Έπειτα από περίοδο αρκετών μηνών κατά την οποία η κυβέρνηση «πάγωσε» το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, αφήνοντας να παρέλθουν οι εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να αποσαφηνίσει οριστικά ποια θα είναι η τελική απόφασή του σχετικά με τα σχέδια τα οποία ήταν σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΜτΚ» τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κινητικότητα γύρω από αυτό το θέμα με στόχο να διευθετηθούν οι σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μία άτυπη διαδικτυακή συζήτηση με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας και ίσως και ένας, δύο ακόμη εκπρόσωποι σημαντικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαδικτυακή συζήτηση πρόκειται να γίνει μέσα στην προσεχή εβδομάδα.
Σκοπός της είναι να διαπιστώσει η κυβέρνηση εάν υπάρχει ή όχι ομοθυμία ως προς την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης και να διερευνήσει ποια είναι η στάση των βασικών εκπροσώπων της πόλης στις σκέψεις που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης για το ενδεχόμενο παραχώρησης του μάνατζμεντ του εκθεσιακού φορέα σε ιδιώτη.
Το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκαλύψει με δημοσιεύματά του το makthes.gr τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε οποιαδήποτε νύξη για το θέμα κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, μη θέλοντας να το ανακινήσει λίγες εβδομάδες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή την ιδέα της εκχώρησης του μάνατζμεντ της ΔΕΘ-Helexpo σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εκθεσιακό κλάδο είχε συζητήσει ο κ. Χατζηδάκης με παράγοντες της πόλης καθώς και του εκθεσιακού φορέα. Το κλίμα που συνάντησε απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο ήταν αρνητικό.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με το αποτέλεσμα των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται να οδηγεί την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά πριν να λάβει τις τελικές αποφάσεις της θέλει να διαβουλευθεί, μέσω του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους βασικούς παράγοντες της πόλης, γι’ αυτό και προγραμματίζει τη διαδικτυακή συνάντηση.
Η δεύτερη σοβαρή εκκρεμότητα η οποία θα απασχολήσει τη συζήτηση του υπουργού με τους παράγοντες της Θεσσαλονίκης είναι το χρηματοδοτικό σχήμα υπό το οποίο θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συζητά τίποτε άλλο πέραν του ΣΔΙΤ και το ζητούμενο πλέον είναι ποιο θα είναι το ποσόν το οποίο θα κληθεί να εισφέρει το ελληνικό δημόσιο σε έναν εκτιμώμενο προϋπολογισμό ο οποίος φαίνεται να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Ο Απ. Τζιτζικώστας
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εμμένει στη θέση την οποία έχει διατυπώσει εξ αρχής. Είναι υπέρ του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή ιδιώτη, δηλαδή το έργο να εκτελεστεί υπό μορφή ΣΔΙΤ.
Όπως μάλιστα, σημειώνει στη «ΜτΚ», «θα μπορούσε ο ιδιώτης να καλύψει και το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρειάζονται για το εκθεσιακό κέντρο, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η συμμετοχή του κράτους.
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε ενδεχομένως, πέρα από τις εμπορικές χρήσεις, ξενοδοχείο, επιχειρηματικό κέντρο, πάρκινγκ, να αξιοποιήσει το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο κατά τις ημέρες που αυτό θα είναι κενό, για να διοργανώσει δικές του δράσεις ή εκδηλώσεις».
Ο κ. Τζιτζικώστας τονίζει πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση το εκθεσιακό κέντρο, όπως και το μετοχικό κεφάλαιο του εκθεσιακού φορέα, θα πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».
Ο Στ. Αγγελούδης
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έχει εκφράσει τη διαφωνία του για το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και το είχε δηλώσει και προεκλογικά. Μιλώντας στη «ΜτΚ» αναφέρει ότι «η συζήτηση πρέπει να έχει στο κέντρο της το μητροπολιτικό πάρκο.
Εμείς προτείναμε και προεκλογικά ότι στο σημερινό χώρο της Έκθεσης μπορεί να γίνει ένα μικρότερου βεληνεκούς εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και ο υπόλοιπος χώρος να αποδοθεί στην πόλη. Επίσης, θα πρέπει ο χώρος του Γ’ Σώματος Στρατού όπως και το οικόπεδο που βρίσκεται στην Αγία Φωτεινή να αποδοθούν κι αυτά στην πόλη, να αποτελέσουν ενιαίο χώρο με αυτόν της ΔΕΘ».
Ο κ. Αγγελούδης σημειώνει ότι «υπάρχουν ιδέες και λύσεις στις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει επιμονή στη λύση του ΣΔΙΤ θα μπορούσε να υλοποιηθεί το υπάρχον πρότζεκτ σχέδιο με μικρότερους όγκους, με λιγότερα τετραγωνικά για εκθεσιακές και εμπορικές χρήσεις.
Η πόλη θα πρέπει να συνεννοηθεί ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση». Τέλος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει ότι ο εκθεσιακός φορέας θα πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo
Σε δήλωσή του στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας αναφέρει ότι «παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, με ανησυχία, αυτά τα δημοσιεύματα για την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Ως διοίκηση έχουμε αποφύγει να μπούμε σε δημόσια αντιπαράθεση που μόνο κακό θα έκανε σε ένα εμβληματικό έργο που θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και περισσότερο πράσινη.
Από το 2013 που ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της πόλης μας, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη μέγιστη συναίνεση ανάμεσα σε τέσσερις κυβερνήσεις, όλους τους φορείς της πόλης και τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 το ανέδειξε σαν ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα της χώρας, που επιπλέον το στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης και επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η πόλη σχεδόν ομόφωνα, υποστήριξε ένα σημαντικό έργο. Και δεν πρέπει να χαθεί το momentum».
Ο κ. Τζήκας επισημαίνει πως «από την αρχή με βάση τις μελέτες και τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, μιλήσαμε για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους που θα ακολουθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο θεωρεί τα εκθεσιακά κέντρα εργαλεία στα χέρια των πόλεων και των Περιφερειών, για να τονώνουν τις οικονομίες τους, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητά τους. Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο θα πρέπει να ακολουθήσουμε και στην περίπτωσή μας».
* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ στις 26.11.2023