ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Επιδημία... κάλπης στην Ευρώπη

Δήμητρα Τσαμποδήμου14 Ιανουαρίου 2022


Το 2022 σε αντίθεση με τον... προκάτοχό του που έφτασε με δόξα και τιμές... αρχηγού κράτους, μπήκε με πυροτεχνήματα μεν αλλά με τον πλανήτη και κυρίως την Ευρώπη να κρατά μικρότερο καλάθι, καθώς τα παθήματα δύο ετών αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον» δεν άφηναν στους πολίτες μα κυρίως στους πολιτικούς περιθώρια για εφησυχασμό. Για πολλούς, όμως Ευρωπαίους νυν αλλά και επίδοξους ηγέτες η νέα χρονιά δεν έχει μόνο τον πονοκέφαλο της πανδημίας, αλλά τον «αγαπημένο» μπελά των απανταχού αιρετών, τις κάλπες.

Απ’ άκρη σ’ άκρη της ηπείρου, το 2022 θα βρει υποψήφιους στα... χαρακώματα, ενώ κάποιες εκλογικές μάχες έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για τους πολίτες της χώρας, αλλά και σύσσωμη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ιταλία

Το ιταλικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 24 Ιανουαρίου για να αρχίσει η ψηφοφορία για έναν νέο αρχηγό κράτους που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Σέρτζιο Ματαρέλα. Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η οποία προσπαθεί να αναχαιτίσει την έξαρση της πανδημίας. Ο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ήθελε να γίνει Πρόεδρος, θέτοντας τέλος στην 11μηνη κυβέρνησή του και αφήνοντας τη χώρα με την επιλογή είτε να διορίσει νέο πρωθυπουργό είτε να διεξαγάγει εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο 74χρονος πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πάρει τη δουλειά.

Η πρώτη επιλογή των κεντροδεξιών κομμάτων της Ιταλίας είναι ο 85χρονος πια κι αμφιλεγόμενος πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ στους διεκδικητές της ανώτατης θέσης συγκαταλέγονται ο πρώην πρόεδρος της Κάτω Βουλής Πιερ Φερδινάντο Καζίνι, ο πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο και η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια.

Οι εκλογές, που διεξάγονται με μυστική ψηφοφορία μεταξύ περισσότερων από 1.000 βουλευτών και περιφερειακών εκπροσώπων, είναι μια απρόβλεπτη διαδικασία που συχνά διαρκεί αρκετές ημέρες.

Δεν υπάρχουν επίσημοι υποψήφιοι και κάθε βουλευτής γράφει σε ένα χαρτί το όνομα της επιλογής του. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει εξωφρενικές προτάσεις από αστέρια του αθλητισμού, ηθοποιούς ή άλλα δημόσια πρόσωπα.

Γαλλία

Οι σημαντικότερες εκλογές της Ευρώπης φτάνουν, καθώς η Γαλλία έχοντας και την προεδρία της Ε.Ε. αλλά κυρίως απούσης της Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί πια ανοιχτά τον ρόλο του «Ευρωπάρχη», ενώ οι κάλπες είναι διπλές αφού οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 10 και 24 Απριλίου και οι βουλευτικές για τον Ιούνιο. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα διεκδικήσει την παραμονή του στο μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ ακόμη κι αν την πετύχει το πώς θα κυβερνήσει και ποιες από τις πολιτικές του θα μπορέσει να επιβάλλει θα κριθεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου. Αντίπαλος του κεντρώου Μακρόν είναι η ακροδεξιά, καθώς η Μαρί Λε Πεν την οποία αντιμετώπισε και το 2017 έχει με τη σειρά της αντίπαλο δέος τον Ερίκ Ζεμούρ κι όλα δείχνουν πως αν τον νικήσει και φτάσει στο δεύτερο γύρο αυτή τη φορά θα δυσκολέψει αρκετά τον Μακρόν, εκμεταλλευόμενη και τη φθορά της πανδημίας αλλά και τη γενικότερη «αναμπουμπούλα» με τους αρνητές, που όπως ο λύκος, έτσι κι αυτοί στον κορονοϊό... χαίρονται. Φυσικά και δε χρειάζεται να αναλυθεί γιατί είναι κρίσιμες οι κάλπες για όλη την Ευρώπη, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Ουγγαρία

Τα... καμώματα του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν έχουν βάλει σε πολλές περιπτώσεις μικρές ή μεγαλύτερες βόμβες στα θεμέλια της Ε.Ε. κι έτσι οι βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία τον Απρίλιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για όλη την Ευρώπη. Ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης θα άλλαζε άρδην την κατάσταση τόσο στη Βουδαπέστη όσο και τη δυναμική εντός Ε.Ε. όπου η Ουγγαρία παίζει διαρκώς το ρόλο του «αντάρτη», ενώ αναμένεται να έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεων εξαιτίας των δεσμών του Όρμπαν με το Πεκίνο και τη Μόσχα. Μια νέα κυβέρνηση υπό την μεγάλη συμμαχία της Ενωμένης Αντιπολίτευσης με πρωθυπουργό τον συντηρητικό δήμαρχο της πόλης Χουντμεζοβασάρχελ Πέτερ Μάρκι-Ζέι θα ευθυγραμμιστεί πιο στενά με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η νίκη για τον Όρμπαν, ωστόσο, θα παγίωνε τη δύναμή του και θα του επέτρεπε να συνεχίσει να χτίζει μια συμμαχία ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων σε όλη την ήπειρο.

Μια χρονιά γεμάτη κάλπες

Μεγάλης κρισιμότητας για την Ευρώπη όσον αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς είναι και οι εκλογές της 30ης Ιανουαρίου στην Πορτογαλία με την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα να διεκδικεί την επανεκλογή της απέναντι στους φιλελεύθερους διεκδικητές, όμως η πρόσφατη καταψήφιση του προϋπολογισμού δείχνει πως η μάχη θα είναι σκληρή.

Εκλογές έρχονται και στη Σερβία τον Απρίλιο, οι οποίες μάλιστα είναι και πρόωρες όπως αποφάσισε ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούσιτς, η κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα στη χώρα την τελευταία δεκαετία. Οι αναλυτές λένε πως η απόφαση για πρόωρες βουλευτικές κάλπες είναι μια στρατηγική κίνηση του Βούτσιτς για την ενίσχυση της νομιμότητας, αφού οι αντίπαλοι μποϊκόταραν την προηγούμενη ψηφοφορία, ενώ έτσι συμπίπτουν και με τις προεδρικές εκλογές.

Βουλευτικές κάλπες θα στηθούν τον Απρίλιο και στη Σλοβενία, όπου θα κριθεί εάν η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο του... ορμπανισμού ή θα γυρίσει σε φιλοευρωπαϊκή πορεία, ενώ σημαντικές για την εξέλιξη του Brexit επομένως και των ευρωπαϊκών θεμάτων είναι και οι εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία τον Μάιο.

Το 2022, όμως στο δεύτερο μισό του φέρνει εκλογικές αναμετρήσεις και στη Σουηδία, την Αυστρία, τη Μάλτα, τη Βοσνία και τη Λετονία. Βέβαια, όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν καθώς η έξαρση της πανδημίας μπορεί ανά πάσα στιγμή να στήσει πρόωρες κάλπες στις χώρες που πλήττονται περισσότερο.


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 09.01.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.