Μάχη δίνει το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τα πολλαπλά κενά ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία και παράλληλα να δημιουργήσει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς προκειμένου να μη γυρίζουν την πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ενώ οι σχέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς παραμένουν σε…τεντωμένο σχοινί, μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για επίταξη των ιδιωτών στα νοσοκομεία, μια σειρά από ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Μεταξύ αυτών, διευκρινίζεται η υποχρεωτική απασχόληση ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη σοβαρών αναγκών του ΕΣΥ. Επιπλέον, διευρύνονται τα κριτήρια υπολογισμού των άγονων περιοχών, κάτι που θα επιτρέψει στο Υπουργείο να αυξήσει τις αποδοχές γιατρών του ΕΣΥ σε συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες ειδικότητες.
Πιο αναλυτικά, με το άρθρο 62 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία κλείνει μια εκκρεμότητα προκειμένου να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα διευρύνει τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών, αυξάνοντας παράλληλα και τις αποδοχές των γιατρών που στελεχώνουν τις τοπικές δομές του ΕΣΥ. Το άρθρο τροποποιεί παλαιότερη διάταξη ώστε να μπορέσει να αυξηθεί κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως το ποσό που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας είναι τα ποσά αυτά να είναι διπλάσια για έξι «άγονες» ιατρικές ειδικότητες.
Όπως έχει αναφερθεί, στην πρώτη κατηγορία άγονων περιοχών θα δίνονται επιπλέον 3.600 ευρώ μικρά ετησίως, ενώ για έξι ειδικότητες με σημαντικά κενά (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνονται επιπλέον 7.200 ευρώ μεικτά ετησίως. Στη δεύτερη κατηγορία τα ποσά θα είναι 2.400 ευρώ και 4.800 ευρώ μεικτά ετησίως, αντίστοιχα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.
«Βάλτε πλάτη»
Υπό τα παραπάνω μέτρα και ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι αισιόδοξη ότι τα ποσά αυτά θα προσελκύσουν γιατρούς του ΕΣΥ να καλύψουν νευραλγικές θέσεις που μένουν κενές, ο Υπουργός Υγείας χαμήλωσε τους τόνους μετά την αντιπαράθεση της προηγούμενης εβδομάδας με τους ιδιώτες γιατρούς.
«Μιλάω στους γιατρούς με ειλικρίνεια και τους λέω: βάλτε λίγο πλάτη για τέσσερις – πέντε μήνες και θα βγουν οι καινούριες προσκλήσεις με τα καινούρια μέτρα, προϊόντος του χρόνου θα βρούμε γιατρούς. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε μονίμως για τα αυτονόητα. Θα ήμουν επίορκος Υπουργός Υγείας, εάν ξέροντας ότι δεν έχουμε γιατρό σε αυτά τα νοσοκομεία, δεν εξαντλούσα και το τελευταίο μέτρο που έχω για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Δε με νοιάζει να γίνω συμπαθής. Εμένα με νοιάζει ο άνθρωπος που θα χτυπήσει την πόρτα του νοσοκομείου και θα βρεθεί εκείνη τη στιγμή σε μια πολύ μεγάλη ανάγκη, να μπορεί να βρει τον γιατρό του», ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη (Open).
Το άρθρο 65 του νοσοκομείου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ρυθμίζει εκκρεμότητες γύρω από τη διαδικασία υποχρεωτικής απασχόλησης ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο οι λέξεις «έκτακτες ανάγκες» αντικαθίστανται από τη φράση «για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Επιπλέον, ο οικείος ιατρικός σύλλογος θα πρέπει να υποβάλλει υποχρεωτικά εισήγηση όταν ζητηθεί στην αρμόδια ΥΠΕ εντός 3 ημερών για την κάλυψη θέσεων όπου απαιτείται.
Επιπλέον 2.100 ευρώ για μετακινήσεις
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν ακόμη μία ρύθμιση με κίνητρα που έχουν ως σκοπό να αντιμετωπίσουν μέρος των ελλείψεων. Ειδικότερα, στο άρθρο 63 αναφέρεται πως στους ιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται σε συγκεκριμένες δομές υγείας που βρίσκονται σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, με εξαίρεση τις δομές της Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται επιπλέον μηνιαία αποζημίωση ύψους 2.100 ευρώ. Πρόκειται για τα 1.800 ευρώ που δίνονταν πέρυσι για κάλυψη εκτάκτων αναγκών κυρίως σε νησιά και δημοφιλείς περιοχές την περίοδο του καλοκαιριού και που εφέτος αυξάνονται για να ενισχυθούν οι δομές Υγείας τέτοιων περιοχών.
Πηγή: ygeiamou.gr