ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση… Θεσσαλονίκη στο ΚΙΝΑΛ

Βαγγέλης Στολάκης27 Σεπτεμβρίου 2020

«Επιχείρηση Θεσσαλονίκη» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χαριλάου Τρικούπη. Η πρόσφατη επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στο Thessaloniki Helexpo Forum και η τριήμερη παρουσία της στην πόλη, αλλά και η πολυήμερη παρουσία κι άλλων κορυφαίων στελεχών του κόμματος όπως του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη αλλά και του γραμματέα Οργανωτικού Στέφανου Παραστατίδη φέρνουν ψηλά στην «πράσινη» ατζέντα την κομματική οργάνωση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, για την οποία όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κομματικοί παράγοντες «υπάρχει πρόβλημα».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη τόσο οι συνεργάτες της προέδρου του κόμματος όπως άλλωστε και η ίδια η κ. Γεννηματά πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις προκειμένου να ακούσουν τα προβλήματα του τοπικού κομματικού προσωπικού, να τα αντιμετωπίσουν και να τα επιλύσουν στο δρόμο προς την Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο μετά την αναβολή που έλαβε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως έγραψε η «ΜτΚ» η κ. Γεννηματά κατά την τριήμερη επίσκεψή της έκτος του επίσημου προγράμματος πραγματοποίησε συναντήσεις με προσωπικούς φίλους της, προκειμένου να της μεταφερθούν από πρώτο χέρι όσα προβληματίζουν τα τοπικά στελέχη. Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες της βολιδοσκόπησαν πρόσωπα προκειμένου να κάνουν μία πρώτη καταγραφή όσων έχουν δυσαρεστηθεί και δεν ασχολούνται με το κόμμα, αλλά και όσων εκτιμούν πως αν και τα παράτησαν μπορούν να πείσουν προκειμένου να ασχοληθούν ξανά.

Νέα επίσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» τόσο ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, όσο και ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέφανος Παραστατίδης αναμένεται να επισκεφθούν εκ νέου τη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες, για να συνεχίσουν τις διερευνητικές τους επαφές. Στόχος είναι να βρεθούν στελέχη παλαιά και νέα που θα θελήσουν να ασχοληθούν ενεργά με το κόμμα. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στις δύο νομαρχιακές επιτροπές του ΚΙΝΑΛ σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς τα κενά από την ημέρα του διορισμού των στελεχών που συμμετέχουν σε αυτές από το 2019 μέχρι σήμερα είναι αρκετά. Η ανασύνθεση των επιτροπών θα γίνει προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία τους μέχρι και τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων. «Θέλει δουλειά η Θεσσαλονίκη. Θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου στελέχη και να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Θα αφιερώσουμε χρόνο και στις οργανώσεις και στα στελέχη» αναφέρει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» κορυφαίος παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη. Ο ίδιος εξηγεί πως στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι οι δύο νομαρχιακές επιτροπές να έχουν ανανεωθεί μέχρι την διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης.

Ψάχνουν γραφεία

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν άλλωστε σκέψεις και για μετακόμιση των τοπικών κομματικών γραφείων. Το κτίριο επί της Βασιλέως Ηρακλείου 30 εκεί όπου εδώ και δεκαετίες στεγάζονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και ήταν σημείο αναφοράς δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες του ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, όπως τονίζουν «πράσινα» στελέχη το ενοίκιο είναι μεγάλο συγκρητικά με τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει το κόμμα για να στεγάσει τις τοπικές οργανώσεις και ήδη αναζητείται νέος χώρος.

Εξάλλου, η κ. Γεννηματά από τη Θεσσαλονίκη όπου παρουσίασε την πρόταση του κόμματός «Νέα Αλλαγή» για την οικονομία, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού και την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης έστειλε το μήνυμα προς το εσωκομματικό ακροατήριο πως το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα πολιτική περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών. Διόλου τυχαίο είναι και το σύνθημα «Νέα Αλλαγή» που παραπέμπει στην «Αλλαγή του ‘81» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής από τη Θεσσαλονίκη καταθέτουν μέσω της «ΜτΚ» την άποψή τους για την επόμενη ημέρα της χώρας και της Χαριλάου Τρικούπη.

