ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ερχεται το briefing στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Οικονόμου14 Μαρτίου 2022

Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση στον Βορρά και τη Θεσσαλονίκη, μπαίνοντας δυναμικά στην μακριά τελική ευθεία που θα οδηγήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ήδη με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησαν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη οι δια ζώσης εκδηλώσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το κυβερνητικό έργο, όπως συνέβη αυτήν την εβδομάδα στην οποία ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης παρουσίασε το συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των υποδομών και των έργων της πόλης. Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ανεβάζει τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου με παρεμβάσεις, επαφές και συνεργασίες.

Ταυτόχρονα εντείνεται και η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης. Ήδη, με πολύ συντονισμένες κινήσεις, τόσο του αρμόδιου υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του νέου Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη, σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά αυτήν την εβδομάδα το briefing στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μία προαναγγελία που έκανε ο κ. Οικονόμου μόλις πριν από 3 εβδομάδες (για την ακρίβεια στις 18 Φεβρουαρίου) κατά την πρώτη του θεσμική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή και ότι γι’ αυτό σε τακτικά διαστήματα, ει δυνατόν μια φορά τον μήνα, κυβερνητικό briefing, δηλαδή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη δραστηριότητα της κυβέρνησης, θα γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Οικονόμου είχε επισημάνει ότι το υφυπουργείο και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα έχουν από εδώ και πέρα έναν πιο ευδιάκριτο και ουσιαστικό ρόλο στην πόλη και στη Βόρεια Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες για τη στήριξη του δημοσιογραφικού κλάδου και την εξασφάλιση της επιβίωσης των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, επιδιώκοντας τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τον δημοσιογραφικό κλάδο, ανάγκες και προβλήματα που οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν ως συνέπειες και αποτύπωμα και στον εργασιακό χώρο των ΜΜΕ. Αναζητώντας τρόπο για την ενίσχυση του ρόλου τους, εξασφαλίζοντας την επιβίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, την επιβίωση των περιφερειακών ΜΜΕ, στηρίζοντας τον ρόλο τους, επιδιώκοντας, πάντα, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, κάτι που είναι πολύ ουσιαστικό και για την ίδια τη δημοκρατία και για την ανάδειξη συνολικότερα της προσπάθειας και της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων που ζουν εδώ, αλλά και του ρόλου ευρύτερα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας» ήταν τα λόγια του κ. Οικονόμου.

Σε πολιτικό επίπεδο η αναβάθμιση και σε επικοινωνιακό επίπεδο της Θεσσαλονίκης αποτελεί και πολιτική αναβάθμιση, καθώς -όπως τονίζει συχνά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη- «για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν απόλυτη προτεραιότητα, η οποία αποτυπώνεται και σε μια πολιτική που με συγκεκριμένες πράξεις αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις, τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η περιοχή. Η Θεσσαλονίκη, με τις πολλαπλές της δυνατότητες, με την εξωστρέφεια, είναι στοίχημα για όλους μας, για την ελληνική πολιτεία συνολικότερα, να επιτελέσει τον ρόλο που προσδοκούμε να διαδραματίσει», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εκκίνηση του briefing, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα γίνει αυτήν την Παρασκευή 18 Μαρτίου, πιθανότατα σε χώρο που θα είναι εντός της ΔΕΘ και θα διεξαχθεί με την ίδια διαδικασία, όπως αντίστοιχα γίνονται οι ενημερώσεις κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην Αθήνα. Θα είναι δια ζώσης και θα περιλαμβάνει ένα κομμάτι πολιτικής εισήγησης του κ. Οικονόμου και στη συνέχεια τις ερωτήσεις από τους πολιτικούς συντάκτες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι -όπως και της Αθήνας- σύντομο και δε θα μοιάζει καθόλου με την διαδικασία της συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ, που διαρκεί ώρες.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι προφανές ότι πέρα από την πολιτική επικαιρότητα που θα είναι το βασικό κομμάτι της ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης στο briefing θα υπάρχει χώρος και για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, καθώς αναμένεται να τεθούν και ερωτήσεις που αφορούν στην πόλη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα η τακτική ενημέρωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί και μια κίνηση ενίσχυσης της πόλης σε κυβερνητικό επίπεδο, ένα θέμα που συχνά στο παρελθόν είχε δημιουργήσει πολλές γκρίνιες και παρασκηνιακές διαμαρτυρίες εντός της τοπικής ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η συζήτηση είχε επακολουθήσει του τελευταίου κυβερνητικού ανασχηματισμού που έκανε τον Ιανουάριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση σε αυτές τις ενστάσεις δόθηκε από την κυβέρνηση με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στον Βορρά και στη Θεσσαλονίκη, με την τακτική παρουσία του πρωθυπουργού στη πόλη και με την τακτική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και με πρόσφατες κινήσεις: η μία ήταν η τοποθέτηση του Θεσσαλονικιού Δημήτρη Γαλαμάτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η δεύτερη ήταν η ενίσχυση του ρόλου της Γραμματείας με την λειτουργία γραφείου της και στη Θεσσαλονίκη στο κτίριο του ΥΜΑΘ, ενώ και το briefing εντάσσεται σε αυτήν τη λογική.

Θετικά σχόλια

Η μηνιαία ενημέρωση στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει θετικά σχόλια και αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της ΝΔ.

«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία και μία πολύ χρήσιμη κίνηση. Βοηθά και την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και το έργο των δημοσιογράφων, που γίνονται αποδέκτες πρωτογενών ειδήσεων. Η είδηση θα βγαίνει πλέον από τη Θεσσαλονίκη, που σίγουρα αναβαθμίζεται», σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ και δημοσιογράφος στο επάγγελμα Κώστας Γκιουλέκας. Προσθέτει δε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι στη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ορίστηκε ο Δημήτρης Γαλαμάτης, ένας άνθρωπος που θέλει να βοηθήσει την πόλη.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ της Β’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος. «Είναι σημαντικό ότι κάτι που ανακοινώθηκε γίνεται πράξη. Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη είναι μια θετική εξέλιξη για την πόλη αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αποδεικνύει ότι πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει τη Θεσσαλονίκη ισχύει και με το παραπάνω. Αυτό μαζί με την πορεία υλοποίησης των έργων στον Βορρά είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γυρίζουν σελίδα», τονίζει.

Τέλος ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκης Βοϊτσίδης τονίζει ότι με τη μηνιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η ενημέρωση στη Θεσσαλονίκη ενισχύεται σημαντικά. Προσθέτει δε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε με την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας πρέπει να συνεχιστεί.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.03.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.