ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη πρώτη για το νέο υπουργικό συμβούλιο - Συνεδριάζει στις 11:00 υπό τον Κ. Μητσοτάκη

MakThes Team28 Ιουνίου 2023

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 11:00 σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μία συνεδρίαση με πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη μετά την ορκωμοσία των κυβερνητικών μελών αλλά ταυτόχρονα και καθοριστική για το έργο και τους στόχους της νέας τετραετίας διακυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα και τις κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα πορευτεί αυτή η κυβέρνηση.

Φάκελοι με τον προγραμματισμό στους υπουργούς

Φάκελο που θα περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των υπουργείων τους σε βάθος τετραετίας, θα λάβουν οι νέοι υπουργοί και το πως θα κλιμακωθεί το έργο και οι μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα.

Αυτό είναι το μήνυμα που αναμένεται να δώσει στην εισήγησή του στο πρώτο συμβούλιο της νέας του κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα απαιτήσει να μην υπάρξει κανένα σημάδι αλαζονείας, ζητώντας ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από τους Υπουργούς του και επαναλαμβάνοντας την προτροπή για σκληρή δουλειά αλλά και για αποφυγή κάθε είδους έπαρσης και αλαζονείας.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να προωθηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που θα λύνουν προβλήματα των πολιτών, θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης, ασφάλειας και εξάλειψης των ανισοτήτων.

Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αφορούν στο επιτελικό κράτος. Στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την εκλογή των διοικητών στους οργανισμούς που εποπτεύουν το δημόσιο και τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα έρθει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με πολύ ισχυρό συμβολισμό που θα περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σε βάθος τετραετίας, ώστε και με νόμο να «αποδείξει» στους πολίτες την αξιοπιστία του.

Πολύ σύντομα αναμένεται να έρθει και ο νόμος για την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο.

Οι επισκέψεις στα υπουργεία και οι ανακοινώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει επισκέψεις στα υπουργεία, με πρώτη αυτή σήμερα στις 17:00 στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως μάλιστα «πρόδωσε» ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του.

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία των βουλευτών, την Τρίτη Ολομέλεια

Πιο συγκεκριμένα η ορκωμοσία των Βουλευτών είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η Ολομέλεια θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, με τον πρωθυπουργό να έχει προτείνει για δεύτερη θητεία τον Κώστα Τασούλα, την εκλογή των αντιπροέδρων καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Ακολούθως θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τις οποίες υπάρχουν δύο σενάρια, είτε να ξεκινήσουν την Πέμπτη και να ολοκληρωθούν το Σάββατο, είτε την Παρασκευή και η τριήμερη διαδικασία να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική σύσκεψη για το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 20 Ιουλίου στην Ισπανία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως έγινε γνωστό στην ατζέντα της Συνόδου εκτός από το μεταναστευτικό θα βρίσκονται -μεταξύ άλλων- και η κατάσταση στην Ουκρανία, η οικονομία και η Κίνα.

Για το μεταναστευτικό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους 27 υπογραμμίζει ότι «το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο, και οι πολλές χαμένες ζωές, είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πρόκληση.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.