ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα του SolidarityNow: Γυναίκες Μετανάστριες και Εργασία στην Ελλάδα – η πραγματικότητα

MakThes Team07 Μαρτίου 2024

Με μια έρευνα που αφορά την πρόσβαση στον εργασιακό στίβο μεταναστριών στην Ελλάδα, τιμά το SolidarityNow την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες, φέρνοντας στο φως τα ευρήματα που επιβεβαιώνουν:

α) τη μη αξιοποίηση των προσόντων των μεταναστριών σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας,

β) την αδήλωτη εργασία και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας για τις μετανάστριες και

γ) την ύπαρξη χάσματος στην έμφυλη εκπροσώπηση στην εργασία στη χώρα.

Έρευνα: “Η πραγματικότητα της απασχόλησης για τις μετανάστριες στην Ελλάδα”.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2022, σε ένα δείγμα 215 γυναικών από 28 διαφορετικές χώρες. Επιπλέον, στην έρευνα έλαβαν μέρος 11 ιδιωτικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων δυο οργανισμών ανθρωπίνου δυναμικού. Τα κυριότερα συμπεράσματα βάσει και των προσωπικών μαρτυριών των γυναικών είναι:

  • Η συνολική υποβάθμιση του επιπέδου απασχόλησης των γυναικών μεταναστριών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες καταγωγής τους και το μορφωτικό τους επίπεδο.
  • Ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης και την πρότερη εμπειρία τους, οι μετανάστριες εργαζόμενες τείνουν να αναλαμβάνουν εργασίες χαμηλής ειδίκευσης σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίες αναζητούν προσωπικό για θέσεις εργασίας με ελάχιστες απαιτήσεις δεξιοτήτων.
  • Οι γυναίκες υψηλής ειδίκευσης χρειάζονται εξειδικευμένη υποστήριξη για να αποφευχθεί το φαινόμενο του “brain waste”, δηλαδή της «σπατάλης μυαλού»/ικανοτήτων.

Η ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα απασχολούν γυναίκες μετανάστριες σε ποσοστό που ανέρχεται έως και στο 15% του εργατικού τους δυναμικού. Στα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται η δέσμευση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν μετανάστριες. Η απόφαση τους οφείλεται κυρίως στις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν για εύρεση προσωπικού, ιδίως

στον τομέα του τουρισμού και της αντίστοιχης έλλειψης εργατικού δυναμικού στο πεδίο αυτό.

Η Ελλάδα και η εργασιακή ισότητα των φύλων

Η ισότητα των φύλων στην απασχόληση αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά θέματα, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος στην κατάταξη των κρατών μελών της ΕΕ με βάση τον δείκτη ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE) και είναι η χώρα που έχει τις μεγαλύτερες ανισότητες φύλου ως προς την απασχόληση και την ανεργία εκ των 27 κρατών μελών.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ακόμα πιο κρίσιμα όταν μιλάμε για γυναίκες μετανάστριες. Στο SolidarityNow μέσα από την υπηρεσία απασχόλησης στα Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιχειρείται καθημερινά η επέκταση των δικτύων επικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων. Μέσα από αυτή την προσπάθεια, παρατηρούνται και οι έμφυλες ανισότητες που επικρατούν στην πρόσβαση στην εργασία ειδικά στις γυναίκες μεταναστευτικής καταγωγής.

Μια αλλαγή με οφέλη για όλους

Η αύξηση του γυναικείου ποσοστού απασχόλησης και η μείωση των ανισοτήτων φύλου στην αγορά εργασίας μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Για αυτό, η ανάγκη για τη χάραξη εξειδικευμένων πολιτικών που λαμβάνουν υπόψιν συνδυαστικά τις ανάγκες και τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού, την έμφυλη διάσταση και τις ανάγκες του τομέα των επιχειρήσεων κρίνεται επιτακτική.

Link για την έρευνα: https://shorturl.at/tORU2

Σύνοψη στα ελληνικά: https://shorturl.at/bpzZ3

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.