ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έργα τουλάχιστον 33,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο δήμος Θεσσαλονίκης για το 2021

Δημήτρης Λαζόπουλος01 Δεκεμβρίου 2020

Σε 33,9 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2021, όπως παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου που ξεκίνησε... τον προηγούμενο μήνα, χθες 30 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε τον... επόμενο, σήμερα ξημερώματα 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριζίδης, από τα 33,9 εκατ. για το 2021, τα 22,1 προορίζονται για συνεχιζόμενα έργα και εν εξελίξει διαγωνισμούς και τα 11,8 εκατ. αφορούν νέες προτάσεις της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Στην τελευταία κατηγορία μάλιστα δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη τα έργα που σχεδιάζει η διοίκηση για να προτείνει προς ένταξη στο αυτοδιοικητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης», παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

«Στόχος βασικός είναι μέσα στην πανδημία να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ», διαβεβαίωσε ο κ. Κυριζίδης και υποστήριξε ότι σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος δήμος σε χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος, από το σύνολο του προϋπολογισμού του Τ.Π. το 48% προορίζεται για έργα της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και το 40 για έργα της διεύθυνσης Κατασκευών και Συντηρήσεων. Μικρότερα ποσοστά αντιστοιχούν σε άλλες διευθύνσεις, όπως εκείνες του Αστικού Περιβάλλοντος, της Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, των Αρχιτεκτονικών Μελετών και της Δόμησης.

Μεταξύ άλλων έργων που περιλαμβάνονται στο Τ.Π. για το 2021, ο κ. Κυριζίδης ανέφερε την ανάπλαση της ζώνης Πρασίνου στα Βυζαντινά Τείχη, τη μετατροπή του Καπανίου και του άξονα της Γούναρη σε ανοιχτά κέντρα εμπορίου, την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, τη διαμόρφωση του σκάμματος του θαλάσσιου τείχους στην οδό Μητροπόλεως.

Ακόμη, ο κ. Κυριζίδης ισχυρίστηκε ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται και η κατασκευή του πάρκου ΑμεΑ στο πάλαι ποτέ Ορφανοτροφείο στην Τούμπα.

Πέραν αυτών, στο Τ.Π. περιλαμβάνεται η ανάπλαση παιδικών χαρών και πάρκων της πόλης, όπως στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Ροτόντα, η οδός Σοφούλη και Βαφοπούλου, η διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου από την οδό Μήλου μέχρι την οδό Κατσιμίδη, παρεμβάσεις αναπλάσεων σε τουλάχιστον 20 γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Επιπροσθέτως, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις ενεργειακές αναβαθμίσεις και συντηρήσεις σχολικών μονάδων, στην ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έργα αναβάθμισης των κοιμητηρίων, τόσο στην Ευαγγελίστρια, όσο και στα «Αναστάσεως του Κυρίου» όπου προβλέπονται νέοι τάφοι, ασφαλτοστρώσεις, συντήρηση και αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπως επίσης και στην κατασκευή πεζοδρομίων στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, Διαμαρτυρομένων και Αρμενίων.

Κλείνοντας, ο κ. Κυριζίδης ζήτησε την αρωγή της αντιπολίτευσης και τις προτάσεις της, ενώ διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο εξάμηνο θα είναι σε εξέλιξη πολλά από τα συνεχιζόμενα έργα και «θα έχουμε ένα Τ.Π. που θα υλοποιείται με στόχευση και με ελάχιστα χρήματα των δημοτών».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, πηγές του makthes.gr από τη διοίκηση του δήμου συνόψιζαν τα έργα στα οποία εστιάζει το Τ.Π. για το 2021:

«Η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, η ανάδειξη της περιοχής των πρώην στάβλων της Παπάφη σε ένα νέο τοπόσημο κι η αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου της οδού Κριεζώτου είναι μόνον ορισμένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα της Διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα για το νέο έτος.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 34 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό της τρέχουσας χρονιάς κατά περίπου δέκα εκατ. ευρώ. Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχοντας ολοκληρώσει το στάδιο της διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης, πρόκειται να καταθέσει το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί

Ξεχωριστή θέση στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα χρονιά καταλαμβάνει ο σχεδιασμός για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ανάθεση μελέτης για την ανάπλαση των πρώην στάβλων της Παπάφη -στην περιοχή της Τούμπας- ενός έργου για το οποίο έπειτα από ενέργειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σχεδιάζεται ακόμη για την αξιοποίηση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπό και για την ανάπλαση των χώρων πρασίνου απέναντι από τον Λευκό Πύργο, ενώ στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχει η πρόβλεψη για την εκπόνηση μελετών για το έργο της κατασκευής ξύλινου ντεκ στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλες αναπλάσεις

Μέσα στο 2021 αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της πολύπαθης πλατείας Διοικητηρίου. Ο δρόμος για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, που προβλέπει την αποκατάσταση της πλατείας με την ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, άνοιξε με την προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης που συνάφθηκε μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Εγνατίας Οδού Α.Ε.

Στα έργα που προγραμματίζονται για το νέο έτος έχουν περιληφθεί ακόμη η δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στο Καπάνι και στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη όπως επίσης η ανάπλαση του πάρκου στη συμβολή της Μάρκου Μπότσαρη με την Ηλέκτρας.

Αναβαθμίζονται οι γειτονιές

Τη μερίδα του λέοντος στο νέο τεχνικό πρόγραμμα καταλαμβάνει ο τομέας της βιώσιμης κινητικότητας, στον οποίο κατευθύνεται το περίπου 48% των κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί.

Στον τομέα αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, για να αναβαθμίσει τις γειτονιές της πόλης, ενώ προγραμματίζει παράλληλα διαδικασίες για την ανάπλαση της Σοφούλη, της οδού Βαφόπουλου και της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Μέσα στο 2021 αναμένεται να εξελιχθούν έργα για την ανάδειξη σημαντικών δημόσιων κτιρίων, όπως τα Δικαστήρια, για τη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάθμευσης καθώς και για τη βελτιστοποίηση του δικτύου των ποδηλατόδρομων.

Σχολική στέγη

Ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδει η Δημοτική Αρχή στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών εκπαίδευσης, έχοντας προβλέψει σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα δεκάδες έργα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου της οδού Κριεζώτου, η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Κλεάνθους, η διαμόρφωση σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια, κ.ά.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2021 περιλαμβάνονται ακόμη έργα αναβάθμισης του πρασίνου, βελτίωσης του φωτισμού, παρεμβάσεις στους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης αλλά και εκτεταμένα έργα συντηρήσεων».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.