Η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αυξάνει τον συγχρωτισμό και τα κρούσματα. Μεγαλύτερες αποστάσεις και χώρους της ΔΕΘ προτείνει η ομάδα του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία του ΑΠΘ που εκπόνησε έρευνα για την εξέλιξη της πανδημίας στο πανεπιστήμιο.
"Η εξέλιξη της πανδημίας COVID1-19 στα πανεπιστήμια και ο αυξημένος συγχρωτισμός ως βασικός προσδιοριστής του κινδύνου μόλυνσης", αποτελεί το όνομα αλλά και το πεδίο της έρευνας της ομάδας των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που μελέτησε τα επιδημιολογικά στοιχεία του πανεπιστημίου και του ΕΟΔΥ στο γενικό πληθυσμό και διεξήγαγε αποτελέσματα σχετικά με τα κρούσματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, προσδιορίζοντας τις βασικές αιτίες και προκρίνοντας λύσεις.
Τα κρούσματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και τον αναπληρωτή καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πολιτικής Υγείας του ΑΠΘ, Ηλία Κονδύλη, "η έρευνα είναι ανάλυση δευτερογενών δεδομένων. Βασίζεται στα κρούσματα έτσι όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν αρχικά τρεις φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια σε εβδομαδιαία βάση από τις πρυτανικές αρχές και αφορούν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους. Η έρευνα καλύπτει στην ουσία την εξέλιξη της επιδημίας στο ΑΠΘ τους τελευταίους τρείς μήνες, δηλαδή την περίοδο όπου το πανεπιστήμιο λειτούργησε με φυσική παρουσία φοιτητών και διδασκόντων".
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, ο συγχρωτισμός πολλαπλασίασε τον κίνδυνο μόλυνσης στην πανεπιστημιακή κοινότητα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αποτιμώντας την πρώτη περίοδο λειτουργίας των πανεπιστημίων, τα δηλωθέντα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο αρχές Νοεμβρίου (1-21/11), στη συνέχεια, το επόμενο διάστημα σταθεροποιήθηκαν (22/11-12/12) και έπειτα την περίοδο επιστροφής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων φαίνεται πως υπερ-εξαπλασιάστηκαν (26/12-16/1).
"Το βασικό εύρημα και έχει σημασία από την σκοπιά της δημόσιας υγείας, είναι ότι σε περιόδους όπου υπήρξε αυξημένος συγχρωτισμός και συνωστισμός φοιτητών και διδασκόντων σε αμφιθέατρα και εργαστήρια, ο κίνδυνος μόλυνσης από την COVID-19 ήταν υψηλός. Ενδεικτικά θα σας πω ότι τις πρώτες 3 εβδομάδες Οκτωβρίου, δηλαδή τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του ΑΠΘ με φυσική παρουσία ο κίνδυνος μόλυνσης στα μέλη ΔΕΠ και διοικητικό διδακτικό προσωπικό που έχει και προσωπική επαφή με τους φοιτητές ήταν από 70% εώς110% υψηλότερος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η μελέτη μας δείχνει ότι πέρα της εμβολιαστικής κάλυψης ο συγχρωτισμός και συνωστισμός χωρίς την τήρηση στοιχειωδών μέτρων υγείας, μάσκες, αποστάσεις και φυσικό αερισμό, μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, να αυξήσει πολλαπλασιαστικά τον κίνδυνο έκθεσης και μόλυνσης στον νέο κορονοϊό", εξηγεί ο κ. Κονδύλης.
Οι καθηγητές κ. Κονδύλης και κ. Μπένος που πραγματοποίησαν την έρευνα, στο γραφείο τους στο ΑΠΘ
Οι μάσκες, τα τεστ και η ΔΕΘ
Όπως εξηγεί ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ, θα πρέπει να παρθούν μέτρα ακόμα και για την περίοδο της εξεταστικής που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων που ο αριθμός των φοιτητών είναι εξαιρετικά μεγάλος, τονίζοντας πως υπάρχουν λύσεις, όπως η χρήση του χώρου της ΔΕΘ που βρίσκεται απέναντι από το πανεπιστήμιο. "Πιστεύουμε ότι τα μαθήματα και η εξεταστική στο πανεπιστήμιο πρέπει να γίνονται δια ζώσης, αλλά λαμβάνοντας μέτρα. Υπάρχουν τμήματα που έχουν περισσότερα από 500 άτομα. Ο σύλλογος μελών ΔΕΠ έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση με τους ανθρώπους της ΔΕΘ, όπου διαθέτει τεράστιους χώρους και αφού δεν χρησιμοποιούνται για άλλες εκθέσεις αυτή την περίοδο, θα μπορούσαν να δοθούν και δωρεάν μάλιστα στο ΑΠΘ ώστε να αναπτύξουμε μεγαλύτερους χώρους με μεγαλύτερες αποστάσεις.
Αυτό που τονίζουμε είναι ότι παρότι υπάρχει καλύτερη κατάσταση συγκρινόμενη με τον γενικό πληθυσμό στο θέμα του εμβολιασμού, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αυτό που δείχνει και η ερευνά μας, καθώς την περίοδο του Οκτωβρίου που είχαμε μαζικό συγχρωτισμό φοιτητών, διοικητικού προσωπικού και μελών ΔΕΠ το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα στον πανεπιστημιακό πληθυσμό".
Η ομάδα αυτή την περίοδο εργάζεται επάνω στα δεδομένα της εξέλιξης της νόσου, που σύμφωνα με τον κ. Μπένο, "λανθασμένα θεωρήθηκε πολύ ελαφριά και περίμενε κανείς πως δεν θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, καθώς έγινε το αντίθετο. Η παραλλαγή της Όμικρον είναι πάρα πολύ μεταδοτική, εκθετικά μεγαλύτερη η αποδοτικότητά της από ότι η Δέλτα και αυτό ακριβώς σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και με μικρότερο ποσοστό κινδύνου, θα έχουμε περισσότερους ασθενείς στα νοσοκομεία. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τελειώνει. Οι μεταλλάξεις, τα νέα στελέχη δημιουργούνται όταν υπάρχει μεταδοτικότητα στον πληθυσμό. Άρα, τώρα έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον", επισημαίνει ο καθηγητής.
*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 30 Ιανουαρίου 2022