ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή «φωτιά» στην κυβέρνηση για τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ της χώρας - Συσσωρευμένες οφειλές τα απειλούν με λουκέτα

MakThes Team28 Μαΐου 2024

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργεία έστειλε το υπό σύσταση Πανελλήνιο Σωματείο Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία επιχειρώντας να «αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ταχύτερο το άνευ προηγουμένου πρόβλημα μας, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Όπως καταγγέλλει το σωματείο, περισσότερες από 120 δομές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενους, βρίσκονται μπρος σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης και κλεισίματος, γεγονός που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό περισσοτέρων από 8.000 ωφελουμένων ΑμεΑ και των οικογενειών τους, που εξυπηρετούνται, από τις υπηρεσίες τους.

Επίσης, στην επιστολή του σωματείου τονίζεται πως «παρά το γεγονός ότι στις 26.04.2024 μας ζητήθηκε αρμοδίως να αναρτήσουμε τις νέες συγκεντρωτικές καταστάσεις παραστατικών, που αφορούν τους ωφελούμενους ΑμεΑ άνω των 22 ετών, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα των πληρωμών των οφειλόμενων με τις δομές να παραμένουν από το Σεπτέμβριο του 2023 απλήρωτες! Το γεγονός αυτό δικαιολογημένα μας προβληματίζει για το αν η επιπλέον αυτή χρηματοδότηση αφορά στις συγκεκριμένες καθυστερημένες οφειλές προς τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ ή αν πρόκειται να καλύψει άλλα πιθανά ελλείμματα του Προγράμματος».

Στα αιτήματά του το σωματείο συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλόμενων προς όλες τις δομές Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ., ώστε αυτά να καταφέρουν να τακτοποιήσουν άμεσα τις όποιες οφειλές και υποχρεώσεις έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης και να επανέλθουν σε μια κανονικότητα βγαίνοντας από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης με το οποίο λειτουργούν τους τελευταίους μήνες».

Επίσης, ζητεί να μάθει τον λόγο «για τον οποίο στοχευμένα επιλέχθηκε από το Υπουργείο ο αποκλεισμός της συγκεκριμένης, ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας των ΑμεΑ άνω των 22 ετών, από από τις τακτικές μηνιαίες πληρωμές του συνόλου του Προγράμματος και τον λόγο για τον οποίο η έλλειψη των αναγκαίων κεφαλαίων για την κάλυψη των πληρωμών του Προγράμματος δεν ισομοιράστηκε σε όλες τις κατηγορίες θέσεων ωφελούμενων του Προγράμματος (Κ.Δ.Α.Π., Παιδικοί Σταθμοί), ώστε να μην την επιβαρυνθούν εις όλον και αποκλειστικά τα Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ».

Ακόμα, «ζητούμε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα και δεσμευτικά για το αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα με τις πληρωμές και στην ερχόμενη χρονιά, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, και αν θα έχουμε να περιμένουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πρόσκληση του Προγράμματος για το έτος 2024-2025, καθώς έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας όσον αφορά το εκ του νόμου προβλεπόμενο προσωπικό, την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων στις δομές μας και το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας τους και θα ήταν ανεπίτρεπτο ηθικά και οικονομικά να βρεθούμε εν μέσω καλοκαιριού προ δυσάρεστων εκπλήξεων», επισημαίνεται στην επιστολή.

Επιπροσθέτως, «ζητούμε να επαναπροσδιορίσετε άμεσα την αξία τοποθέτησης (voucher), η οποία παραμένει παγιωμένη για σχεδόν μία δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια αύξηση των λειτουργικών εξόδων των δομών, ώστε με τον τρόπο αυτό να δοθεί η δυνατότητα για διατήρηση και για συνεχή αναβάθμιση των ήδη παρεχόμενων υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, για αξιοπρεπείς μισθούς στο εξειδικευμένο προσωπικό, που εργάζεται στις δομές προσφέροντας τεράστιο κοινωνικό έργο και για σταθερότητα στην λειτουργία των δομών». 

Στο ίδιο πνεύμα, «Ζητούμε να μας απαντήσετε αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα για αποκλεισμό των Ατόμων με Αναπηρία, άνω των 22 ετών, από την πρόσκληση του Προγράμματος, όχι μόνο της επόμενης χρονιάς 2024-2025, αλλά των επόμενων χρόνων», αναφέρεται στην επιστολή.

