Τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου για να τους παρουσιάσει τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και εντάσσονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Αρχικά επισκέφθηκαν το Αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη, όπου ο Διευθυντής και καθηγητής ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Λιθουργίδης παρουσίασε την πλατφόρμα φαινοτυπικής απεικόνισης καλλιεργούμενων ειδών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί υποέργο της πράξης «Σύστημα ολοκληρωμένης φαινοτυπικής και γενοτυπικής αποτύπωσης και ανάλυσης phono genomics συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.
Η πλατφόρμα είναι εγκατεστημένη στο αγρόκτημα του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Περιλαμβάνει αισθητήρες για διπλή σάρωση των καλλιεργειών, μετρά μορφολογικές παραμέτρους όπως το ύψος των φυτών, την φυλλική επιφάνεια την βιομάζα, το χρώμα της καλλιέργειας για την ανίχνευση προσβολών. Περιλαμβάνει μετεωρολογικό σταθμό που παρέχει δεδομένα για τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, την ταχύτητα του ανέμου, την ηλιακή ακτινοβολία και τη βροχόπτωση.
Στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας, ο Υφυπουργός και η Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκαν το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλλη.
Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Ιορδάνης Βογιατζόγλου τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.
Πρόκειται για νεόδμητο κτίριο συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.
Το σχολείο κατασκευάστηκε βάσει εγκεκριμένου κτιριολογικού και περιλαμβάνει 10 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες καλλιτεχνικών, πληροφορικής και φυσικών επιστημών, αίθουσες ξένων γλωσσών, τραπεζαρία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ιατρείο, γραφεία διδασκόντων, χώρους υγιεινής σε κάθε όροφο και όλες τις απαιτούμενες υποδομές για την εξυπηρέτηση και ανεμπόδιστη πρόσβαση ΑΜΕΑ (ανελκυστήρας, ράμπες, wc). Ο αύλειος χώρος έχει διαμορφωθεί με φυτεύσεις πρασίνου ενώ περιλαμβάνει και γήπεδο καλαθοσφαίρισης.
Η τελευταία στάση ήταν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου σ’ ένα έργο που εντάσσεται στη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» που συντονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου.
Το έργο είναι η ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών Κλινικής-Δικαστικής Τοξικολογίας και Ιστοπαθολογίας του Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας ΑΠΘ συνολικού προϋπολογισμού 376.610,32 ευρώ.
Το έργο παρουσίασε ο Ιατροδικαστής και καθηγητής ΑΠΘ κ. Νίκος Ράικος.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
1.Προμήθεια συστήματος υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης συνδυασμένη με φασματομετρία μάζας σε σειρά (HPLC-MS-MS). Το σύστημα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για κάθε σύγχρονο εργαστήριο βιοανάλυσης, φαρμακευτικής ανάλυσης και τοξικολογίας καθώς η τεχνική είναι μία πανίσχυρη αναλυτική τεχνική για ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών και ποσοτικών προσδιορισμών στο πεδίο της τοξικολογίας, της θεραπευτικής παρακολούθησης των φαρμάκων και μελετών τοξικότητας.
2.Προμήθεια αυτόματου μηχανήματος (Autostainerlink). Το σύστημα αφορά σε ολοκληρωμένη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα για τις ειδικές εξετάσεις ανίχνευσης αντιγόνων και αποτελεί βασικό εργαλείο για την διεξαγωγή ιστολογικών παρασκευασμάτων σε εξειδικευμένες συνθήκες.
3.Προμήεια Φωτόμετρου ELISA. Η Τεχνική ELISA είναι χρήσιμη για την ποσοτική εκτίμηση των τάξεων των μυοκαρδιοπαθειών καθώς και τον περεταίρω προσδιορισμό των επιπέδων των εμφραγμάτων.
4. Προμήθεια Real-time PCR. Η τεχνική είναι σημαντική για την ταυτοποίηση των πτωμάτων αγνώστων στοιχείων τα οποία προέρχονται από παραμεθόριες περιοχές. Επίσης χρησιμεύει και στον καθορισμό και στην έρευνα του γενετικού υπόβαθρου στην πρόγνωση και διάγνωση τυχόν μυοκαρδιοπαθειών όπως επίσης και τυχόν προδιάθεσης στο έμφραγμα. Ακόμη κύριο ρόλο έχει και στον καθορισμό των αιτιών ενδομήτριου θανάτου