ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στον διμέτωπο αγώνα η Χαριλάου Τρικούπη

Βαγγέλης Στολάκης19 Φεβρουαρίου 2023

Συνεχίζει ακάθεκτος τον διμέτωπο αγώνα του κατά της Νέας Δημοκρατίας και κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες με το βλέμμα του στραμμένο στον στόχο που ο ίδιος και τα «πράσινα» στελέχη έχουν θέσει εδώ και καιρό: να βγει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κερδισμένο στις επόμενες εκλογές, να βρίσκεται στην όχθη των νικητών και να είναι ρυθμιστής και πρωταγωνιστής την επομένη των εκλογών. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη αν και γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους και η στάση που θα κρατήσουν τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των πρώτων εκλογών, της απλής αναλογικής, θα είναι καθοριστικός για τον σχηματισμό ή μη κυβέρνησης, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, απαντώντας μάλιστα σε όσους τους ρωτούν πως θα συζητήσουν επί συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων κι αν υπάρχουν συγκλίσεις, καλώς. Διαφορετικά δεν θα συμμετέχουν αναγκαστικά σε κάποια κυβέρνηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανεβάζει στροφές και παράλληλα τόνους, με τα βέλη που εξαπολύει να κατευθύνονται και στις δύο πλευρές. Στη μεν Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησής του κινητού του τηλεφώνου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βάζει στο στόχαστρό του το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην αρμοδιότητα του οποίου βρισκόταν η ΕΥΠ την περίοδο της παρακολούθησής του. 

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης». 

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, παρακολουθούσε με το αιτιολογικό του δήθεν «εθνικού κινδύνου» εκτός από εμένα, δημοσιογράφους, Ευρωβουλευτές ακόμη και εν ενεργεία Υπουργό αλλά και ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Μετά την αποκάλυψη, δημόσια έλεγαν ότι επιδιώκουν να έρθουν όλα στο φως, αλλά το μόνο που είδαμε ήταν σκοτάδι και προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων». 

Και συνέχισε: «Δύο φορές ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων. Κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν ακόμη και στην αποτρόπαια δολοφονία χαρακτήρα του Προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Χρήστου Ράμμου, επειδή συνέχισε τις έρευνες».

Οι διαρροές και η απάντηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα απάντησε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να εμπλέκεται σε δήθεν σκάνδαλο με τρίτες χώρες. 

«Παρουσιάζεται από διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως μία προσπάθειά μου να προστατευτώ από ένα δήθεν σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες. Όσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα» τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Εκνευρισμός για τους πρώην πράσινους που έγιναν «γαλάζιοι»

Στην Χαριλάου Τρικούπη άλλωστε υπήρχε έντονος εκνευρισμός το τελευταίο διάστημα για τις τακτικές της Νέας Δημοκρατίας να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα υπό διάλυση, ανακοινώνοντας με εμφατικό τρόπο και με σχετικό φωτογραφικό υλικό με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου τα τρία πρώην «πράσινα» στελέχη που εντάχθηκαν στην ΝΔ. 

Ο λόγος για τον Σπύρο Καρανικόλα, τον γιο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, Απόστολο και την πρώην τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ελευθερία Φτακλάκη που στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα ριχτεί στη μάχη του σταυρού στα Δωδεκάνησα με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. 

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μάλιστα έλεγαν στην «ΜτΚ» σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα για μαζικές αποχωρήσεις υποψηφίων βουλευτών, πως κανείς από αυτούς τη στιγμή που εγκατέλειπε το κόμμα δεν είχε πάρει τον τίτλο του «υποψήφιου βουλευτή» και πως οι εν λόγω πρώην σύντροφοι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να πολιτευτούν. 

Μάλιστα, ο αρχηγός του κόμματος στην πρόσφατη συγκέντρωση στο Μενίδι πήρε ανοικτά θέση: «Για όσους πήραν απόφαση να γίνουν ‘χρυσές μεταγραφές αεροδρομίου’, το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γραφείο εύρεσης εργασίας. Αν θέλουν εργασία στη Νέα Δημοκρατία, όπως έγινε και πριν από μερικά χρόνια προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καλό τους ταξίδι».

Διμέτωπος αγώνας η απάντηση στον μονομέτωπο του Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρά τις προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πέσουν οι τόνοι που ανέβηκαν το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «εκβιαζόμενο ΠΑΣΟΚ» και την επισήμανση πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ο αγώνας είναι μονομέτωπος κατά τη ΝΔ και όχι διμέτωπος, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σηκώνει το γάντι. 

Επιμένει στην αντιπολιτευτική του ρητορική να περιλαμβάνει τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων την οποία εξισώνει με τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Αξίζουμε πολύ περισσότερα από αυτά, που προσέφεραν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά από το Μενίδι ο κ. Ανδρουλάκης πρόσφατα.

Έμφαση στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο μεταξύ, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε γνωστό πως επανακαταθέτει τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας επισημαίνοντας παράλληλα πως ο μόνος νόμος που προστάτευσε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την πρώτη κατοικία είναι εκείνος του ΠΑΣΟΚ το 2010, ο γνωστός ως «νόμος Κατσέλη». 

Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά προστασία της κύριας κατοικίας στη φιλοσοφία του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια, προστασία της αγροτικής γης, συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Ψάχνουν υποψηφίους

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως εξελίσσεται η εξεύρεση προσώπων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εξακολουθούν να παραμένουν κενές έξι θέσεις. 

Κι αυτό γιατί τόσο τα τοπικά κομματικά στελέχη όσο και το ΠΑΣΟΚ κεντρικά αναζητούν προσωπικότητες που θα ενισχύσουν τόσο το ψηφοδέλτιο ενώ θα δημιουργήσουν και μια δυναμική σε επίπεδο της συγκεκριμένης περιφέρειας με σκοπό την εκλογή και δεύτερου βουλευτή, δηλαδή την επιπλέον έδρα που έλαβε η Α’ Θεσσαλονίκης μετά και την τελευταία απογραφή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.02.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.