στηριζόταν στους Έλληνες και, μετά μία 20ετία , το 60% και πλέον του τζίρου της αγοράς, γίνεται από τις μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων (με υποθηκευμένα ακίνητα), μεταξύ τραπεζών, funds και servicers. Μία υγιής αγορά ακινήτων, χρειάζεται τη δραστηριοποίηση των εγχώριων αγοραστών, υπογράμμισε ο κ. Γεωργάκος.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος στις τιμές των κατοικιών. Έχουμε τα υψηλά επιτόκια δανεισμού κι’ επιπλέον, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθούν περί τις 30.000 πλειστηριασμοί , ενώ πρόκειται να βγούνε προς πώληση και άλλα τρία πακέτα κόκκινων δανείων που συνοδεύονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή ακίνητα που πολλές φορές είναι κατοικίες. Με την αύξηση της προσφοράς, οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν», κατέληξε ο κ. Γεωργάκος.