ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εσείς πού πετάτε το χριστουγεννιάτικο έλατο μετά το ξεστόλισμα;

Δημήτρης Λαζόπουλος09 Ιανουαρίου 2022

Έκκληση στους πολίτες να αφήσουν τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στα τρία ειδικά σημεία, προκειμένου να τα συλλέξει και να τα προωθήσει για ανακύκλωση, απευθύνει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Για ακόμη μία χρονιά ο δήμος υλοποιεί πρόγραμμα συλλογής για έλατα, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την αξιοποίηση των φυσικών δέντρων μετά την εορταστική περίοδο, αντί να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης, εξηγεί μιλώντας στο makthes.gr, ότι «όσο πρέπει να τα προσέχουμε όταν τα κόβουμε και να μην τα κόβουμε εύκολα, τόσο πρέπει να προσέχουμε και όταν τα πετάμε και να μην τα πετάμε όπου να 'ναι».

Το πρόγραμμα «τρέχει» «εδώ και λίγα χρόνια και κάθε χρόνο πηγαίνει και καλύτερα», λέει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι με την επεξεργασία που υφίστανται τα έλατα, μετατρέπονται σε βιομάζα.

Την περσινή αντίστοιχη περίοδο, ο δήμος Θεσσαλονίκης περισυνέλεξε 18 τόνους φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, από τα σημεία που είχε υποδείξει.

Η διαδικασία για τα «παράγωγα»

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος «ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος», τονίζει από την πλευρά του στο makthes.gr, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης.

Τα έλατα που θα μεταφέρονται στον ΦΟΔΣΑ, θα θρυμματίζονται και θα μετατρέπονται σε πέλετ, ή σε μοριοσανίδες, ή σε εδαφοβελτιωτικά, ή και σε βιομάζα, διευκρινίζει ο κ. Γεράνης. «Είμαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί, γιατί το έλατο επιστρέφει στο περιβάλλον», προσθέτει ο ίδιος.

Στα δύο χρόνια της δράσης έχουν μαζευτεί, περίπου, 6.800 φυσικά έλατα από όλους τους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση πέρσι, οπότε λόγω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα. Στον παραπάνω αριθμό δεν συνυπολογίζονται οι δράσεις κάποιων δήμων της ίδιας περιοχής, οι οποίοι διαθέτουν κλαδοτεμαχιστή και προχωρούν μόνοι τους στην ανακύκλωση των δέντρων. Σε κάθε περίπτωση, «όσοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν», σε αυτή τη διαδικασία, «φέρνουν σε εμάς (σ.σ. τα έλατα) σε συγκεκριμένα σημεία που τους έχουμε υποδείξει», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Πού καταλήγει το «ανακυκλωμένο» έλατο;

Αναφορικά με το πού καταλήγουν τα παράγωγα της επεξεργασίας των φυσικών δέντρων, ο κ. Γεράνης ενημερώνει, ότι ο ΦΟΔΣΑ έχει έρθει σε συνεννόηση με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, ώστε να διαθέτουν το παραγόμενο εδαφοβελτιωτικό στους δήμους όπου προγραμματίζονται δενδροφυτεύσεις, καθώς λειτουργεί ως λίπασμα.

Εάν υπάρξουν μεγάλες ποσότητες, τότε ο ΦΟΔΣΑ απευθύνεται σε εταιρείες, οι οποίες κάνουν πέλετ. «Για τη διαχείριση θα κρατήσουν κάτι και τα υπόλοιπα τα επιστρέφουμε σε κάποιες οικογένειες, σε κάποιον δήμο που έχει να δώσει σε συγκεκριμένες οικογένειες από την κοινωνική του δομή», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Επιπροσθέτως, ο κ. Γεράνης υπογραμμίζει ότι η διαδικασία της συλλογής των φυσικών δέντρων θα κρατήσει για, περίπου, 10 ημέρες, οπότε καλό είναι οι πολίτες να σπεύσουν να εναποθέσουν τα έλατα στα σημεία που υποδεικνύει ο κάθε δήμος.

Τα σημεία συλλογής στον δήμο Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά το πρακτικό κομμάτι, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει, ήδη, ξεκινήσει να δέχεται τα έλατα από χθες, Σάββατο, σε τρεις ειδικές ανοιχτές σκάφες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στα εξής σημεία:

1. Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (στην πίσω πλευρά του κτιρίου)
2. Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας επί της οδού Κλεάνθους
3. Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στην οδό Φιλίππου, πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι δράσεις ανακύκλωσης των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, υλοποιούν φέτος οι δήμοι Νεάπολης Συκεών, Θέρμης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Πυλαίας Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.