ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Επιστρέφουν επιλεκτικά οι «εγκλωβισμένοι» Έλληνες από το Λονδίνο (βίντεο)

Δημήτρης Λαζόπουλος28 Μαρτίου 2020

Μοιρασμένα είναι τα συναισθήματα μεταξύ των, περίπου, 80 Ελλήνων οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, καθώς 30 αποχώρησαν χθες, Παρασκευή, άλλοι σήμερα και αύριο, ενώ ορισμένοι θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό εξήγησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας σήμερα το απόγευμα κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και τα αιτήματα Ελλήνων του εξωτερικού για επαναπατρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr από επιβάτες οι οποίοι παρέμεναν τις προηγούμενες ημέρες στο Stansted, χθες οι περισσότεροι διέμειναν σε ξενοδοχείο το οποίο μίσθωσε από την Πέμπτη η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, κάποιοι πέρασαν το βράδυ στις οικίες όπου νοίκιαζαν και άλλοι κοιμήθηκαν στο αεροδρόμιο.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο makthes.gr ότι ευτυχώς οι αρχές του Stansted τους επέτρεπαν την είσοδο, παρότι δεν πραγματοποιείται καμία πτήση από αυτό, ενώ τους παρείχαν νερά και τρόφιμα δωρεάν για τις ώρες που παρέμεναν στο αεροδρόμιο. 

Πλέον, όλοι όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα έχουν καταθέσει γραπτώς το αίτημά τους, το οποίο εξετάζεται. Μία επιβάτις, η οποία μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο makthes.gr, ενημερώθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα ότι μπορεί να μεταβεί στο Heathrow για να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς εδώ την περιμένει ο γιος της. 

Από την άλλη, «Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία της χώρας μας», ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας πως ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2.850 Έλληνες έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό, εκ των οποίων θα επαναπατριστούν μόνο εκείνοι που έχουν ανάγκη και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

1. Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο όπου βρίσκονται, π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μια απόδειξη συνταγογράφησης.

2. Όσοι δεν έχουν πού να μένουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Και αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά

3. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Οι 30 πολίτες που επέστρεψαν χθες με ειδική πτήση από το Χίθροου, όλοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. «Πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό, η διαδικασία επαναπατρισμού δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό», διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να επιστρέψουν, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι επιστροφές γίνονται για άτομα που έχουν ειδικούς λόγους και όχι για κάποιους που δίχως να έχουν ειδικό λόγο και δίχως να δίνουν τα στοιχεία τα απαραίτητα στις Αρχές θέλουν οπωσδήποτε να επιστρέψουν και να κάνουν μάλιστα και φασαρία», ανέφερε. 

Προσέθεσε ότι «δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι όσο και αν φωνάζουν εάν δεν έχουν σοβαρό λόγο, θα πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που αρνούνται να συνεργαστούν και δεν απαντούν στα ερωτήματα που τους θέτει η πρεσβεία ή η ΓΓΠΠ, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν έχουν κάπου να μείνουν και εκείνοι που αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά των λόγων που προβάλλουν, επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα».

Παρακολουθήστε τι δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς ειδικά για τους Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου στη σημερινή ενημέρωση:

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.