Ερχόμαστε από πολύ μακριά

Του Νίκου Σδούγγου

Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει ιστορικά να εκφράσει τον μεσαίο χώρο. Αυτόν που ο ΣΥΡΙΖΑ ευκαιριακά εξαπάτησε, υφαρπάζοντας τρεις φορές την ψήφο του και εν συνεχεία λοιδόρησε με την διακυβέρνησή του. Η Νέα Δημοκρατία ήρθε το 2019 στην εξουσία ως μια λύση ανάγκης, απέναντι στην καταστροφική τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ως Κίνημα Αλλαγής, χρέος μας σήμερα, είναι να αποτελέσουμε ένα κόμμα χρήσιμο με παρελθόν και μέλλον, να βγούμε μπροστά, με νέα πρόσωπα, νέα στελέχη στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, που χτυπά η καρδιά των δυναμικών και παραγωγικών ηλικιών, άνθρωποι από όλο το ηλικιακό και κοινωνικό φάσμα, άνθρωποι από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Έχουμε την γνώση των θεμάτων, και την θεσμική μνήμη της διακυβέρνησης. Συνδεθήκαμε στο παρελθόν με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας. Είναι ώρα για λύσεις. Λύσεις κάποιες φορές δύσκολες και δυσάρεστες. Μπορούμε και πάλι να γίνουμε χρήσιμοι, με ένα μετριοπαθές αλλά ταυτόχρονα και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, με σχέδιο, με όραμα και πολιτικές με την κοινωνία στο επίκεντρο. Μια νέα Αλλαγή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Είναι στο χέρι μας.

Αλλαγή- Ενότητα- Προοπτική

Του Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου

Ένα από τα πιο προσφιλή συνθήματα που ακούστηκαν από δημοκρατικούς ηγέτες και αποθεώθηκαν κυρίως από το προοδευτικό κοινό, είναι… «η αλλαγή»!

Για κάποιους από εμάς αποτελεί ακόμη και σήμερα πολιτικό και ιδεολογικό λόγο ύπαρξης, ενώ για κάποιους άλλους κυνικούς, ακόμη ένα «τσιτάτο». Το πρόβλημα στην σημερινή πονηρή εποχή, δεν είναι οι λέξεις. Αλλά οι πράξεις και η πολιτική στόχευση. Γιατί μία νέα αλλαγή χωρίς ενότητα, διεύρυνση και προοπτική θα είναι απλά ένα ακόμη σύνθημα χωρίς αντίκρισμα.

Η Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη εκφράζεται από πολλά κόμματα και παρατάξεις. Ο κορμός της, που είναι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, που γαλουχήθηκε και πίστεψε στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, περιμένει μια απάντηση απέναντι στην σημερινή πραγματικότητα.

Δυστυχώς ζούμε έναν νεοφιλελεύθερο κατήφορο με τιμονιέρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνοδοιπόρους του μερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που με μαεστρία ντύνουν τις ολιγαρχικές πολιτικές του, κάτω από τον μανδύα της πανδημίας. Δυστυχώς ως κακόγουστη επανάληψη, σε αυτή την χώρα δοκιμάζεται ακόμη μια γενιά και αναγκάζεται να ζει με ανασφάλεια, έχοντας μοναδικό σχεδιασμό την απόδραση, την αναγκαστική μετανάστευση, για ένα άλλο σύγχρονο κράτος με δικαιώματα και προοπτικές χωρίς κολλητούς, κουμπάρους και... λίστες.

Όσοι λοιπόν θεωρούμε τους εαυτούς μας προοδευτικούς, έχουμε υποχρέωση να οδηγήσουμε ενωτικά την δημοκρατική παράταξη μέσα από έναν ευρύ και ειλικρινή διάλογο, στην επόμενη μέρα. Στην επαναφορά ενός ισχυρού πόλου με προοδευτικές ρεαλιστικές εφαρμόσιμες πολιτικές με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Γιατί για να πετύχεις τη «Νέα Αλλαγή» που ζητάς, πρέπει να είσαι έτοιμος να την υπηρετήσεις.

Νέα Αλλαγή, φυγή προς τα εμπρός ή πισωγύρισμα;

Του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη

Είναι δεδομένο, ότι το σύνθημα της Αλλαγής, ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, και ένα τεράστιο ποσοστό της κοινωνίας το βλέπει όχι απλά θετικά αλλά και αναπολώντας τα χρόνια εκείνα.

Ωστόσο, ένα σύνθημα που ταυτίζεται με κάτι τόσο ισχυρό, έχει τον κίνδυνο να μην μπορέσει να αποτελέσει μία αυτόνομη δόση σύγχρονου πολιτικού λόγου και έκφρασης.

Προσωπικά, αναμένω από το Κίνημα Αλλαγής, να αποβάλλει μία διαρκή αναπαραγωγή λόγου και συνθημάτων που το συνδέουν με το παρελθόν. Αναμένω να χρησιμοποιήσει το ισχυρότατο brand name που λέγεται ΠΑΣΟΚ και πάνω σε αυτό να καταφέρει να προσεγγίσει κόσμο, που πλέον το βιώνει σαν μία παρελθοντολογική έκφραση.

Τα συνθήματα δεν λένε τίποτα, αν δεν μπορούν να φτάσουν και σε ένα ακροατήριο. Και το ακροατήριο των ψηφοφόρων που είναι συναισθηματικά δεμένοι με το ΠΑΣΟΚ, δεν αρκεί για την θεσμική και πολιτική κατοχύρωση του χώρου της προοδευτικής κεντροαριστεράς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Σεπτεμβρίου 2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.