ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά «διαστημικά» αντικείμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό

MakThes Team29 Αυγούστου 2023

Πώς θα σας ακουγόταν αν σας έλεγε ένας επιστήμονας ότι υπάρχουν εκατοντάδες «διαστημικά» αντικείμενα στις ακτές της Παπούα Νέας Γουινέας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Το πιστεύατε ή όχι ένας αστροφυσικός υποστηρίζει ότι υπάρχουν 750 τέτοια αντικείμενα. Τι είναι αυτά τα αντικείμενα όμως; πρόκειται θραύσματα από σταγονίδια σιδήρου που εισήλθαν στη γήινη ατμόσφαιρα από τον μετεωρίτη IM1, προτού βυθιστούν στον ωκεανό το 2014. 

Με μέγεθος που κυμαίνεται από περίπου 0,1 χιλιοστά έως 0,7 χιλιοστά, τα «διαστημικά» αντικείμενα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο κατά τη συντριβή τους.

Ωστόσο χρειάστηκε η επιμονή του αστροφυσικού Avi Loeb και των προπτυχιακών φοιτητών του για να «σκαλίσουν» το αρχείο του 2019 και να μάθουν τι πραγματικά είχε συμβεί στις ακτές του νησιού Manus.

Τα αντικείμενα που έμοιαζαν με μάρμαρα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα με τη χρήση μαγνητικού γερανού σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με τη διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Loeb (αριστερά) και οι φοιτητές του παρατηρούν τη «συγκομιδή» μαγνητικών διολισθήσεων κατά τη διάρκεια μιας βροχερής νύχτας τον Ιούνιο


Μετά από ενδελεχή ανάλυση ο καθηγητής Loeb επιβεβαίωσε την εξωγήινη προέλευσή τους. Μεταξύ αυτών ήταν η αφθονία σε σπάνια στοιχεία όπως το λανθάνιο και το ουράνιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι σχηματίστηκαν εκτός του ηλιακού συστήματος στο οποίο εντοπίζεται η Γη.

Ο καθηγητής Loeb δήλωσε στην Irish Star: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι κρατούν στα χέρια τους υλικά από ένα μεγάλο διαστρικό αντικείμενο».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.