Εκφράζουν ανησυχία και χτυπούν καμπανάκια εκ νέου οι ειδικοί με φόντο τον κορονοϊό και ενόψει του χειμώνα που θα φέρει ένα νέο κύμα της πανδημίας. Η αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες θα βάλει τον κόσμο στους κλειστούς και εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης αλλά και τα σπίτια, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση του ιού ειδικά εάν δεν τηρούνται τα μέτρα, με αιχμή του δόρατος τη χρήση μάσκας και εάν δεν αυξηθούν τα ποσοστά του εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση του πληθυσμού. Γιατροί και επιστήμονες πλέον χάνουν το μέτρημα των κυμάτων και εφιστούν την προσοχή των πολιτών, υπενθυμίζοντας πως η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί καλώντας παράλληλα για τήρηση έστω και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας.
Καμπανάκι για τον δύσκολο χειμώνα κρούει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μαζί με την ομάδα του από την έναρξη της πανδημίας προ διετίας περίπου ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο που προβλέπει την πορεία της πανδημίας. Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει πως εκείνο που τον προβληματίζει είναι η αλληλεπίδραση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης με την πανδημική κρίση και οι επιπτώσεις του αποτελέσματος στην υγεία των πολιτών.
«Εξαιτίας της ακρίβειας και των υψηλών τιμών φέτος τον χειμώνα θα υπάρχει καύση κακής ποιότητας υλικού και ξύλων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του αέρα και την αύξηση της ποσότητας των ρυπογόνων σωματιδίων. Από μόνα τους είναι επικίνδυνα για την υγεία. Μελέτες ωστόσο, τεκμηριωμένες, του εξωτερικού έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που αναπνέουν μολυσμένο αέρα και οι ποσότητες των ρυπογόνων στοιχείων είναι αυξημένες και κολλούν κορονοϊό εκδηλώνουν πιο βαριά συμπτώματα και αντιμετωπίζουν δυσκολότερα τη νόσηση ενώ αυξάνονται και τα ποσοστά της θνητότητας» εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.
Προτείνει μάλιστα την θεσμοθέτηση για τους χειμερινούς μήνες τηλεργασίας 15% για όσους εργάζονται στο κέντρο μεγάλων πόλεων όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. «Με αυτό τον τρόπο έχεις με έναν σμπάρο τρία τρυγόνια. Και μειώνεις την επιβάρυνση του αέρα λόγω καυσαερίων από την χρήση των οχημάτων, και περιορίζεις τις επαφές κάτι που περιορίζει την μετάδοση του ιού και εξοικονομείς χρήματα από την μη κατανάλωση καυσίμων» τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Κορύφωση στα τέλη Νοεμβρίου
Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτιμά πως η κορύφωση του νέου κύματος προσδιορίζεται χρονικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου, όπου ο μέσος όρος των κρουσμάτων μπορεί να αγγίξει τα 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα. «Αυτή την περίοδο βλέπουμε την αύξηση επειδή πιέζονται και οι ενδιάμεσοι δείκτες. Για την ώρα δεν έχουμε μεγάλη διασπορά λόγω της καλοκαιρίας. Ο κόσμος δεν έχει κλειστεί στο σπίτι του και βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους» υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο την παρούσα περίοδο καταγράφεται αύξηση σε νοσηλείες στα νοσοκομεία γιατί όπως τονίζει «πρώτον τα ποσοστά εμβολιασμού με τέταρτη δόση είναι κάτω του 20% του πληθυσμού και η ανοσία που προσφέρει η τρίτη δόση που έγινε πριν πολλούς μήνες έχει εξασθενίσει. Δεύτερον, η αύξηση αυτή δεν θα πιέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως αυτό πιεζόταν τόσο καιρό και τρίτον είναι κρίμα να πεθαίνει κόσμος που νοσεί άδικα την ώρα που έχουμε στο οπλοστάσιό μας όλα τα όπλα: μάσκες, εμβόλια, φάρμακα, για την προστασία από την COVID-19» υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης. «Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μην φορτώσουμε το ΕΣΥ με μία άλλη παραλλαγή, όπως συνέβη πέρσι τον Δεκέμβριο με την Όμικρον». Συνιστά χρήση μάσκας υποχρεωτική όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού και χρήση συσκευών απολύμανσης αέρα σε εσωτερικούς χώρους.
