ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

ΕΣΥ: Τι αφήνει πίσω του ο κορονοϊός

Βαγγέλης Στολάκης27 Απριλίου 2020

Περισσότερους από 3.000 επαγγελματίες υγείας και εκατοντάδες νέες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφήνει πίσω του, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κορονοϊός. Οι προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, προκειμένου να θωρακιστεί το «προβληματικό» κατά πολλούς ΕΣΥ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προθέσεις της Πολιτείας και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για 2.000 άτομα. Αν και το σύστημα χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους γιατρούς «αφιλόξενο που δεν δίνει σε κάποιον κίνητρο να ενταχθεί σε αυτό» οι μαζικές αυτές προσλήψεις με συμβάσεις εκτιμάται πως θα καλύψουν ορισμένα από τα δεκάδες χιλιάδες κενά που καταγράφονται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη την χώρα. 

Την ίδια ώρα, οι στοχευμένες κινήσεις των αρμόδιων παραγόντων και η συνδρομή πολλών ιδιωτών που έβαλαν το χέρι στην τσέπη δημιούργησε νέες κλίνες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μην «φρακάρει» το σύστημα και δούμε να εκτυλίσσονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων σκηνές αντίστοιχες με εκείνες της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου τα εθνικά συστήματα υγείας μέχρι πριν την εμφάνιση του κορονοϊού ήταν καλύτερα, πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά.

«Στο τέλος θα δούμε τελικά πόσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού έγιναν» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννακός συμπληρώνοντας ότι οι προσλήψεις που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας κυμαίνονται στις 3.000. «Σε περίπου δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε ακριβή αριθμό» λέει τονίζοντας ότι καθημερινά παρουσιάζονται στις διάφορες δομές υγείας ανά την επικράτεια υγειονομικοί για να αναλάβουν καθήκοντα. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό οι προσλήψεις που έγιναν και θα γίνουν λόγω κορονοϊού θα έχουν διάρκεια δυο ετών, κάτι που όπως υποστηρίζει δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο της υγείας σε ό,τι αφορά τα κενά και τις ελλείψεις. «Οι κενές οργανικές θέσεις σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 40.000» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακός αφήνοντας να εννοηθεί πως οι τελευταίες προσλήψεις των επαγγελματιών υγείας είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

«Τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή το 2017, το 2018 και το 2019 δεν έγινε καμία πρόσληψη. Αντιθέτως κάθε χρόνο απομακρύνονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας περίπου 1.500 άτομα λόγω συνταξιοδότησης. Είναι λίγες οι προσλήψεις αυτές και δεν θα λύσουν το πρόβλημα» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα οι κλίνες ΜΕΘ ξεπερνούν πλέον τις 1.000 (μαζί με εκείνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων) από 565 που διαθέταμε στην έναρξη της πανδημίας. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.131 προσλήψεις, εκ των οποίων 384 ιατρικό προσωπικό και 2.747 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις.

Σύμφωνα με επαγγελματίες υγείας αναφορικά με ελλείψεις σε αναλώσιμα, όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια, τα ειδικά γυαλιά και τις στολές πλέον δεν υπάρχουν εξαιτίας των πολλών δωρεών και πρωτοβουλιών που ανέλαβαν εκτός από την Πολιτεία και οι ιδιώτες. «Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας μας δεν δουλεύουν κανονικά. Υπολειτουργούν εξαιτίας της ασθένειας COVID-19. Δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία και οι νοσηλευόμενοι έχουν μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Όταν θα επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση τα νοσοκομεία πάλι δεν θα μπορούν να δουλέψουν όπως πρέπει λόγω της υποστελέχωσης» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ξεπέρασαν τις 3.000 οι προσλήψεις

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας, εκ των οποίων οι 1.500 θέσεις θα αφορούσαν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.ά.), ενώ θα προσλαμβάνονταν και 400 γιατροί. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη που μίλησε στη «ΜτΚ» «το νοσηλευτικό προσωπικό όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στο σύστημα υγείας και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη τα κενά θα καλυφθούν». «Από την υγειονομική κρίση βγαίνουμε με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και μόνιμο προσωπικό» συμπληρώνει ο υφυπουργός Υγείας.

Ως μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε ελλείψεις και πραγματικά προβλήματα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας βλέπει την πανδημία ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Στην έναρξη της πανδημίας είχαμε συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ. Πλέον αν προσθέσουμε και τις κλίνες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια αγγίζουμε τις 1.000. Βέβαια ο αριθμός είναι σχετικός, καθώς μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται τα κρεβάτια σε θαλάμους αρνητικής πίεσης όπου μπορούν να φιλοξενηθούν περιστατικά κορονοϊού αλλά δεν αποτελούν κλίνες ΜΕΘ» λέει ο κ. Γιαννακός. Ο ίδιος αναφέρει επίσης πως ο κορονοϊός «χτύπησε» 170 υγειονομικούς εκ των οποίων ένας κατέληξε.

«Από την κρίση αυτή διαπιστώσαμε πως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή» λέει από την πλευρά του ο κ. Εξαδάκτυλος και συμπληρώνει: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως διαπιστώθηκε από την απροθυμία των ιδιωτών να προσληφθούν δεν είναι καθόλου ελκυστικό. Βγήκαν οι σχετικές προκηρύξεις και δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Αυτή είναι η εξήγηση. Το ΕΣΥ είναι αδιάφορο για τους γιατρούς της χώρας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. «Το ΕΣΥ είναι κακό. Αν δεν το αλλάξουμε, δεν θα γίνει ποτέ ελκυστικό» τονίζει.

«Δεν λύνονται χρόνια προβλήματα»

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, Πέτρος Κετικίδης, στο νοσοκομείο του έχουν προσληφθεί 25 άτομα και στο ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, προσελήφθησαν συνολικά 70 άτομα.

«Τα κενά πανελλαδικά είναι πολλά. Οι άνθρωποι που προσελήφθησαν τώρα λόγω COVID-19 θα παραμείνουν για δυο χρόνια. Δεν λύνονται τα προβλήματα όμως» τονίζει ο κ. Κετικίδης. Αναφορικά με τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Κετικίδης ζητά να αναπτυχθούν εξίσου σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα. «Να μην δούμε υδροκεφαλισμό» τονίζει χαρακτηριστικά. «Για να παραμείνουν αυτές οι κλίνες χρειαζόμαστε προσωπικό που θα τις στελεχώσει και πόρους για να δουλέψουν» αναφέρει. «Δεν υπήρξαμε έτοιμοι, όπως λέει το υπουργείο. Δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη. Την περίοδο που διανύουμε», όπως υποστηρίζει ο κ. Κετικίδης «τα τμήματα επειγόντων περιστατικών καταγράφουν κάμψη που αγγίζει το 70%», συμπληρώνοντας πως τα περιοριστικά μέτρα σε συνδυασμό με τις κινήσεις για την πρόσληψη επαγγελματιών υγείας έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών στην χώρα μας να παραμένει χαμηλός και καθημερινά να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Απριλίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.