ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Έσπασε το βαρέλι και άρχισε να ρέει η μπύρα στο φετινό Oktoberfest

Βαγγέλης Στολάκης28 Σεπτεμβρίου 2019

Με το άνοιγμα του παραδοσιακού ξύλινου βαρελιού μπύρας, που φέτος το έσπασε η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ, την μπύρα να ρέει άφθονη και τη συνοδεία γερμανικών και ελληνικών τραγουδιών πραγματοποιήθηκε και φέτος για 16η συνεχόμενη χρόνια η επίσημη έναρξη του Oktoberfest στο προαύλιο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από 10.000 λίτρα μπύρας και 5.000 λουκάνικα εκτιμάται πως θα καταναλωθούν από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το βράδυ στην 16η αναβίωση στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής γιορτής- του θεσμού του Μονάχου και άλλων πόλεων της Γερμανίας. 

Το Oktoberfest κρατά τις ρίζες του στο 1810 όταν ο Λουδοβικος της Βαυαρίας νυμφεύθηκε την πριγκίπισσα Θηρεσία. Τότε ένας αξιωματούχος της εθνικής φρουράς και τραπεζίτης είχε την ιδέα να διοργανώσει έξω από το Μόναχο σε έναν τεράστιο χώρο πρασίνου μια γιορτή με ιπποδρομίες προς τιμήν των νεόνυμφων στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι πολίτες του Μονάχου. 

Οι διοργανωτές ήθελαν να το επαναλάβουν και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο θεσμός. Η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας Σίβυλλα Μπέντικ αφού χαιρέτισε με τρεις τρόπους: ελληνικό, γερμανικό και Βαυαρικό ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση. «Είναι μια πολύ σημαντική παράδοση στην Γερμανία» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε «οι δεσμοί μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδας είναι πολύ δυνατοί. Εύχομαι πάντα τέτοιες χαρές». Ο κ. Αλεξάντερ Φίρινγκ εντεταλμένος διευθυντής της Γερμανικής Σχολής αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της «συνάντησης» των δυο πολιτισμών: της ελληνικής και της βαυαρικής. «Από το 1888 είμαστε διαπολιτισμικοί. 

Η Γερμανική Σχολή αποτελεί μια διαπολιτισμική κοιτίδα της πόλης. Όλοι εσείς σφραγίζετε με την παρουσία σας το Oktoberfest” σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γερμανικής Σχολής Αγγελική Μαυρουδή. Το Oktoberfest υποστηρίζεται από το Σύλλογο Αποφοίτων της Γερμανικής σχολής και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του Γερμανικού Προξενείου. 

Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ο επίσης «γαλάζιος» Δημήτρης Κούβελας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων Μαρία Καραγιάννη, κ.ά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.