Σε επαγρύπνηση και εγρήγορση ώστε να μην περάσει το σχέδιο πλήρους απαξίωσης της ΕΡΤ3 και να ανατραπεί η δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με το τρίτο κανάλι να έχει χάσει ουσιαστικά τόσο την ανεξαρτησία του όσο και τον ενημερωτικό του χαρακτήρα, βρίσκονται οι εργαζόμενοι αλλά και η ΕΣΗΕΜ-Θ.
Μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «ΜτΚ» αναφορικά με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Αγγελάκη και τη Λεωφόρο Στρατού, αλλά και τους σχεδιασμούς «εξαφάνισης» της ΕΡΤ3 διά της διολισθήσεως για χάρη του ErtNews, του νέου καναλιού που έβγαλαν ξαφνικά στον αέρα οι ιθύνοντες της Αγάς Παρασκευής, η αγωνιά των εργαζομένων φαίνεται πως μετουσιώνεται σε δράση. Έτσι, την εβδομάδα που τελειώνει πραγματοποιήθηκε τόσο μια κρίσιμη συνάντηση αντιπροσωπείας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ με τον γενικό διευθυντή, Φίλιο Στάγκο, όσο και νέα εργασιακή συνέλευση ενημέρωσης και κλιμάκωσης των αντιδράσεων.
Στην πρώτη, ο κ. Στάγκος τόνισε στους συνδικαλιστές πως όντως το τρίτο κανάλι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν διάγει τις καλύτερές του μέρες και έδειξε να συμμερίζεται την ανησυχία για τη συρρίκνωση του δημοσιογραφικού έργου και ρόλου του, όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ο ίδιος γνωρίζει την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου να αποψιλωθεί και περιθωριοποιηθεί η ΕΡΤ3 και να πάρει τη θέση της το ErtNews. Μάλιστα, ο κ. Στάγκος εμφανίστηκε υπέρμαχος της ενίσχυσης του σταθμού με αύξηση προϋπολογισμού και απαραίτητο προσωπικό στις θέσεις που «πονάει», ενώ ήταν κάθετος πως θα υποβάλλει την παραίτησή του σε περίπτωση που προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ3, καθώς ουσιαστικά δε θα έχει αντικείμενο.
Η εργασιακή συνέλευση
Την συνάντηση με τον γενικό διευθυντή ακολούθησε μία ακόμη εργασιακή συνέλευση όπου οι διοικούντες την ΕΣΗΕΜ-Θ εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για το μέλλον του καναλιού διαπιστώνοντας ανοιχτά πως «είναι πλέον φανερό πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ErtNews, αλλά όλη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με το κανάλι πλήρως αποψιλωμένο από κάθε αρμοδιότητα και απόλυτα απαξιωμένο, αφού δεν υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές, το πρόγραμμα το καθορίζει η Αθήνα βάζοντας και βγάζοντας ό,τι θέλει είτε να αρπάξει για εκείνη είτε να ξεφορτωθεί, ενώ ακόμα και τα έκτακτα δελτία είτε απαγορεύονται (όπως στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου πέρσι το καλοκαίρι) είτε δεν μπορούν να βγουν ακριβώς εξαιτίας αυτής της απαξίωσης.
Τώρα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να γίνει την Τρίτη μια διαδικτυακή συζήτηση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ με τα μεγάλα «κεφάλια» του Ραδιομεγάρου, τους Ζούλα και Καφαράκη, ενώ την επόμενη Παρασκευή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί στο πλαίσιο του briefing στη Θεσσαλονίκη με τον καθ’ ύλην αρμόδιο και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Προτάθηκαν ακόμη συναντήσεις ενημέρωσης με τους βουλευτές της πόλης, ενώ το κλίμα είναι πως το πολιτικό προσωπικό είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης (πόσο μάλλον οι βουλευτές που εκλέχτηκαν με τη σημαία της ΕΡΤ3) απέχει ηχηρά από το πρόβλημα
Η περιφερειακότητα
Πώς, όμως, φτάσαμε ως εδώ και πως η ΕΡΤ3 κατάντησε «παραμάγαζο» της μαμάς ΕΡΤ; Το σχέδιο εξυφάνθηκε και υπηρετήθηκε στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης –από την πλευρά των ιθυνόντων και όχι της αξίας της- «περιφερειακότητας» με αποτέλεσμα η ΕΡΤ3 αφενός να χάσει τις ενημερωτικές της εκπομπές αφετέρου να μη μπορεί καν να χρησιμοποιήσει ρεπόρτερ και πόρους της περιφέρειας, αφού τους δεσμεύουν τα κεντρικά. Και βέβαια, όταν λέμε πως η ΕΡΤ3 είναι το περιφερειακό κανάλι δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να εννοούμε πως θα παίζει θέματα και ρεπορτάζ που δεν έχουν αξία ούτε στο τελευταίο τοπικό κανάλι κάποιου χωριού της χώρας, αλλά τις κεντρικές ειδήσεις από τη σκοπιά της ελληνικής περιφέρειας. Σε καμιά περίπτωση η εστίαση στην περιφέρεια και τα προβλήματά της δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για παιχνίδια σε βάρος της ΕΡΤ3, της ίδιας της Θεσσαλονίκης που οι κυβερνώντες θέλουν πρωταγωνίστρια και της Βόρειας Ελλάδας.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 20.04.2022