Ολόκληρη η επιστολή του Πανελλήνιου Σωματείου ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Αξιότιμες κυρίες Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσφορία, που φτάνει τα όρια της απογοήτευσης του συνόλου των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ) της χώρας, τα οποία ως γνωστόν, παρέχουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε Άτομα με Αναπηρίες όλων των ηλικιών, με κάθε είδους κινητικές, νοητικές, αναπτυξιακές, αισθητηριακές ή χρόνιες αναπηρίες και ταυτόχρονα να διαμαρτυρηθούμε έντονα για τη μέχρι σήμερα απροοειδοποίητη, εντελώς ανεξήγητη και υπερβολική καθυστέρηση καταβολής των εδώ και μήνες οφειλόμενων χρημάτων από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας (Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο.), πλήττοντας βάναυσα (ελπίζουμε όμως όχι και στοχευμένα) τα Κ.Δ.ΑΠ. ΑμεΑ, τα οποία με προσωπικές θυσίες των ιδιοκτητών και του προσωπικού τους έχουν καταφέρει το πρόβλημα αυτό να μην έχει περάσει ακόμα προς τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Σας είναι γνωστό ότι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στις πληρωμές των Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., για την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας 2023-2024 εμφανίστηκε στις 13.12.2023, όταν όλοι μας, με μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε πως στις πρώτες συγκεντρωτικές καταστάσεις παραστατικών, που αφορούσαν τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, δεν υπήρχαν καταχωρημένοι προς πιστοποίηση στο Πρόγραμμα όλοι οι ωφελούμενοι αλλά μέρος αυτών (!!!) και τούτο για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια συμμετοχής μας σε αυτό.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. έσπευσε να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες, υποσχόμενη την άμεση επίλυση του προβλήματος, ωστόσο μερικές βδομάδες αργότερα πληροφορηθήκαμε ανεπίσημα δυστυχώς, πως επρόκειτο για συνειδητή απόφαση και ότι αφορούσε στην μη αποζημίωση των οφειλόμενων για τα ΑμεΑ άνω των 22 ετών. Την ίδια στιγμή οι πληρωμές προς τους παιδικούς σταθμούς και τα Κ.Δ.Α.Π. τυπικής ανάπτυξης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ίδιο Πρόγραμμα, πραγματοποιούνταν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις.

Μετά από αδικαιολόγητη ακινησία τριών μηνών από την πλευρά του Υπουργείου και λόγω των σχεδόν καθημερινών τηλεφωνικών οχλήσεων πολλών εξ ημών, θεσπίστηκε με τον Ν.5092/2024 (ΦΕΚ.33Α’/ 04.03.2024), η πρόβλεψη πρόσθετης χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών χρηματοδότησης των προγραμμάτων πρόσβασης παιδιών προσχολικής ηλικίας, βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας καθώς και πρόσβασης παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης κατά την περίοδο 2023-2024. Από τότε και μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι στις 26.04.2024 μας ζητήθηκε αρμοδίως να αναρτήσουμε τις νέες συγκεντρωτικές καταστάσεις παραστατικών, που αφορούν τους ωφελούμενους ΑμεΑ άνω των 22 ετών, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα των πληρωμών των οφειλόμενων με τις δομές να παραμένουν από το Σεπτέμβριο του 2023 απλήρωτες! Το γεγονός αυτό δικαιολογημένα μας προβληματίζει για το αν η επιπλέον αυτή χρηματοδότηση αφορά στις συγκεκριμένες καθυστερημένες οφειλές προς τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ ή αν πρόκειται να καλύψει άλλα πιθανά ελλείμματα του Προγράμματος.

Όλη αυτή η ανεξήγητη και χωρίς προηγούμενο συμπεριφορά έναντι των Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ, που φτάνει στα όρια της στοχοποίησης τους, εξ αιτίας της απαράδεκτης καθυστέρησης της καταβολής των οφειλόμενων από το Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο. και την Ε.Ε.Τ.Α.Α., σε συνδυασμό με το ότι τα Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ, όπως οι περισσότερες δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης της χώρας, από τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και από την εκτόξευση του μισθολογικού κόστους, έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στην κυριολεξία στο όριο του λειτουργικού «στραγγαλισμού», να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους, με άμεσα ορατό τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπρεπή διαβίωση και την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για χιλιάδες ΑμεΑ και τις οικογένειές τους. Οι ιδιοκτησίες των ΚΔΑΠ ΑμεΑ έχουν εκτεθεί οικονομικά έναντι των προμηθευτών τους, των εργαζομένων τους αλλά και του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, αφού λειτουργούν τόσους μήνες χωρίς έσοδα, ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και τους βαρύνουν και μάλιστα με τόκους και προσαυξήσεις.

