ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση ενίσχυσης της αξιοπιστίας από τον πρωθυπουργό

Νίκος Οικονόμου16 Φεβρουαρίου 2020

Επιχείρηση ενδυνάμωσης και στήριξης της εικόνας της σταθερότητας αλλά και της αξιοπιστίας της κυβέρνησης βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ύστερα από μία περίοδο όπου το ποδόσφαιρο αλλά και κυρίως το μεταναστευτικό έβαλαν σε δοκιμασία την ετοιμότητα και τη διαχειριστική της ικανότητα.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με το βίντεο για τον απολογισμό των 7 μηνών της κυβέρνησης, με το οποίο το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλησε να εμπεδώσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, να αποδείξει ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» εξακολουθεί να έχει την εντιμότητα και την καθαρότητα με την οποία κατατέθηκε και έγινε αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικό εδώ και το μότο του βίντεο: «Το είπαμε - Το κάναμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και η διακυβέρνησή του να ακολουθήσει απόλυτα το πολιτικό του αφήγημα για τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Στο βίντεο παρουσιάζονται κάποιες από τις εμβληματικές προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του ασύλου, το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας με 1.500 νέους αστυνομικούς, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια και το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Καταλήγει δε με το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, μία λίστα με 134 προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί πολιτικά την Παρασκευή στην Βουλή για τα εργασιακά. Στην παρέμβασή του επισήμανε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην παραγωγή νέου πλούτου, στην οποία θα έχουν μερίδιο όλοι και ότι τα προσωρινά επιδόματα δεν αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Σημείωσε επίσης ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά ούτε και ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων, προεκλογικά. Εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Αυτήν τη Συμφωνία Αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το χρονικό σημείο της συζήτησης είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκε νέο ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1%, φτάνοντας το 0,992%, κάτι που δείχνει πως αυξάνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου που έπεσε προχθές κάτω από το 1%, αλλά και στο δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται έξι μονάδες πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα θετικός, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg, υπάρχει η πιθανότητα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να τρέξουν ακόμα και προς αρνητικά επιτόκια, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Το θέμα που ακουμπά και προβληματίζει μεγάλες ομάδες πληθυσμών αλλά και την ΚΟ της ΝΔ είναι το μεταναστευτικό. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές και στο πλαίσιο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε τη Δευτέρα, προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας. Η κυβέρνηση αποφάσισε την επίταξη τριών εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενώ αντίστοιχες δομές υφιστάμενων δομών θα δημιουργηθούν σε Λέρο και Κω, όπου θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Πέραν των αποφάσεων βέβαια, η κυβέρνηση δίνει σημασία και στην ενημέρωση των στελεχών της ΝΔ για το θέμα.

Η αρχή θα γίνει σήμερα Κυριακή στην Πειραιώς, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης θα συνομιλήσουν με όσα στελέχη πολιτεύτηκαν στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη ΝΔ και δεν εξελέγησαν. Την Τετάρτη ακολουθεί η συνεδρίαση της ΚΟ, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό. Τέλος, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί το μπαράζ των κομματικών ενημερώσεων με συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε αυτή συμμετέχουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν με την ΝΔ σε περιοχές οι οποίες σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού, ενώ αναμένεται αυτή να είναι και η πιο δύσκολη συνεδρίαση, αφού πολλά από αυτά τα στελέχη έχουν ήδη ξεσηκωθεί.

Δίπλα στο μεταναστευτικό και το θέμα της ασφάλειας παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα της εποχής, με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να έχει πάρει επάνω του το παιχνίδι και να δηλώνει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου τα Εξάρχεια θα έχουν καθαρίσει.«Εδώ και 4-5 μήνες η αστυνομία είναι εκεί, γι’ αυτό δεν υπάρχουν καψίματα από τους μπαχαλάκηδες και κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας», σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ευρωπαϊκός αέρας

Οι επόμενες ημέρες πάντως θα φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός συνόρων, καθώς θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν τα ζητήματα της οικονομίας, με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ να κυριαρχεί. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διεκδικήσει μεγαλύτερα κονδύλια από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο αλλά και να θέσει τις βάσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη χώρας. Θεωρείται δε βέβαιο ότι το μεταναστευτικό θα απασχολήσει τις διμερείς συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Φεβρουαρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.