Αύξηση 10% στις απλές κλίνες
Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε σε συνέντευξή του πως βρισκόμαστε εν αναμονή του νέου κύματος. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη παρατηρείται αύξηση της τάξης 8%-10% στις νοσηλείες στις απλές κλίνες των νοσοκομείων, σχολιάζοντας ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης αγγίζει το 30% και το 40%. «Το επόμενο κύμα το περιμένουμε στα τέλη Νοεμβρίου» λέει η κ. Παγώνη, συμπληρώνοντας ότι στις «ΜΕΘ δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλημα», ενώ καλεί τον κόσμο και ειδικά τους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση αλλά και το αντιγριπικό εμβόλιο.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κλινικής COVID-19 στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Διαμαντή Χλωρό «η τωρινή κατάσταση θυμίζει Ιούλιο, δηλαδή έχει χειροτερέψει σε σχέση με τον Αύγουστο». «Αυτό το βλέπουμε και στις εισαγωγές οι οποίες αυξάνονται» λέει ο κ. Χλωρός. Σημειώνεται πως στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία το νοσοκομείο εφημέρευε καταγράφηκαν 10 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 και σε απλές κλίνες για κορονοϊό νοσηλεύονταν 32 ασθενείς.
«Διαχειρίσιμη» χαρακτηρίζει την κατάσταση, προς το παρόν, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Αναφέρει πως όσοι νοσηλεύονται δεν νοσούν βαριά, ωστόσο εξηγεί πως για να μην αντιστραφεί γρήγορα η κατάσταση θα πρέπει οι άνω των 60 ετών να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους με 3η και 4η δόση. «Ας μη λησμονούμε πως κάθε βδομάδα πεθαίνουν περισσότεροι από εκατό συμπολίτες μας» υποστηρίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Οδηγίες προς... Θεσσαλονικείς
Ο κ. Σαρηγιάννης ειδικά για τους Θεσσαλονικείς τις επόμενες ημέρες, που θα είναι εορταστικές για την πόλη ενώ θα πραγματοποιηθούν και παρελάσεις, υποστηρίζει πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φορώντας μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός και με ανοιχτά τα παράθυρα όταν θα συγκεντρωθούν σε κλειστούς χώρους. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα που κατεγράφησαν την εβδομάδα 10 Οκτωβρίου 2022-16 Οκτωβρίου 2022 ανέρχονται σε 55.242, με τις επαναμολύνσεις να αφορούν το 21% και τον συνολικό αριθμό των θανάτων να αγγίζει τους 107 νεκρούς.
Τα νοσοκομεία προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων προετοιμάζονται για το νέο κύμα, βγάζοντας από τα συρτάρια τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια που αναπτύχθηκαν πέρσι και πρόπερσι. Με οδηγία του υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος για την περίοδο 2022-2023 γίνεται σύσταση: α. κλινικές COVID που λειτουργούν στα δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα συνεχίζουν την λειτουργία τους, προσαρμόζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών τους. Κλινικές COVID μπορεί να λειτουργήσουν και σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, με εισήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης, β. Στις Κλινικές COVID νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με τεκμηριωμένη εργαστηριακά λοίμωξη κορονοϊού, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και ειδικής θεραπείας για την COVID-19, σύμφωνα με τις κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβαμάτων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όπως έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Τέλος, δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση περιπτώσεων ασθενών που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευτούν σε μη COVID κλινικές του Νοσοκομείου και οι οποίοι σε προγραμματισμένο ή τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο βρεθούν θετικοί.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.10.2022