Παρά τις καθημερινές δυσκολίες και τα συνεχόμενα εμπόδια, που αντιμετωπίζουμε στην εύρυθμη λειτουργία των δομών μας, όλοι εμείς που έχουμε την τύχη και την ευλογία να δραστηριοποιούμαστε στο χώρο των ΑμεΑ, συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και ζέση να παρέχουμε αδιαλείπτως τις υπηρεσίες μας προς τα παιδιά και τους γονείς τους, που όλα αυτά τα χρόνια μας εμπιστεύονται, καθώς πιστεύουμε στο αυτονόητο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης των ΑμεΑ σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και επιμένουμε να θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να το κάνουμε με συμμάχους και όχι εχθρούς τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία με την περιγραφόμενη συμπεριφορά τους μας δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στο να παρέχουμε αξιοπρεπώς αυτό το κοινωνικό αγαθό προς τους συνανθρώπους μας.

Με την παρούσα επιστολή:

Ζητούμε την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλόμενων προς όλες τις δομές Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ., ώστε αυτά να καταφέρουν να τακτοποιήσουν άμεσα τις όποιες οφειλές και υποχρεώσεις έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης και να επανέλθουν σε μια κανονικότητα βγαίνοντας από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης με το οποίο λειτουργούν τους τελευταίους μήνες.

Ζητούμε να μας εξηγήσετε τον λόγο για τον οποίο στοχευμένα επιλέχθηκε από το Υπουργείο ο αποκλεισμός της συγκεκριμένης, ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας των ΑμεΑ άνω των 22 ετών, από από τις τακτικές μηνιαίες πληρωμές του συνόλου του Προγράμματος και τον λόγο για τον οποίο η έλλειψη των αναγκαίων κεφαλαίων για την κάλυψη των πληρωμών του Προγράμματος δεν ισομοιράστηκε σε όλες τις κατηγορίες θέσεων ωφελούμενων του Προγράμματος (Κ.Δ.Α.Π., Παιδικοί Σταθμοί), ώστε να μην την επιβαρυνθούν εις όλον και αποκλειστικά τα Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ.

Ζητούμε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα και δεσμευτικά για το αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα με τις πληρωμές και στην ερχόμενη χρονιά, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, και αν θα έχουμε να περιμένουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πρόσκληση του Προγράμματος για το έτος 2024-2025, καθώς έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας όσον αφορά το εκ του νόμου προβλεπόμενο προσωπικό, την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων στις δομές μας και το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας τους και θα ήταν ανεπίτρεπτο ηθικά και οικονομικά να βρεθούμε εν μέσω καλοκαιριού προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ζητούμε να επαναπροσδιορίσετε άμεσα την αξία τοποθέτησης (voucher), η οποία παραμένει παγιωμένη για σχεδόν μία δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια αύξηση των λειτουργικών εξόδων των δομών, ώστε με τον τρόπο αυτό να δοθεί η δυνατότητα για διατήρηση και για συνεχή αναβάθμιση των ήδη παρεχόμενων υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, για αξιοπρεπείς μισθούς στο εξειδικευμένο προσωπικό, που εργάζεται στις δομές προσφέροντας τεράστιο κοινωνικό έργο και για σταθερότητα στην λειτουργία των δομών. Τελευταία, είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι, λόγω του κλίματος δυσπιστίας προς το Υπουργείο που έχει δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες γενικότητες, αοριστίες και ψεύτικες υποσχέσεις που λαμβάναμε όλο αυτό το διάστημα όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος, να ζητήσουμε την απάντηση σας για το πλέον αυτονόητο.

Ζητούμε να μας απαντήσετε αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα για αποκλεισμό των Ατόμων με Αναπηρία, άνω των 22 ετών, από την πρόσκληση του Προγράμματος, όχι μόνο της επόμενης χρονιάς 2024-2025, αλλά των επόμενων χρόνων, καθώς μια τέτοια ενέργεια, εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στον θεσμό των Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τους, θα όξυνε εκ νέου τον κοινωνικό αποκλεισμό που διαχρονικά βιώνουν τα ΑμεΑ, με μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει στην ιδρυματοποίηση τους, διότι για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν υπάρχουν εναλλακτικές κοινωνικοποίησης, καθώς η φοίτηση των ΑμεΑ στη δευτεροβάθμια, μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) συνήθως διαρκεί μέχρι την ηλικία των 21 με 22 ετών. Και όλα τα παραπάνω τα ζητούμε σήμερα, τελευταία μέρα που είναι αναρτημένη σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους», με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, αρμόδιου Συντονιστή της Κυβέρνησης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Αξιότιμες κυρίες Υπουργοί, Ελπίζοντας στη θετική σας στάση στα ως άνω αυτονόητα και δίκαια αιτήματά μας, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και την επίσημη τοποθέτηση σας. Σας ευχαριστούμε θερμά.

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Βιοπούλου Έφη

Βοχαΐτης Δημήτρης

Ζαρναβαλος Δημήτριος

Μαλτζάρης Στέφανος

Μισχοπουλος Απόστολος

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.