ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιχείρηση» υποβάθμισης της διάσπασης και φρένο στην εσωστρέφεια

Βαγγέλης Στολάκης03 Δεκεμβρίου 2023

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την ώρα που η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινωνιακά επενδύει στην υποβάθμιση του ζητήματος και οι έντεκα αποχωρήσαντες βουλευτές εκτός απροόπτου αύριο Δευτέρα αναμένεται να κάνουν τα «βαφτίσια» της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, του οργάνου που έμεινε... κουτσουρεμένο μετά την πρώτη αποχώρηση στελεχών της «Ομπρέλας» και εκείνων των «6+6» που ακολούθησαν, και πρώτη συνεδρίαση μετά την διάσπαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε πως το Συνέδριο του κόμματος (το οποίο έχει προγραμματιστεί στα τέλη Φεβρουαρίου) πρέπει να γίνει στην ώρα του, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων όπως και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας. 

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου σχεδιάζει να δώσει το επόμενο διάστημα στην δημοσιότητα διπλή καμπάνια για τη στέγαση και την ακρίβεια στην οποία θα αποτυπώνονται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση των σημαντικών αυτών προβλημάτων που απασχολούν την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. 

Ο κ. Κασσελάκης έκανε επίσης γνωστό κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας, που εδώ και λίγο καιρό έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα ενός άτυπου πολιτικού κέντρου ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα μέλη που απέμειναν, ώστε να τους «χρεώσει» χαρτοφυλάκια και περιοχές, δεδομένου ότι πολλές περιφέρειες μετά την αποχώρηση των έντεκα βουλευτών έχουν μείνει χωρίς εκπροσώπηση.

«Ούτε 3.000 οι παραιτήσεις»

Από την πλευρά του πάντως, ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης, στην ίδια συνεδρίαση εκτίμησε ότι συνολικά οι παραιτήσεις στελεχών δεν θα φτάσουν ούτε τις 3.000 (σε σύνολο 200.000 μελών του κόμματος). «Από τη ροή των παραιτήσεων κρίνουμε ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ στις νομαρχιακές επιτροπές φαίνεται ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν κατά μέσο όρο πάνω από 5 αποχωρήσεις. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξ’ αρχής αναμενόμενες» δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης.

Την επιχείρηση... υποβάθμισης των παραιτήσεων και αποχωρήσεων ξεκίνησε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος έβαλε τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα, καλώντας τους πολίτες να εγγραφούν μαζικά και να συμμετέχουν στον iSYRIZA κάνοντας μάλιστα λόγο για «προπαγάνδα των ΜΜΕ». «Επειδή υπάρχει μία μαζική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ για το ‘κύμα αποχωρήσεων’ από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να δώσω τα ακριβή στοιχεία, χωρίς κανένα σχόλιο. 

Το τελευταίο 10ήμερο αποχώρησε από τις ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 1,03% των μελών του κόμματος. Στον iSYRIZA, είχαμε 152 email αποχώρησης και 758 νέες εγγραφές. Γίνετε κομμάτι της Σύγχρονης Αριστεράς, γραφτείτε στο isyriza.gr. Πάμε μπροστά!» έγραψε ο κ. Κασσελάκης στα social media.

Καθημερινές οι αποχωρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Σε τοπικό επίπεδο πάντως, οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις από το κόμμα συνεχίστηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Την αρχή έκαναν 50 πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης οι οποίοι αποχώρησαν από την Ομάδα Μελών Πανεπιστημιακών ασκώντας έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τους συνεργάτες του και ακολούθησαν μεμονωμένες αποχωρήσεις μελών. 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους που καθημερινά βρίσκεται στην οδό Εγνατίας 76 εκεί όπου στεγάζονται τα κομματικά γραφεία των δυο νομαρχιακών επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, όπως και των βουλευτών ότι οι αποχωρήσεις είναι «καθημερινότητα και τείνουν να μετατραπούν σε... κανονικότητα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από τα 41 μέλη που αριθμεί η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης τα δώδεκα ήδη έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους από το όργανο και αποχώρησαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η κομματική οργάνωση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα είναι «ακέφαλη» μετά και την παραίτηση του Μίλτου Οικονόμου από την θέση του αναπληρωτή συντονιστή του οργάνου στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, παρουσία του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη. 

Ο κ. Οικονόμου παραιτήθηκε από αναπληρωτής συντονιστής, όχι όμως από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί η παραίτηση και αποχώρηση από το κόμμα του Κώστα Αμπατζά, μέχρι πρόσφατα συντονιστή στην ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης. Στη Β’ Περιφέρεια η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερα, αφού από τα 27 μέλη που απαρτίζουν την Νομαρχιακή Επιτροπή αποχώρησαν μόλις τρία. Πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σε εξέλιξη μία κίνηση μαζικής αποχώρησης περίπου εκατό στελεχών από τη βάση στην Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό πάντως του κλίματος στην Εγνατίας 76 είναι ότι οι αρνήσεις των αναπληρωματικών που καλούνται να αναπληρώσουν τις θέσεις εκείνων που αποχωρούν.

Παραμένουν (ακόμα)

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι θα γίνουν γνωστές νέες παραιτήσεις και αποχωρήσεις οι οποίες αναμένεται να έχουν έντονο άρωμα... Βόρειας Ελλάδας. 

Αν και η Θεσσαλονίκη έχει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κατεξοχήν αναφορές στις ομάδες των «6+6» και της «Ομπρέλας» παραμένουν ακόμα στο κόμμα υπό την ηγεσία Κασσελάκη πρόσωπα όπως ο Χρήστος Ρόκος, μέλος της ΚΕ που στις εσωκομματικές εκλογές είχε επιφορτιστεί με ένα σημαντικό οργανωτικό κομμάτι της εκστρατείας Αχτσιόγλου στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μίλτος Οικονόμου από τους ανθρώπους του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην πόλη κ.ά. Επίσης, παραμένει στο κόμμα ο πρώην βουλευτής Χάρης Τσιόκας ο οποίος ανήκει στην κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα και οι λεγόμενοι «ΠΑΣΟΚογενείς» όπως ο Αντώνης Ελευθεριάδης.

Αύριο τα... αποκαλυπτήρια

Παρασκηνιακές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε τοπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά το μέλλον των στελεχών που αποχώρησαν και ανήκουν είτε στην «Ομπρέλα», είτε στους «6+6». Οργανώνονται και αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. 

Το πρώτο βήμα πάντως έγινε με την ανακοίνωση συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας την οποία απαρτίζουν οι έντεκα ανεξάρτητοι βουλευτές. Πρόεδρος της νέας ΚΟ είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, Γραμματέας η Πέτη Πέρκα και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Στις θέσεις «κλειδιά» υπάρχει εκπροσώπηση 50% «Ομπρέλα» και 50% «6+6». Σε ό,τι αφορά το όνομα της νέας ΚΟ υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση με ορισμένα ονόματα να προκρίνονται ενώ τα... «βαφτίσια» θα γίνουν αύριο, στην πρώτη εκδήλωση των 11. Η αυριανή εκδήλωση θα είναι η πρώτη από μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού 2024. Θεωρείται βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί και ο νέος πολιτικός φορέας, ο οποίος θα ριχτεί στη μάχη των ευρωεκλογών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.12.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.