ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επίτιμη διδάκτορας στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ η πρωτοπόρος Ευστρατία Ζαφειρίου

MakThes Team06 Ιουνίου 2023

Επίτιμη πρώτη διδάκτορας του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε η Ευστρατία Ζαφειρίου, η οποία είναι σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η διαπρεπής επιστήμων από την Τρίγλια της Χαλκιδικής, που ολοκλήρωσε τις σπουδές του Μηχανολόγου Μηχανικού στο ΑΠΘ το 1993, τιμήθηκε από το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε για την προσφορά της στην ανάπτυξη συστημάτων αυτοματισμού και ρομποτικής, στην προώθηση της έρευνας στην ηλεκτροκίνηση και στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Η κα Ζαφειρίου έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στη βιώσιμη παραγωγή των αυτοκινήτων, την τεχνητή νοημοσύνη και την ηλεκτροκίνηση. Έχει διαγράψει εξαιρετική διαδρομή και όλοι όσοι την γνωρίζουμε είμαστε υπερήφανοι. Αποτελεί υπόδειγμα για τους νεαρούς φοιτητές», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος.

Στη συμβολή της Πολυτεχνικής Σχολής και του τμήματος ειδικότερα αναφέρθηκε ο κοσμήτορας Κυριάκος Υάκινθος, επισημαίνοντας ότι το Πολυτεχνείο είναι πρωτοπόρο σε εισροές τα τελευταία 20 χρόνια μετά την συνεργασία του με την hard core βιομηχανία. Το συγκεκριμένο τμήμα φέρνει κατά μέσο όρο 6 εκατομμύρια ευρώ έσοδα τον χρόνο. «Είναι από τις πιο ισχυρές σχολές και όλοι οι φοιτητές διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Υπάρχει καινοτόμα σκέψη και φοιτητές που διαπρέπουν στον εξωτερικό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του τμήματος, Γιώργος Σαββαΐδης, επισήμανε ότι είναι ευκαιρία οι φοιτητές να βγουν και να προσφέρουν στην ελεύθερη οικονομία και στην κοινωνία. Η κα Ζαφειρίου είναι γεγονός ότι αποτελεί έμπνευση για τους φοιτητές».

Τον έπαινο εκφώνησε ο καθηγητής του τμήματος, Νίκος Μουσιόπουλος, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που την έπεισε να πάει μέσω Erasmus στο Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, όπου τελικά έκανε το διδακτορικό της. Ο κ. Μουσιόπουλος αναφέρθηκε στην επαγγελματική της διαδρομή και στα πολλά διεθνή βραβεία που απέσπασε κατά τη διάρκεια της πορεία της. Σήμερα είναι επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης στην αυτοκινητοβιομηχανία της Audi.Κατέχοντας την ίδια θέση υπήρξε υπεύθυνη και στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα και πριν από αυτό είχε εργαστεί στην Volkswagen σαν ερευνήτρια στα συστήματα ισχύος (Researcher Powertrain Development).

Επιστρέφοντας στο Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε και εμφανώς συγκινημένη μετά την αναγόρευσή της ως επίτιμη διδάκτορας η Ευστρατία Ζαφειρίου εκφώνησε την ομιλία της με θέμα «Τα πάντα ρει της Διεθνούς Αυτοκινητοβιομηχανίας -Μεταξύ Εμπειρίας, Ενόρασης, Επίγνωσης και Θάρρους». Τα πάντα ρει στην ζωή μας, στους ανθρώπους, στην αυτοκινητοβιομηχανία, σαν σύνολο στην κοινωνία» είπε λίγο αργότερα κληθείσα να σχολιάσει τον τίτλο της ομιλίας της. «Είμαστε στο μεταίχμιο τώρα μιας τρομερής φάσης της αυτοκινητοβιομηχανίας , του μετασχηματισμού στον τρόπο παραγωγής μέσω της βιομηχανικής επανάστασης και το «πάντα ρει» είναι η μόνη... σταθερά που υπάρχει. Είναι η αλλαγή, χαίρομαι να την διμαορφώσω και είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρουμε σαν κοινωνία, σαν άνθρωποι αλλά και σαν αυτοκινητοβιομηχανία...»

Σε ένα σύντομο ταξίδι, όπως το αποκάλεσε η ίδια, αναφέρθηκε στην αλλαγή της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Υπάρχει ένας συνεχής μετασχηματισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρέπει να επενδύσουμε στην γνώση, αλλά και στην ψυχή μας. Προσωπικά λατρεύω τις αλλαγές. Η μόνη σταθερή αξία είναι η αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και στις αλλαγές που έρχονται. «Για να βγει ένα μοντέλο στην παραγωγή αναπτύσσεται για πέντε χρόνια και στην συνέχεια βρίσκεται στις αγορές για άλλα επτά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να βλέπουμε μπροστά πολλά χρόνια όταν σχεδιάζουμε ένα μοντέλο», τόνισε επισημαίνοντας παράλληλα και τα βασικά στοιχεία της εξέλιξης της αυτοκίνησης. «Αυτά είναι η συνδεσιμότητα, η βιώσιμη αειφορία, η κοινόχρηστη χρήση του αυτοκινήτου, η ηλεκτροκίνηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτόνομη οδήγηση», τόνισε. Παράλληλα έδωσε και το στίγμα του γκρουπ VW ότι μέχρι το 2030 θα έχει στραφεί στην ηλεκτροκίνηση, έχοντας ανταγωνιστές του Κινέζους που εξελίσσονται διαρκώς σε αυτό το κομμάτι. Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη είναι η καρδιά της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Είναι η εποχή που τα συστήματα , τα ρομπότ θα βοηθούν τους ανθρώπους. Είναι το μέλλον μας. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που δουλεύουν με την τεχνητή νοημοσύνη...Θα είναι μέσα στα αυτοκίνητά μας για να φτάσουμε στην αυτοκίνηση , στα αυτοκίνητα που δεν θα τα οδηγούν άνθρωποι. Χαίρομαι για αυτό όχι μόνο γιατί έχω επενδύσει σ αυτό αλλά γιατί είναι το μέλλον....»

Η τελετή ολοκληρώθηκε με μουσικό χαιρετισμό από τον Αυστριακό τρομπετίστα, λέκτορα στο πανεπιστήμιο της Βιέννης Leonhard Leeb και τη δημοτική χορωδία Νέας Τρίγλιας του δήμου Νέας Προποντίδας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.